Romania a pierdut 30 de milioane de euro pentru promovarea produselor agricole

Luni, 05 Iulie 2010, ora 16:01
1723 citiri
Romania a pierdut 30 de milioane de euro pentru promovarea produselor agricole

Calitatea si diversitatea produselor agricole europene sunt insotite de un efort de promovare a acestora in valoare de 30 milioane Euro din partea Comisiei Europene.

Romania este absenta din cele 14 state membre beneficiare ale celor 19 programe finantate. In schimb, unul din programele finantate in Italia se va implementa inclusiv in tara noastra.

E, uneori, dezarmant cum romanii au talentul de a dezbate orice, mai putin lucrurile care ii privesc in mod direct. Ce le lipseste organizatiilor profesionale agricole romanesti sa-si orienteze interesele si spre acest program comunitar?

Lamentarile televizate nu prea mai ajuta, nu aduc nici bani, nici eficienta. E nevoie de actiune si de responsabilitate. Daca e vorba de absenta informatiei, iata esenta ei mai jos.

* Comisia Europeana a aprobat 19 programe din 14 state membre (Austria, Belgia, Cehia, Danemarca Germania, Franta, Grecia, Italia, Irlanda, Olanda, Polonia, Slovenia, Spania, UK) pentru a promova produsele agricole in randul cetatenilor UE.

o Durata programelor: 1-3 ani;

o Bugetul total al programelor: 60.6 mil. Eur

o Contributia UE este de 30.3 mil. Eur (50%)

o Programele selectate se refera la: fructe si legume, carne, produse lactate, miere, flori, fibre de in, specialitati traditionale garantate, produse organice si indicatii geografice ale originii produselor regionale

o In Romania, Italia si Grecia se va implementa un program de promovare a horticulturii ornamentale italiene in valoare de 2.7 mil Euro.

* Care este procedura?

Organizatiile profesionale pot depune propunerile statelor membre in fiecare an, pana la 30 noiembrie.

Statele membre trimit la Comisia Europeana lista programelor selectate si copia fiecarui program.

Comisia Europeana le evalueaza si decide asupra eligibilitatii lor.

* UE finanteaza pana la 50% din costul acestor actiuni (chiar 60% pentru programele care promoveaza consumul de fructe si legume de catre copii sau care informeaza asupra consumului responsabil de alcool), restul fiind acoperit de organizatia care a propus masurile si/sau de catre statul membru respectiv.

* Baza legala a programelor:

o Regulamentul Consiliului Nr. 3/2008

o Regulamentul Comisiei Europene Nr. 501/2008 privind informarea si masurile de promovare a produselor agricole in cadrul pietei interne si in tari terte

* Ce se finanteaza?

Actiuni de promovare si publicitate: sublinierea avantajelor produselor europene in termeni de calitate, igiena, siguranta alimentara, alimentatie, etichetare, bunastarea animalelor, productia in conditii prielnice mediului.

Participarea la evenimente si targuri.

Campanii de informare asupra sistemului european de indicatii geografice ale produselor regionale si de specialitati traditionale garantate, campanii de informare privind agricultura organica sau asupra calitatii vinului produs in regiuni specifice.

Andreea Paul (Vass)

Consilier Personal al Prim-Ministrului

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
#fonduri agricultura Romania, #promovare produse agricole, #fonduri UE agricultura , #fonduri agricultura