De ce suntem "rusinea" UE la fonduri europene - interviu Ramona Manescu

Joi, 23 Februarie 2012, ora 09:44
1954 citiri
De ce suntem "rusinea" UE la fonduri europene - interviu Ramona Manescu

Pentru a cheltui in intregime fondurile europene alocate Romaniei, numai din finantarea UE, in Romania ar trebui sa se faca plati de cel putin 15 milioane euro pe zi, de acum si pana in 2015, este de parere europarlamentarul Ramona Manescu.

"Daca adaugam si co-finantarea nationala si cea privata sau diferite finantari de la institutiile internationale, practic ajungem la aproximativ 30 milioane euro in fiecare zi", a declarat aceasta intr-un interviu acordat Business24.

In opinia Ramonei Manescu, Romania va continua sa piarda banii europeni din Programele Operationale pe Mediu si Transport unde rezultatele auditului efectuat de expertii Comisiei Europene arata mari nereguli in evaluarea si alocarea proiectelor.

Romania nu a valorificat nici pe departe in acesti cinci ani toate oportunitatile care ar fi fost disponibile pentru o tara nou membra, spre deosebire de Polonia care a profitat din plin de pe urma integrarii in UE, mai ales la capitolul fonduri europene. De ce noi, romanii, avem o rata atat de scazuta de absorbtie a fondurilor europene?

Polonia se prezinta cel mai bine la acest capitol deoarece guvernantii lor au avut o viziune si o strategie bine gandita in ceea ce priveste accesarea banilor europeni. Concret, si-au pregatit, din timp proiectele majore, si in special cele de infrastructura, tocmai pentru a asigura cadrul national necesar accesarii fondurilor europene.

Guvernul Romaniei si-a permis luxul de a pierde fonduri nerambursabile in valoare de 20 de miliarde de euro imprumutand, totodata, cu dobanda, de la FMI si CE, 19 miliarde de euro.

Ar fi trebuit sa exploateze la maximum aceasta oportunitate oferita de statutul de tara membra a UE, aceea de a accesa bani europeni pentru proiecte de investitii, de dezvoltare, de formare si reconversie profesionala, in sprijinul populatiei, a lucratorilor si a antreprenorilor care continua sa fie atat de afectati de criza financiara, ajutand astfel oamenii sa-si pastreze cat mai mult timp locurile de munca sau sa isi gaseasca altele si sa foloseasca solutiile pe care le avem la indemana in acest sens precum Fondurile Structurale si mai ales Fondul Social European.

Citeste mai multe despre De ce suntem "rusinea" UE la fonduri europene - interviu Ramona Manescu pe Business24

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#fonduri europene Romania, #rata absorbtie fonduri europene , #fonduri europene structurale