Ziare.com

Cu cat ar putea creste PIB-ul o absorbtie de 60% a fondurilor UE

Duminica, 03 Iunie 2012, ora 19:32

   

Cu cat ar putea creste PIB-ul o absorbtie de 60% a fondurilor UE
O absorbtie de 60% a fondurilor europene ar determina o crestere a Produsului Intern Brut potential de 3,6% pe an in conditiile in care, in lipsa oricarei absorbtii de fonduri europene, PIB potential pentru Romania este estimat ca avanseze cu circa 2% pe an, potrivit unui studiu realizat de Centrul Roman de Politici Economice - CEROPE.

Potrivit studiului "Prioritizarea politicilor Uniunii Europene prin prisma avantajelor produse de acestea pentru Romania, in perspectiva participarii la negocierile desfasurate in cadrul procesului de revizuire a bugetului comunitar", o absorbtie de 100% a fondurilor europene ar corespunde unei cresteri a PIB potential de 4,4 la suta pe an.

"Rezultate notabile se obtin datorita absorbtiei superioare de fonduri europene si in ceea ce priveste crearea de noi locuri de munca (un plus de 20.200 persoane/an in cel mai optimist scenariu), dar si in privinta veniturilor bugetare nete, dupa scaderea contributiei Romaniei la bugetul UE (un plus de 1,2 miliarde euro/an in cel mai optimist scenariu).

Urmand exemplul altor state, organizarea absorbtiei fondurilor europene ar trebui sa se faca, intr-o prima etapa, centralizat, conferind puteri sporite Ministerului Afacerilor Europene. Numai dupa ce structurile descentralizate vor acumula suficienta expertiza si resurse financiare se va putea trece la o organizare de tip mixt", se arata in document.

Potrivit sursei citate, in procesul de negociere a modificarilor aduse Bugetului UE pentru perioada 2014-2020, Romania ar trebui sa imbine abordarea principiala cu cea pragmatica.

"De exemplu, abordarea principiala ar putea avea in vedere favorizarea acelor elemente de negociere care sunt in concordanta cu Strategia Europa 2020, dar si a considerentelor economice fata de cele sociale sau politice, avand in vedere ca Europa cunoaste in primul rand o pierdere de competitivitate economica la nivel mondial.

Abordarea pragmatica ar trebui sa tina seama de limitarile inerente impuse de criza economica si financiara, precum si de existenta unor mari divergente de opinii pe fiecare problema in parte, ceea ce va impune constituirea de aliante ad hoc. Totodata, pragmatismul inseamna a nu sprijini anumite politici care, dintr-un motiv sau altul, nu au nicio sansa de a fi adoptate (de exemplu, taxa pe tranzactii financiare)", explica studiul.

"Prioritizarea politicilor Uniunii Europene prin prisma avantajelor produse de acestea pentru Romania, in perspectiva participarii la negocierile desfasurate in cadrul procesului de revizuire a bugetului comunitar" a fost realizat de Valentin Lazea, economist-sef al Bancii Nationale a Romaniei, Lucian Anghel, presedinte al Bursei de Valori Bucuresti si Gabriel Biris, partener fondator al casei de avocatura Biris Goran.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1597 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

vrajeli....

daca nu "iese banu'" nu se absoarbe nimic!dupa alegerile locale, vechii sau noii primari, consilieri, sefi judete vor proceda la stabilirea caii de scos banii bagati in campanie! apoi trebuie facut rost de bani pentru generale-asa ca tot ioc!
cand vrea cineva asa ceva, se face in stil romanesc: aduceti-va aminte de "drumul vinului" din buzau, facut de mocanu cu toate neamurile, in dispretul legilor si a bunului simt, sau in vestitul teleorman, unde cand e vorba de fonduri, de orice natura, nu scapa nici un cent fara negociri cu d-na bombonica in hotelul ei? cine e bombonica? prietenii stiu!
acu' ca luara si guvernarea, adio fonduri europene,drumuri si alte alea! nu sunt bani! cand "leberalul" helwig, un pcist voiculescian vopsit prost,face propaganda de ka-kat si isi ia 11(!) consileri,cand sa mai si...faca ceva! sa ne aducem aminte de ministeriatul drogatului de orban la transporturi, cand cu mari sfortari nu a reusit macar amaratul ala de pod de la baneasa,pe care l-a lasat mostenire doctorului , care s-a fatait pe langa el doi ani jumate' ,si pana la urma l-a facut in trei luni...boc!
p-asdtia ii vrea boborul, asta vom avea! mult circ,paine putina si...gargara inutila cat cuprinde!

 

Guvernul Ponta este obligat sa faca ceva in sensul absorbtiei

fondurilor europene. Asta este sansa Romaniei.
Daca nu, se va duce si el la fel cum s-au dus guvernele Boc si Ungureanu. O absorbtie a fondurilor europene de 3-4 la suta este ceva de neiertat in contextul economic actual.

Depinde cine le absoarbe...

pe fonduri!

 

La felul in care se "absorb" la noi

impactul va fi nul...
mai putin in anumite conturi!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor