Comisia Europeana: Tarile care incalca statul de drept risca inghetarea fondurilor UE (Video)

Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 13:07
16611 citiri
Comisia Europeana: Tarile care incalca statul de drept risca inghetarea fondurilor UE (Video)

Comisia Europeana trebuie sa verifice si sa sanctioneze tarile membre UE care incalca statul de drept si criteriile de la Copenhaga.

Comisia de Libertati Civile din Parlamentul European a aprobat, marti, o rezolutie potrivit careia Comisia Europeana trebuie sa faca imediat un sistem de monitorizare a tuturor statelor membre privind respectarea valorilor UE si a criteriilor de aderare la blocul comunitar.

Masura adoptata cu 31 de voturi "pentru" si cu 18 "impotriva" are ca tema respectarea drepturilor fundamentale in UE in 2012, dupa cum se arata intr-un material publicat de Parlamentul European, scrie caleaeuropeana.ro.

"Este timpul ca UE sa puna in practica mecanisme care sa asigure corecta aplicare a valorilor europene si a criteriilor de la Copenhaga, care sa ramana valide si dupa intrarea in UE.

Instrumente de monitorizare si sanctionare trebuie sa fie create in acest sens, implicand institutii ale UE, statelor membre si corpuri de experti precum Agentia pentru Drepturi Fundamentale si Consiliul Europei", a declarat raportorul Louis Michelle, membrul belgian al grupului ALDE (liberali), conform sursei citate.

Comisia Europeana trebuie sa instituie de urgenta un nou sistem de monitorizare a criteriilor de aderare, cunoscute sub numele de "Criteriile de la Copenhaga", in mod regulat si intr-o maniera obiectiva, se arata in textul rezolutiei.

Potrivit acesteia, statele care nu respecta noile prevederi vor fi sanctionate, una dintre masurile disciplinare fiind inghetarea fondurilor europene.

Masura are loc la scurt timp dupa "martea neagra" din Parlamentul Romaniei, cand deputatii au modificat Codul Penal si au starnit reactii aprinse in randul magistratilor.

Tara noastra a primit, pentru primii sapte ani in UE, fonduri europene de aproape 30 de miliarde de euro, iar alte 40 de miliarde de euro sunt alocate pentru perioada 2014-2020.

Socialistii europeni au sprijinit rezolutia

Europarlamentarul PSD Viorica Dancila a spus ca aceasta propunere de rezolutie a fost discutata si in grupul socialistilor europeni.

"Vedem care vor fi concluziile. Socialistii europeni au sprijinit rezolutia. Sunt convinsa ca aceste legi (modificarile Codului Penal - n.red.) isi vor gasi solutiile pentru ca sa respecte normele europene.

Deocamdata nu s-a vobit in cadrul comisiei despre incalcari ale statului de drept in Romania", a transmis Viorica Dancila, intr-o interventie telefonica la Realitatea Tv.

Avertismente despre incalcarea statului de drept

In timpul vizitei de la finalul saptamanii trecute, adjunctul Secretarului de Stat pentru Europa si Eurasia al Statelor Unite ale Americii, Victoria Nuland, a facut referire la intarirea statului de drept in Romania.

"Trebuie sa demonstram popoarelor noastre ca atunci cand lucram impreuna suntem mult mai prosperi si lumea este mult mai libera. SUA au un interes profund de a vedea dezvoltarea Romaniei, economica, din punct de vedere democratic si a statului de drept. Vrem sa vedem domnia puternica a legii in Romania", a transmis Victoria Nuland, in timpul unei conferinte de presa.

Emisarul SUA, Victoria Nuland: Ii indemn pe romani sa lupte in continuare pentru independenta sistemului

Mai mult, presedintele Traian Basescu a avertizat, anul trecut, ca Romania va incalca criteriile de la Copenhaga daca va adopta modificarile controversate la Codul Penal, care ar duce la o superimunitate a parlamentarilor.

El a sustinut ca "Martea Neagra" din Parlament ar fi fost un motiv serios de dizolvare a unui Parlament, care prin actiunea lui genereaza deservicii uriase Romaniei.

Traian Basescu: "Martea Neagra" e un motiv serios de dizolvare a Parlamentului

"Si aici nu trebuie sa mai argumentez, pentru ca am vazut reactia Comisiei Europene si a aliatilor nostri. Romania, daca ar intra in vigoare modificarile la Codul Penal si Legea amnistiei si gratierii, ar iesi din criteriile de la Copenhaga, care sunt criteriile politice, ceea ce ar fi extrem de grav. Pentru asa ceva, un Parlament ar trebui dizolvat", a declarat Traian Basescu, in decembrie 2013.

Care sunt criteriile de la Copenhaga

Orice stat european care doreste sa adere la Uniunea Europeana (UE) trebuie sa respecte valorile comune ale UE: respectarea demnitatii umane, a libertatii, democratiei, egalitatii, statului de drept, drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care apartin minoritatilor.

Ce criterii trebuie sa respecte o tara cu statutul de candidata la UE:

- criterii politice: institutii stabile care sa garanteze democratia, statul de drept, drepturile omului, precum si respectarea si protectia minoritatilor;

- criterii economice: o economie de piata functionala, precum si capacitatea de a face fata presiunii concurentiale si fortelor pietei din cadrul UE;

- capacitatea de a-si asuma obligatiile de stat membru care decurg din dreptul si politicile UE, inclusiv adeziunea la obiectivele uniunii politice, economice si monetare.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#incacare stat drept fonduri UE, #incalcare criterii Copenhaga fonduri UE , #fonduri europene structurale