Ce trebuie sa faci ca sa ai o afacere de succes la tara

Marti, 26 Octombrie 2010, ora 12:55
18342 citiri
Ce trebuie sa faci ca sa ai o afacere de succes la tara
Foto: invest.wgz.ro

Una dintre regulile de baza ale unei afaceri de succes este sa raspunda unor nevoi ale consumatorului si sa umple un gol de pe piata. Cum la oras gasim deja cam tot ce avem nevoie, nu ramane decat sa ne indreptam spre mediul rural. Si ce gol este mai mare decat cele cateva milioane de hectare ramase necultivate?

Uniunea Europeana chiar ne pune la dispozitie cateva miliarde de euro sa ne dezvoltam satele, iar Guvernul lanseaza programe dupa programe in care le promite fonduri nerambursabile tinerilor si intreprinzatorilor care vor sa isi deschida o afacere la tara.

Micii intreprinzatori au la dispozitie atat de multe programe si fonduri, incat nici nu ar stii de unde sa inceapa. In niciun caz de la stirile care anunta un nou val de sume oferite de pomana celor care nu mai vor sa lucreze la patron si vor sa devina la randul lor patroni.

Oricat de usor ar parea sa accesezi fonduri europene, realitatea nu este ca in reclame sau in discursurile de la Guvern. Marea problema este ca micii intreprinzatori trebuie sa faca rost de intreaga suma de care au nevoie pentru proiect, iar aceasta le este rambursata dupa cateva luni.

Astfel, pana li se ramburseaza banii investiti, fermierii nu pot decat sa ceara bani la banci intr-o perioada in care creditarea in agricultura este blocata. Potrivit datelor de la ministerul Agriculturii, fermierii au contractat proiecte in valoare 3,5 miliarde de euro in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala, dar platile realizate catre beneficiari sunt de mai putin de o treime.

Asta inseamna ca ei au avut proiecte destul de bune pentru a primi bani europeni, dar nu au reusit sa asigure partea lor de bani. Partea proasta e ca fermierii isi pierd finantarea europeana chiar daca ideea lor ar fi ajutat la dezvoltarea mediului rural, asa cum ne cere UE.

Ministerul ar trebui sa stea de vorba cu oamenii, nu sa faca legi din birou

Dar creditele nu sunt singurele probleme si nici cele mai mari. In primul rand, fondurile nu sunt accesate in mod corect, ci pe anumite criterii si nu toti tinerii au acces la ele, explica Dragos Frumosu, presedintele Federatiei sindicatelor din industria alimentara. In al doilea rand, nu sunt promovate acolo unde trebuie.

"Sa fie foarte popularizata masura respectiva. Nu pe site-ul ministerului, ca nu toata lumea are posibilitatea sa acceseze site-ul ministerului. Pur si simplu prin organismele pe care institutiile europene de pe langa ministerul Agriculturii le au la nivel de judet, acestea sa faca o popularizare, o reclama a proiectului respectiv, astfel incat sa fie cunoscut de foarte multa lume", este solutia pe care o vede Dragos Frumosu.

La fel de importanta este si coordonarea si indrumarea tinerilor care vor sa porneasca o afacere in mediul rural cu bani europeni. Presedintele Federatiei sindicatelor din industria alimentara spune ca in prezent, persoanele interesate de accesarea fondurilor trebuie sa plateasca mai intai consultanta. De asemenea, ministerul Agriculturii ar trebui sa stea de vorba cu cei din mediul rural inainte sa mai pregateasca un program greu de aplicat.

"Institutiile ar putea sa coordoneze si sa indrume tinerii. Sa nu se mai duca omul sa caute consultanta, sa nu mai plateasca. As sugera ministerului Agriculturii sa discute cu tineri din anumite zone. Una e cand discuti cu omul din zona respectiva si cu cel care doreste sa faca afacerea si alta e cand o gandesti la tine in birou. Din nefericire, noua ne mai trebuie mult timp sa intelegem ca cel mai important e cel care produce. El stie de ce probleme se loveste si cu el trebuie sa te consulti ca sa creezi o legislatie si programe foarte bune", a subliniat Dragos Frumosu.

Ce afacere sa pornesti la tara

Daca micul intreprinzator are totusi rabdare si reuseste sa obtina finantarea, posibilitatile de afaceri din mediul rural sunt uriase. Se poate incepe, teoretic, o afacere cu orice. Nu trebuie decat bani.

"Fara o anumita suma de bani te apuci sa te afli in treaba. In agricultura e masura 312 cu care poti sa accesezi fonduri si tinerii fermieri isi pot recupera 70% din valoarea investitiei. Ar putea sa isi ia un tractor, un plug, o remorca, cu care sa presteze servicii la diversi proprietari de terenuri pentru ca in mediul rural raman nelucrate cateva milioane de hectare. Sunt activitati care ar putea fi practicate cu succes. (...) Dar este foarte greu pentru un tanar sa se apuce de astfel de investitii fara sa aiba in spate o sustinere materiala", ne-a declarat deputatul Culita Tarata, membru in Comisia pentru agricultura.

Si Dragos Frumosu este de parere ca orice afacere de la tara va merge bine, dar are sanse si mai mari de reusita daca este facuta intr-o asociatie.

"Poate sa porneasca cu fermele de crestere a animalelor, porc sau vita. Eu as recomanda vita de carne. Vita de lapte avem, dar de carne nu avem. Poate sa dezvolte turism rural, o afacere pe ferma de plante tehnice cereale, dar sfatul meu e ca tinerii sa se asocieze. Sa faca asociatii mari astfel incat productia lor si activitatea lor sa fie reprezentata de o singura asociatie. Sa nu fie sparti. Un tanar care se duce sa faca o mica afacere si care nu poate sa isi vanda produsul finit inseamna ca produce un esec. Eu as conditiona proiectele de genul asta si una dintre conditii ar fi sa faca parte dintr-o asociatie", a declarat Frumosu.

Astfel, afacerea ar merge mult mai bine daca ar exista o filiera pe produs in care un tanar sa isi faca o sera si altul sa isi faca o mica activitate de procesare de legume. "In momentul in care oamenii lucreaza in asociatii, iar filiera de la producator pana la raft se creioneaza, atunci vom avea produse mai multe, de calitate si mai ieftine", a conchis el.

Proiectele blocate vor fi abandonate

Pana se va ajunge, insa, la acest sistem trebuie sa se gaseasca o solutie pentru proiectele blocate. Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii Barna Tanczos a declarat, insa, ca intre 2007 si 2010 s-a pus accent pe semnarea rapida a contractelor cu finantare UE.

"Sunt sute de milioane de euro blocate pe proiecte fara cofinantare. Cel putin 40% dintre contractele semnate in 2008-2010 au probleme de bancabilitate si trebuie reziliate daca nu sunt viabile, iar banii pusi la dispozitia altor beneficiari", explica secretarul de stat saptamana trecuta.

Premierul Emil Boc a cerut, intr-o intalnire cu reprezentantii ministerului Agriculturii, ai bancilor comerciale si ai BNR, o analiza a tuturor proiectelor pe fonduri europene aflate in derulare, urmand ca cele nebancabile sa fie abandonate.

Solutia gasita in urma intalnirii a fost ca ministerul Agriculturii, Fondul de Garantare Agricol si cu bancile sa incheie protocoale de colaborare, iar solicitantii de fonduri sa prezinte scrisori din partea bancilor.

"Sa se precizeze foarte clar ca in aprecierea unui proiect, pe de o parte, sa avem conditia unei scrisori de bancabilitate neangajanta (...) care sa se transforme intr-o scrisoare de confort angajanta in momentul in care proiectul este aprobat", a precizat Boc.

Dar relatia cu banca trebuie sa se manifeste si prin conditii mai bune de creditare. Dragos Frumosu atrage atentia ca Fondul de garantare rurala nu este suficient, iar micul intreprinzator care pleaca la tara trebuie sa primeasca de la banca un termen mai lung si dobanzi mai mici, iar afacerea sa fie singura garantie.

"Daca reusim sa convingem cu greu un tanar sa vina la tara, cu atat mai putin acel tanar are si bani sa vina cu partea lui de finantare. Asta inseamna o legatura mai serioasa si contracte mai bune in relatia cu bancile", a mai spus Dragos Frumosu pentru Ziare.com.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#fonduri agricultura, #banci credite agricultura, #idei afaceri mediul rural , #fonduri agricultura
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
ca sa ai o afacere de succes in Romania trebuie sa fi securist si in rest nu mai trebuie sa faci nimic