Fermierii eco pot atrage 3 milioane de euro din fonduri europene

Joi, 20 Ianuarie 2011, ora 09:46
2090 citiri
Fermierii eco pot atrage 3 milioane de euro din fonduri europene
Foto: ABC

Producatorii agricoli din sectorul agriculturii ecologice pot depune, pana pe 21 ianuarie inclusiv, cererile pentru ajutoarele specifice pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica.

Fondurile europene disponibile depasesc 3 milioane de euro in 2011. Beneficiarii acestui sprijin sunt producatorii agricoli, persoane fizice si/sau juridice, cu exploatatii pe productie vegetala si animaliera, exploatatii care sunt inregistrate in sistemul de agricultura ecologica si conversie.

Potrivit Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), solicitantii pot depune o singura cerere de solicitare a ajutorului specific, fie pentru o exploatatie din productia vegetala, fie numai pentru una din speciile din productia animaliera sau numai pentru o exploatatie din apicultura.

Pentru a beneficia de sprijin, producatorii agricoli trebuie sa fie inregistrati, in fiecare an pentru care solicita ajutorul specific, la Ministerul Agriculturii, ca producatori in sistemul de agricultura ecologica, dar si sa incheie un contract cu un organism de inspectie si certificare, organism aprobat de MADR.

De asemenea, trebuie sa detina un certificat de conformitate/master certificat/certificat de confirmare a conversiei emis producatorului de organismul de inspectie si certificare cu care a incheiat contractul, sa nu aiba datorii restante la bugetul de stat sau la bugetul local, iar suprafata agricola in folosinta trebuie sa fie de cel putin 0,30 ha pentru productia vegetala.

Producatorii agricoli care beneficiaza de ajutorul specific trebuie sa mentina exploatatiile in sistemul de agricultura ecologica pe o durata de cinci ani.

Pentru acordarea de ajutoare specifice pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica, Romania beneficiaza de fonduri europene de 3.098.000 euro, din care pentru productia vegetala plafonul alocat anual este de 2.373.000 euro, iar pentru productia animaliera de 725.000 euro.

Nerespectarea conditiilor de eligibilitate prevazute pentru acordarea ajutorului specific poate atrage, dupa caz, reducerea/excluderea de la plata, respectiv penalitati/sanctiuni multianuale.

Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
#subventii fermieri, #produse ecologice agricultura, #fonduri europene agricultura , #fonduri agricultura