Ziare.com

Conspiratia tacerii - peste 3 miliarde de euro pe an

de Petrisor Peiu, analist
Duminica, 14 Octombrie 2018, ora 19:10

   

Conspiratia tacerii - peste 3 miliarde de euro pe an
Petrisor Peiu
Cea mai mare conspiratie a tacerii din spatiul public romanesc priveste una dintre cele mai importante chestiuni ale Romaniei actuale. Auto-instalatele elite din politica, secondate de catre curtile feudale ale ziaristilor si analistilor personali, oculteaza cu buna stiinta un subiect, numai pentru dansii rezervat: ce face Romania in Uniunea Europeana si, mai ales, cine hotaraste ce bani primim de acolo, cum se cheltuie si mai ales de catre cine se cheltuie acei bani.

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

In contextul croirii listelor partidelor pentru viitoarele alegeri euro-parlamentare, de peste cateva luni, comisarul Corina Cretu a aruncat in spatiul public cartoful fierbinte al banilor europeni; venind tocmai de la Bruxelles, subiectul a fost listat de catre presa dar nimeni, niciun politician important, niciun talk-show-ist dintre cei care tipa la camerele TV seara de seara, niciun analist doctor in securitate, nimeni nu a avut "nesabuinta" de a vorbi despre asta...

Jumatate din floarea tarii, coordonata savant de doctorii in securitate mosteniti de la pe-undeva-ascunsul Coldea, s-a inchis intr-un garaj de langa Timisoara, printre ulcele pline si munti de sarmale, sa faca spiritism cu Slobodan Milosevic si Radovan Karadzic, despre "importanta" problema a Balcanilor de Vest, iar cealalta jumatate din elita nationala s-a reunit pe holurile umbroase ale palatului pe care l-au mostenit de la Ceausescu sa caute cu lumanarea mana ruseasca ridicata asupra regiunii si asta a umplut toata viata spirituala a saptamanii in care Cretu a aruncat bolovanul in apa limpede a huzurului de-dinainte-obositilor care ne conduc.

Avem un popor talentat si muncitor, care este capabil sa produca cea mai crestere din Uniunea Europeana din ultimul deceniu, dar nu e in stare sa aleaga unde trebuie pe cine trebuie. Tot ceea ce produc 20 de milioane de romani plus bogatiile naturale ale acestei tari este cu usurinta risipit sau neutralizat de cateva mii de alesi, elitele politice care nu isi pot depasi conditia primitiva in care se complac.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

Din 2007 pana astazi, Romania a primit de la Uniunea Europeana 48 de miliarde de euro si a platit catre Uniunea Europeana 16 miliarde de euro, ceea ce inseamna ca am primit 32 miliarde net in 11 ani, adica o medie de aproape 3 miliarde de euro pe an. Aceasta suma este extrem de importanta pentru noi, fiind cea mai importanta forma de compensare a deficitelor din tara.

In total, anul trecut, Romania a cheltuit cu 6,4 miliarde de euro mai mult decat a produs, avand cel mai mare deficit de cont curent din Europa Centrala si de Est. Daca nu am fi primit 3,3 miliarde de euro net de la Uniunea Europeana, am fi avut un deficit de cont curent urias, de 10 miliarde de euro! Aceasta suma ne-ar fi aruncat spre cer dobanzile la imprumuturi si ar fi prabusit ratingul datoriei Romaniei; practic, nici daca am fi vrut, nu am fi gasit pe nimeni care sa ne imprumute cu o asemenea suma.

De ce noua ne sunt atat de importanti acesti bani? In primul rand, deoarece, cheltuiti cu intelepciune, banii europeni pot produce investitii in infrastructura, principala vulnerabilitate a tarii fiind calitatea si marimea infrastructurii. In al doilea rand, pentru ca acesti bani pot contribui la echilibrarea economiei unei tari devastate de pierderea unei cincimi din populatie.

Pana la urma, cati bani cheltuie Europa si cati mai ajung si pe la noi? Ei bine, Uniunea are un buget de 646 miliarde de euro pentru fondurile structurale si de investitii in perioada 2014-2020 (sursa AICI) . O sesime din acesti bani merg catre Polonia (105 miliarde de euro), adica aproximativ 2.760 de euro pentru fiecare cetatean polonez. Urmeaza apoi Italia si Spania cu 76, respectiv 56 miliarde de euro, Franta (46 miliarde de euro) si Germania (45 miliarde de euro) . Romania are alocati 37,6 miliarde de euro (cam 1.920 de euro de fiecare roman), Cehia va primi 33 miliarde de euro (aproape 3.150 euro/ locuitor), Ungaria are la dispozitie 30 miliarde de euro (aproape de 3.100 euro/locuitor), Slovacia 19,5 miliarde de euro (peste 3.500 euro/locuitor), Croatia 12,6 miliarde de euro (usor peste 3.000 euro/locuitor), Slovenia 5 miliarde de euro (cam 2.500 euro/locuitor), iar Bulgaria 11,7 miliarde de euro (doar 1.650 euro/locuitor).

Ne sare de la inceput in ochi faptul ca repartizarea fondurilor europene structurale si de investitii (ESIF, denumirea oficiala) este o mare nedreptate. Aceste fonduri au fost gandite sa contribuie la reducerea decalajelor de dezvoltare dintre tarile mai putin dezvoltate din Estul fost comunist si tarile prospere din Vest. In loc de asta, ce observam? Vreti dreptate? Vreti echitate? Vreti solidaritate? Ia poftim la niste cifre reci:

Cele mai mari alocari le au tocmai Slovacia si Cehia, cele mai prospere tari estice (Cehia se afla, in 2014, cu indicatorul PIB/locuitor in cifre comparabile la nivelul de 84% fata de media Uniunii, iar Slovacia la 77%), iar cele mai mici alocari reveneau celor mai sarace tari estice, Bulgaria (47% din media UE, in 2014) si Romania (55% din nivelul mediu al Uniunii pentru PIB/locuitor, metodologia PPS)!

Slovacii si croatii primesc de doua ori mai multi bani decat bulgarii si romanii, desi bulgarii erau in 2014 de doua ori mai saraci decat cehii, iar romanii erau cu 50% mai saraci decat cehii. Polonezii, desi se aflau atunci la nivelul de 67% din media UE, au primit cu 50% mai multi bani decat romanii, pentru fiecare locuitor; ungurii, la randul lor, aflati la acelasi nivel cu polonezii (68% din media UE) primesc cu 60% mai multi bani decat romanii (si asta, dupa 4 ani de guvernare iliberala a lui Viktor Orban!).

Cine este prostul in toata sarada asta? Asta a fost, pana la urma, performanta celor care au negociat acest buget in numele Romaniei...

Ei, si acum sa vedem si cat de eficient se cheltuie banii inteleptei Europe:

Cehii, de exemplu, au primit cu doua treimi mai mult decat noi si cu acesti bani au urcat de la 86% din media UE la 89% din aceeasi medie, adica si-au redus decalajul cu 3 procente; slovacii, cu de doua ori aproape mai multi bani decat romanii, au ramas la 77% din nivelul mediu al UE, ca si ungurii, de altfel (au stationat la 68%) . Polonezii au urcat de la 67% la 70% adica si-au redus decalajul cu trei puncte procentuale, beneficiind de un plus de 50% fata de banii alocati romanilor. Romani care, iata, au urcat de la 55% la 63%, cel mai impresionant salt facut de vreo tara estica in ultimii patru ani...

Oare nu se intreaba nimeni ce rost are sa cheltui atati de multi bani pentru rezultate atat de slabe in tarile oricum bogate (Cehia, Slovacia, Slovenia, Polonia, Ungaria)? Nu mai bine sa cheltui banii astia pentru ceva ce merita, cum ar fi cresterea Romaniei?

Sa mai vedem si pentru ce se pot cheltui acesti bani:

- pentru reducerea declajelor dintre regiunile subdezvoltate si cele bogate (fondul ERDF);
- pentru subventionarea agriculturii (fondul EAFRD);
- pentru transport si infrastructura de apa/canlizare/deseuri (fondul CF);
- pentru "coeziune sociala"/reducerea saraciei (fondul ESF);
- pentru pescuit si dezvoltare maritima (fondul EMFF);
- pentru tineret (fondul YEI).

Si sa vedem si pentru ce sunt efectiv cheltuiti banii europeni de diverse state:

- campionul polonez si-a impartit alocarea de 105 miliarde de euro astfel: 45% pentru dezvoltare regionala, 25% pentru transport si infrastructura de apa, 14% pentru reducerea saraciei si doar 13% pentru subventionarea agriculturii;

- ungurii au alocat astfel cele 30 miliarde de euro ai lor: 42% pentru dezvoltarea regionala, 23% pentru infrastructura, 18% pentru reducerea saraciei si doar 14% pentru subventionarea agriculturii;

- cehii au alocat astfel cele 33 miliarde ale lor: 54% pentru dezvoltare regionala, 22% pentru infrastructura, 13% pentru reducerea saraciei si numai 11% pentru subventionarea agriculturii;

- noi ne-am impartit cele 37,6 miliarde de euro astfel: doar 35% pentru dezvoltare regionala, aproape 26% pentru subventionarea agriculturii, 14% pentru reducerea saraciei si 23% pentru infrastructura.

Cu alte cuvinte, noi am hotarat sa alocam dublu fata de celelalte state estice pentru subventionarea agriculturii si mult mai putin pentru dezvoltare regionala, adica noi platim subventii pentru recolte uriase de cereale, iar ei au bagat acesti bani cu predilectie in firme care prelucreaza cerealele noastre si ne vand inapoi biscuiti si paste fainoase sau mancare procesata. Si-uite asa am ajuns sa bagam in agricultura dublu fata de ceilalti si sa fim si singurii care au deficit in comertul cu alimente; subventionam, practic, materia prima ieftina a altora...

Cum stam insa cu cheltuirea acelor sume? Toate tarile au platit efectiv procente mici din sumele respective pana acum (Ungaria 18%, Polonia 17%, Cehia 16% si Romania 15%), dar diferenta esentiala consta in stadiul de implementare/atribuire a proiectelor: Ungaria a inceput deja toate proiectele (ba chiar mai multe decat era cazul, alocare 105%), Polonia a inceput 62% dintre proiecte, Cehia 54%, iar noi abia suntem la jumatate (52%).

Tragand linie si adunand toate aceste informatii intelegem de ce acest subiect este ocultat de catre politicienii nostri: pentru ca este dovada clara a lipsei de competitivitate la nivel european a clasei noastre conducatoare.

Pentru a intra in Uniunea Europeana am sacrificat tot ce se putea sacrifica: Sidex-ul l-am transformat in Bollywood pentru a cumpara bunavointa englezilor, rafinariile si rezervele de titei si gaze le-am cedat pe trei margele austriecilor de la OMV (pe care i-am mai si incurajat sa ne inchida petrochimia), am inchis aproape toate pietele din marile orase pentru a facilita profituri de necrezut pentru hypermarketurile germane sau frantuzesti, am infiintat "procuratura asimetrica" care nu are curaj sa investigheze nici macar hotiile strigatoare la cer ale anumitor multinationale (vezi cazurile Apa Nova, Microsoft sau EADS), dar condamna la inchisoare pe viata vanzatorii de covrigi care nu dau bon fiscal, am ajuns sa avem cel mai mare angajator un supermarket si, toate astea pentru ce? Sa trimitem la Bruxelles si Strasbourg niste navetisti care nu stiu sa ceara si nici nu primesc nimic: primim de doua ori mai putini bani decat vecinii nostri de la est, ii programam la cheltuit in mod nesabuit si ii mai si cheltuim insuficient de repede sau de bine.

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004) . Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN) .

Despre ce vrei sa scriem?


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 27220 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
20 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Totul are o limitta!

E greu de explicat uriasa cantitate de inconstienta, egoism, prostie ce caracteriseaza, aproape in totalitate, clasa politica din Romania. In cei aproape trreizesci de ani au facit praf tara asta, dar in ultima vreme viteza cu care distrug a devenit ametitoare.
Dl Peiu spune ca poporul nostru are multe talente, dar nu si pe cel de a sti sa aleaga. Poate ca e asa, desi cred ca a existat o manipulare diabolica care a condus la acest rezultat.
Sper ca etapa se va incheia, ca ne vom descotorosi de aceste deseuri. Incep sa apara initiative indraznete, noi partide care, cu putin norooc, vor reusi sa schimbe soarta tarii. A cam venit vremea!

 

nu excista nici o manipulare care sa fi condus la acest rezult

at... numai hapsaneala si egoismul individual ce caracterizeaza nu numai clasa politica.

A fost multa premeditare si manipulare

E adevarat ca a fost si hapsaneala si egoism, fiindca altfel n-ar fi prins. Dar cel mai important a fost proiectul!
In timp ce noi nu ne mai reveneam din extaz (eu si familia mea ne-am asezat in genunchi in fatza ecranului, cand escrocul de Dinescu spunea partea lui din textul planificat) ei isi puneau la punct planul diabolic, ce-i drept, ingenios.
Daca arhivele securitatii erau desecretizate de la inceput, nu mai aveau pe cine se baza si lupta era pe fatza. Dar au facut mare caz de vinovatia grava a colaboratorilor, ca sa-i poata santaja.
Astfel, s-au putut folosi de ei, i-au raspandit in toate partidele si pusi in cele mai multe din punctele-cheie.
Eu am ghicit aproape de la inceput, erau niste semne foarte clare.

Tu esti complet necinstit si vandut psd-ului drakk

Uite ce frumos si corect explica Valll ce s-a intamplat ... Intr-adevar, clasa noastra politica aproape in totalitate este compusa din acei securisti, comunisti sau urmasi ai lor, care in afara de prostie si hotie nu au alte calitati ! Nici nu le pasa de suma totala pe care o puteau negocia cu UE pentru fondurile europene ce ar fi putut fi date Romaniei, fiindca de la inceput au stiut ca nu pot fura din ele, ba mai mult, trebuie sa puna la fiecare proiect 10-15% din buget, deci ei si-ar fi micsorat suma totala din care puteau fura ... Astia distrug tara si sunt destui prosti sa-i voteze !

Fonduri pentru agricultura...

Pai sa vedem cam unde se duc fondurile europene pentru agricultura, si cine beneficiaza de ele...
In Romania, spre sfirsitul epocii Ceausescu, numarul de securisti la nivel national era intre 500.000 si 700.000. Sa spunem ca erau ca numar total o medie de 600.000.
In Romania, in aceeasi perioada, 50% din populatie traia in mediul rural. Considerind ca securistii ar fi fost proportional distribuiti in functie de populatie, rezulta ca in mediul rural se aflau 300.000 de securisti.
In Romania, in aceeasi perioada, erau aproximativ 2850 de comune. Daca raportam numarul de securisti la numarul de comune, reiese ca in fiecare comuna ar fi existat, la sfirsitul erei Ceausescu, 300.000/2850=105. Deci in fiecare comuna ar fi existat, in medie, 105 securisti. Observam ca aceasta cifra este foarte rezonabila, nicidecum exagerata.
Ei, bine fondurile europene (in speta fondurile APIA, mai ales, asupra carora se pare ca nu exista nici un control legal) sint adjudecate mai ales de acesti (fosti?) securisti, care au primit ilegal terenuri furate de la stat sau de la particularii carora ar fi trebuit sa le fie retrocedate terenurile (cazul meu).
Daca luam, spre verificarea acestei teorii, cazul Nana-Basescu, ne aducem aminte ca DNA - care la vremea respectiva incepuse sa functioneze aparent eficient, a gasit ca in comuna respectiva aproximativ 127 de titluri de proprietate (eliberate de prefectura respectiva) erau false. Cine puteau fi cei 127 de beneficiari ai terenurilor furate de la stat si "atribuite" acestor 127, decit securistii respectivi?!
In cazul meu, in Mehedinti, s-au "distribuit", de asemenea cu titluri de proprietate false, terenuri catre vreo citeva zeci de persoane. Cine sa fie acele persoane, daca nu (fostii?) securistii?!
Deci, pentru intretinerea acestei paturi de banditi, in principal, care acceseaza fonduri APIA, se utilizeaza acele fonduri europene. Aceasta este explicatia faptului ca Romania a repartizat acele procente masive pentru "agricultura".

 

la subiect ai ceva de spus?

bagam in agricultura dublu fata de ceilalti si suntem singurii care au deficit in comertul cu alimente; subventionam, practic, materia prima ieftina a altora...

(cont.)

Si, evident, acesti 300,000 de securisti ai comunelor, pentru ca au fost "improprietariti" (adica, daca vor sa vinda un teren, sa zicem de 10 ha., care li s-a atribuit ilegal, vor obtine o suma medie de, sa zicem, 30.000 de Euro), vor vota - atit ei cit si familiile lor - numai PSDALDE, pina in pinzele albe! Iata deci cum - daca consideram ca o familie este formata, in medie, din 3 persoane, PSDALDE au asigurat un numar de aproximativ un milion de voturi. Din patura acestor securisti de la sate (primari, functionari la primarii, politisti, medici, ingineri agricoli (dar nu numai), profesori, preoti, salariati la CAP si GAS) fac parte, evident, si cei 100.000 de indivizi care au fost adusi cu autobuzele la Bucuresti la mitingul relativ recent al psdalde.
Cum vrea, deci, statul paralel, sa eradicheze coruptia, cind el este chiar cel care a creat-o, si o intretine?!

 

Dr. Peiu, va rugam sa ne prezentati niste Europarlamentari ca lumea

Iar noi ne vom face datoria de a-i vota.

Ca intotdeauna, un articol minunat. Multumim din suflet.

 

stimate domnule autor,

cifrele prezentate de dvs. sunt, probabil cat se poate de corecte, dar concluzia finala este mult prea soft, cand spunetzi ca " este dovada clara a lipsei de competitivitate la nivel european a clasei noastre conducatoare". Nu este doar atat, este mult mai mult: ma refer la dovada clara a paraliziei Justitziei Romane, care, prin DNA, abia daca a putut pana cuma - iar in viitor NU va mai putea - controla furtul din banii tzarii, din bugetul public (in care se regasesc, evident si banii europeni, cel putzin partzial) si furtul direct din fondurile europene. Incapacitatea clasei noastre politice exprima o parere mult prea blanda despre aceasta. Hotzia si mafiotismul ar fi expresia cea mai potrivita, iar mentzinerea acestei atmosfere in RO este doar vina noastra, a romanilor. Eu, ca individ, nu as da mai mult decat minimul impus de tratate unei tzari conduse de mafiotzi incompetentzi - si as face asta cu scarba - preferand sa dau mai multzi bani unora, chiar mai bogatzi, dar mai priceputzi si, mai ales, mai oneshti (poate nu la modul ideal dar, oricum, care au o faima mai buna). A lasa explicatzia in seama incompetentzei mi se pare prea putzin.

 

Exceptionala analiza !

Cand un profesionist face astfel de comentarii, stiind foarte bine ce spune, nu pot gandi decat un lucru : ce spunea Tudorel Toader referitor la respectatul competentelor. Ei bine, acesta este un caz de reala competenta, nu cel la care face referire TT, adica la competenta incompetentilor. Da, de aceea a ramas Romania in coada Europei in toate cele, din cauza celor care sunt foarte buni la facut declaratii pompoase, dar sunt tare rau intentionati in a oferi acestei tari o sansa. Conteaza, in viziunea lor, doar buzunarul propriu si pozitionarea pe o lista de partid, pentru a nu pierde un loc eligibil la viitoarele alegeri. Deci, cum sa evolueze Romania cu oameni care gandesc asa de zeci de ani ? Ceva trebuie schimbat urgent la alegerile ce bat la usa !

 

Asta tuDOREL si orice psd-ist, mai ales seful dragnea, nu au

nimic de a face cu expertii, cu competentii sau cu oamenii inteligenti si cinstiti ! Ei se bazeaza pe cei prosti si incompetenti, eventual impostori asa cum sunt si cei doi: unul cica profesor universitar de drept dar sprijina modificari la legi si coduri (la ultimul 2/3 neconstitutional) care dizolva practic justitita si o supune vointei infractorilor, iar celalalt un repetent de la Politehnica, in plus cu o diploma furata de la o privata (adica platita fara sa dea vreun examen !) si care se da mare om politic ! Singura lui realizare este ca a furat voturi la un referendum; in rest numai tampenii care vor sa distruga Romania ....

Controlul averilor poate salva cate ceva,

in debandada cheltuirii banilor, a traficului de influență și a mitei date de multinaționale. In țările care au un FISC care-și face treaba, politicienii sunt mai patrioți, mai interesați de țară și alegători.
Credeți că de dragul nostru au venit investitorii? Nu! Jaful pe care și l-au permis la noi nu-l puteau face la ei acasă! Au mituit unde trebuia iar politrucii de toate culorile au luat liniștiți banii. Cei puțini intrebați de proveniența averilor s-au folosit de "mătușa Tamara", iar mai nou de nunți și botezuri.
Nicio majoritate nu a votat o lege aplicabilă a ilicitului.
De ce plătim o groază de oameni să ancheteze, dovedească și să judece mita, dand posibilitatea unei corupții și mai mari? Ar trebui doar legate veniturile de cheltuieli, conturi și proprietăți. Atunci am vedea adevăratele investiții străine, străine de lege evident, in Romania.
Cineva spunea că pană la urmă toți oamenii au o gură și-o bortă-n fund. Dacă nu poți să acumulezi avere că bate la ochi, dacă banii sunt urmăriți, pentru ce să mai riști? Și așa clasa politică s-ar schimba! Cei doritori de avere s-ar transforma in antreprenori de succes, iar cei mai puțin ahtiați de avere, dar doritori de notorietate și putere, ar deveni politicieni cinstiți. Pardon, deja visez!

 

Te inseli,...

...investitorii au venit pentru mana de lucru ieftina, dar deja incep sa plece sau sa nu mai vina, ca ne-a plecat mana de lucru in strainatate, iar statul a inceput sa se bage si pe conditiile de salarizare. Ceea ce spui matale nu sunt investitori, sunt escroci, astia exista peste tot in toata lumea, dar misuna mai abitir acolo unde justitia e slaba. Adica slabita de politic. Sau vrei sa zici ca Dacia nu e investitor serios? E, dar nu se stie pana cand...
Cat despre legea ilicitului, ea exista si se numeste legea Macovei a confiscarii extinse a averilor obtinute din coruptie. Toate statele europene au implementat-o, cu exceptia Romaniei si se stie de ce. Probabli vom plati amenda sau infringement (cum vom plati si pentru actiunile la purtator, ca sa-l protejam pe Dragnea) si tot nu o vom implementa. Cred ca stii de ce...
Iar ca solutie la supararea matale, alege si tu un partid care n-are hoti sau infractori in randurile lui, ca aceia nu au niciun interes sa nu aplice legea Macovei, legea combaterii spalarii banilor sau alte legi care pedepsesc coruptia, traficul de influenta si abuzul de putere. De exemplu USR sau partidul lui Ciolos. Daca au promovat cu mult chin si piedici "fara penali in functii pblice", inseamna ca n-au penali si subiectul nu-i afecteaza. In schimb, pesedeaua hoata si cardasii ei, au facut tot ce au putut sa nu ajunga initiativa in Parlament, infricosand sau amenitand semnatarii.

Nu ai citit atent ...

1. Investitori: Cu o floare nu se face primăvară. Dacă nu te-ai născut după ultima ploaie, știi locurile unde au fost fabrici.
2. Vorbeam de o lege aplicabilă a ilicitului, fără a ne transforma in republica DNA sau a procurorilor. Nu poți justifica averea, statul o confiscă. Nu zornăit de cătușe la TV și final cu 1 an cu suspendare. Uite ce au rezolvat italienii ..
https://www.hotnews.ro/stiri-international-11553276-20-ani-mega-operatiunea-mani-pulite-coruptia-din-italia-nu-disparut-devenit-mai-puternica-daca-atunci-aveam-cancer-acum-ajuns-metastaza.htm
3. Campania "fără penali in functii publice" este bună doar la nivel declarativ. Ca la alegeri: toți dorim cate ceva, dar fie e lene să votăm, ori nu avem pe cine. Noile partide nu sunt automat mai bune doar fiindcă membri lor sunt mai vocali.

Conspiratia tăcerii

Un articol bine documentat si trist de adevărat.
" trimitem la Bruxelles si Strasbourg niste navetisti care nu stiu sa ceara si nici nu primesc nimic: primim de doua ori mai putini bani decat vecinii nostri de la est, ii programam la cheltuit in mod nesabuit si ii mai si cheltuim insuficient de repede sau de bine."
A stat Dăncilă 9 ani la Bruxelles, nu mai vorbesc pe ce salariu, dar puteam trimite un tanăr chiar neexperimentat pentru a forma un viitor bun diplomat.

 

Pupat mana dom’ Peiu pentru articol

Asa I viata pe acest plai. Orice doby, orice fante de cartier, orice nevolnic, balbait ajunge sa reprezinte Rou la Bruxelles Ca asa il impinge partidul. Se aranjeaza pe viata! Estimp, de visezi sa fii simplu functionar la europenii astia, ai de parcurs 2 etape, etapa de preselectie pe calculator intr-un centru acreditat fiind prima. Ai 3% sanse sa treci de aceasta etapa. Daca treci n-ai facut nimic. Apari pe lista de rezerve de cadre de unde esti ciugulit, adica esti contactat. Cam 1 din 2 e contactat. De cine? Cum? Hai s-o lasam balta! Lista e valabila 1 an (3 pentru specialisti). Daca ai minte de real corcita cu umanist (trilingv perfect), tanar(a) si infloritor (oare) poate, poate… Insa in viteza, vor trece pe langa tine totii analfabetii. Analfabeti dar politicieni.

aveti perfecta dreptate, domnule Peiu... dar ce folos?! In instituti

a la care lucram in Romania, anual se facea bilantul realizarilor in Adunarea Generala a Oamenilor Muncii si cativa ani la rand m-am aplecat si eu asupra cifrelor anuntate... si eu, ca si dumneavoastra acuma, scoteam in evidenta deficientele, matematica realizarilor se batea cap in cap cu realitatea sforaitoare triumfalista... La ce a ajutat? Dupa doi-trei ani n-au mai prezentat cifre ci numai poezii...
ASTA E: la vremuri noi, TOT NOI! Ce-a facut Stalin e greu de anihilat: lumpenproletariatul pus la conducere in anii de inceput procreeaza, se perpetueaza si perpetueaza si obiceiurile. Romania nu mai e condusa de Pauker si Teohari ci de urmasii lor...

 

"Romania nu mai e condusa de Pauker si Teohari ci de urmasii

lor" sprijiniti din toate puterile de "Pensula", "Corect", "apolo 11", si alti PSD-isti hoti!

daca ati citi articolul,

sunteti relaxati si fara griji ,atunci noapte buna copii,politicienii nostri vegheza pentru linistea voastra,he he.

 

Mirce Eliade - Pilotii orbi, 1937 - pasaje valabile si astazi :(

"Clasa noastrã conducãtoare, care a avut franele destinului romanesc de la intregire incoace, s-a fãcut vinovatã de cea mai gravã trãdare care poate infiera o elitã politicã in fata contemporanilor si in fata istoriei: pierderea instinctului statal, totala incapacitate politicã.
Nu e vorba de o simplã gãinãrie politicianistã, de un milion sau o sutã de milioane furate, de coruptie, bacsisuri, demagogie si santaje. Este ceva infinit mai grav, care poate primejdui insãsi existenta istoricã a neamului romanesc: oamenii care ne-au condus si ne conduc nu mai vãd.

Intr-una din cele mai tragice, mai furtunoase si mai primejdioase epoci pe care le-a cunoscut mult incercata Europã – luntrea statului nstru este condusã de niste piloti orbi."

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor