PENSII MAJORATE pentru pensionarii care au lucrat in conditii deosebite

   

Pentru fiecare an de munca in conditii deosebite prestat dupa data de 1 aprilie 2001, persoanele ce s-au pensionat inainte de 1 ianuarie 2011 vor primi, incepand cu aceasta luna, pensii majorate. Adrian Juravle, directorul Casei Judetene de Pensii Vrancea, a precizat ca acesti pensio-nari beneficiaza de majorarea punctajelor lunare realizate in perioadele respective, cu 25% pentru fiecare an de conditii deosebite de munca.

Vrancenii care au devenit pensionari anterior datei de 1 ianuarie 2011 si care au lucrat in conditii deosebite de munca dupa data de 1 aprilie 2001 vor primi, incepand cu aceasta luna, pensiile majorate. Potrivit celor declarate de Adrian Juravle, directorul Casei Judetene de Pensii (CJP) Vrancea, in judetul nostru sunt 102 astfel de pensionari care, odata cu pensia majorata ce va fi primita luna aceasta vor incasa si majorarile cuvenite pentru luna ianuarie.

"Conform prevederilor art. 169 alin. (6) coroborate cu prevederile art. 100 lit. a) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, incepand cu data de 01.01.2013 persoanele al caror drept de pensie s-a deschis anterior datei de 01.01.2011 si care au desfasurat activitate in conditii deosebite de munca dupa data de 01.04.2001 beneficiaza de majorarea punctajelor lunare realizate in perioadele respective, cu 25% pentru fiecare an de conditii deosebite de munca. Pentru ca pensionarii sa poata beneficia de majorarea drepturilor de pensie este necesara existenta si valabilitatea avizului Inspectoratului Teritorial de Munca pentru perioadele declarate in conditii deosebite", a precizat Adrian Juravle.

Acest lucru vine odata cu modificarea legii pensiilor care prevedea, pana acum, doar majorarile acordate pensionarilor care au muncit in locuri incadrate in grupele I si II de munca si ale caror drepturi au fost stabilite potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001. Acestia beneficiaza de o crestere a punctajelor anuale cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa I de munca si cu 25% pentru perioadele lucrate in grupa a II-a de munca. De cresterea acestor punctaje beneficiaza si persoanele care au iesit la pensie in perioada 1 aprilie 2001 - 2 noiembrie 2008 inclusiv, numai in situatiile in care la determinarea punctajului mediu anual s-au utilizat stagiile complete de cotizare prevazute de legislatia in vigoare in perioada respectiva.

Aceste prevederi "se aplica prin acordarea diferentei dintre cresterea punctajului mediu anual rezultata si cea acordata conform OUG nr. 100/2008 pentru completarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul pu-blic de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, aprobata prin Legea nr. 154/2009. In situatia in care cuantumul pensiei aferent punctajului mediu anual rezultat in urma aplicarii prevederilor este mai mic decat cel cuvenit sau aflat in plata, se mentine acest cuantum pana la data la care, prin aplicarea formulei de calcul prevazute de lege, se obtine un cuantum al pensiei mai mare", se precizeaza in Legea 263/2010.

Munca in conditii deosebite reduce varsta de pensionare

Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare si au realizat stagii de cotizare in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstelor standard de pensionare. Astfel, un stagiu de sase ani impliniti realizat in conditii deosebite reduce varsta standard de pensionare cu 1 an, zece ani de stagiu aduc o reducere a varstei de pensionare cu 2 ani iar un stagiu de 10 ani in conditii deosebite aduce o reducere a varstei de pensio-nare cu trei ani. De o reducere maxima de opt ani a varstei de pensionare beneficiaza persoana care a lucrat in conditii deosebite timp de 35 de ani.

Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare si au realizat stagii de cotizare in locuri de munca incadrate in alte conditii de munca (aparare nationala, ordine si siguranta publica, conditii deosebite, speciale, etc.) si in conditii speciale (unitati miniere, cercetare, etc.), au de asemenea dreptul la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstelor standard de pensionare cu: un an pentru un stagiu in conditii speciale de doi ani; 2 ani pentru un stagiu de patru ani in conditii speciale; 5 ani de reducere pentru un stagiu de zece ani; opt ani pentru un stagiu de 16 ani; zece ani de reducere a varstei de pensionare pentru un stagiu de 20 de ani in conditii speciale; maxim 13 ani reducere pentru un stagiu de 26 de ani si peste.

Tabelele cu toate reducerile varstelor de pensionare corespunzatoare anilor de stagiu de cotizare realizat atat in conditii deosebite cat si in conditii speciale sunt publicate in Legea 263/2010.
Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 05:06
Sursa: Monitorul de Vrancea

Articol citit de 1188 ori


Monitorul de Vrancea
Cele mai citite stiri
ULTIMA ORA! Copil de 2 ani, blocat intr-o masina aflata in parcarea unui hotel
Un copil de doi ani a ramas blocat, in aceasta seara (sambata), intr-un autoturism parcat in ...
Decret privind pensionarea unei judecatoare de la Tribunalul Vrancea
Comunicat de presa Decrete semnate de Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis Presedintele ...
Exclusiv! Soferita batuta la Panciu dupa ce ar fi acrosat un copil
Un episod de violenta in trafic a avut loc, din primele informatii, in jurul orei 17, la o trecere ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor