Doua invatatoare au facut miracole pentru copiii autisti

   

Devotamentul si dragostea pentru profesie a doua invatatoare de la clasa "Step by step", de la Scoala nr.3 din Focsani, au facut ca elevii bolnavi de autism sa se integreze in colectiv, ba chiar sa se reabiliteze.

Bobo, acum elev in clasa a IV-a, a venit in aceasta unitate de invatamant in urma cu patru ani, iar invatatoarele nu s-au sfiit nicio clipa sa-l ajute. Parintii sai aveau mari sperante ca Bobo va putea fi un copil normal, ca toti ceilalti, iar speranta a devenit realitate.

Bobo a fost primit in clasa I Step by step, in care aveau sa invete copii de elita. Misiunea invatatoarelor Doinita Radu si Fanica Hanu a fost o adevarata provocare, iar pentru a le-o usura, mama lui Bobo a decis sa ramana o vreme alaturi de copil, pentru a-l ajuta sa faca primii pasi in educatie. "La inceput a fost mai greu, pentru ca a trebuit sa se obisnuiasca cu colectivul, care avea un anumit nivel de lucru. Acum, copilul si-a revenit. Cineva, daca nu il cunoaste, nu isi da seama de problema lui. In afara de faptul ca scrie un pic mai urat decat ceilalti, in rest este un copil normal. El isi termina sarcinile chiar mai repede decat alti copii, fiind uneori chiar mai constiincios decat ceilalti. Noi am incercat sa socializam copilul, nu sa-l izolam. Am facut activitati in echipa sau in perechi.

Clasa pe care o avem este de elita, dar nu ne-am temut ca un astfel de copil ne-ar trage in jos. Alte colege se tem. Bobo era destul de agitat cand a venit la noi, mama si-a luat concediu o luna de zile si a stat in preajma noastra, venea la primul telefon, deoarece copilul iesea din clasa, nu accepta rigorile programului, nu manca singur. Am avut nevoie si de mama si de psihologul scolar de la *Centrul Micul Print*", a declarat Doinita Radu. Invatatoarele au fost pentru Bobo adevarati ingeri pazitori. Cu multa grija, rabdare si dragoste, ele au reusit sa faca ceva ce de multe ori nici macar specialistii nu izbutesc. Au reusit sa ii redea lui Bobo sansa la o viata normala. Efortul lor nu a fost deloc mic. Pentru a putea lucra, au primit si primesc in permanenta sfaturi de la specialistul in probleme de autism Alice Pruteanu. "Ne-am temut la inceput, pentru ca era o provocare. Stiam ca, in general, colegii nostri accepta usor sa primeasca in clasa un copil cu probleme speciale, tocmai pentru acele adeverinte, care sa totalizeze punctajul pentru gradatii de merit. Am mers la doamna Alice Pruteanu, ne-am consultat cu dumneaei cum sa procedam, sa cunoasca toti parintii adevarul, sa nu il aducem pur si simplu in clasa. Acum opt ani, nu erau prea multe lucruri cunoscute despre autism, dar sedintele au avut un impact pozitiv", a adaugat invatatoarea.

Drama transformata in succes

Mama lui Bobo aproape ca nu isi mai gaseste cuvintele sa le multumeasca celor doua cadre didactice. Micutul "Tarzan", asa cum ii place sa isi alinte copilul, este acum sanatos si se poate bucura de viata, la fel ca toti ceilalti copii de seama lui. "Doua profesioniste adevarate au reusit sa faca din micutul *Tarzan* un copil echilibrat, responsabil, bun si iubitor. Datorita rabdarii si profesiona-lismului de care dau dovada, Bobo a reusit sa citeasca, sa socoteasca. Acum, Bobo stie tabla inmultirii si a impartirii, gramatica la perfectie si incet, incet a atins nivelul normalului. Le multumesc din suflet pentru mana intinsa, pentru viata normala pe care i-au acordat-o copilului meu", a precizat Daniela Mandea, mama lui Bobo.

Speranta de vindecare

Bobo este cel de-al doilea copil care a venit la clasa invatatoarelor cu speranta ca se va face bine. Inaintea sa, in urma cu opt ani, a fost Dragos. Bolnav de autism, el a reusit sa se recupereze, gratie daruirii fara limite a cadrelor didactice, care au pus munca mai presus de orice, iar din dragoste pentru copii au reusit sa realizeze imposibilul. Dragos nu le-a uitat pe cele doua cadre didactice cu suflete de aur si le viziteaza ori de cate ori are prilejul. Denisa este unul din miile de copii bolnavi de autism, care va veni, din toamna, tocmai de la Ramnicu - Sarat, pentru a face primii pasi in educatie la Scoala nr.3 din Focsani. Va fi inca o provocare! "Secretul este dragostea si respectul fata de copii si de problemele fiecaruia. Copiii sunt total diferiti, dar trebuie sa te apropii cu aceeasi caldura de fiecare si de cel care nu intelege, dar mai ales de cel care are o problema mai mare. Noi am descoperit ca ne supli-nim, si toate colegele ne spun ca suntem formula fericita. Noi simtim din priviri ca cealalta trebuie sa preia situatia", a adaugat invatatoarea Fanica Radu.
Joi, 14 Aprilie 2011, ora 05:07
Sursa: Monitorul de Vrancea

Monitorul de Vrancea
Cele mai citite stiri
FOTO: Cum i-a mintit ENET pe focsaneni: nu e apa calda nu pentru ca e revizie, ci pentru ca s-au taiat gazele pentru neplata!
Saptamana trecuta, ENET Focsani a intrerupt furnizarea apei calde. Intr-un comunicat de presa, ...
ULTIMA ORA! Patru tineri bauti, retinuti dupa ce au batut un barbat la o benzinarie
La data de 18 septembrie a.c., ora 04.40, politistii Sectiei de Politie Rurala Odobesti au fost ...
ULTIMA ORA: Cine este detinutul evadat. L-ati vazut?
Vineri, 20 septembrie 2019, in jurul orei 14:15, s-a constatat ca persoana privata de libertate ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor