Leonard Orban: Ma astept ca Romania sa primeasca mai putini bani de la UE. Bugetul se negociaza cu cutitele pe masa

Luni, 03 Aprilie 2017, ora 11:38
7230 citiri
Leonard Orban: Ma astept ca Romania sa primeasca mai putini bani de la UE. Bugetul se negociaza cu cutitele pe masa
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania va primi, cel mai probabil, bani mai putini de la Uniunea Europeana (UE), in cadrul financiar multianual de dupa 2020, in contextul in care bugetul va scadea cu circa 13% din cauza iesirii Marii Britanii.

In plus, tarile care contribuie net vor dori scaderea sumelor alocate, iar negocierile vor fi mai dure decat la cele pentru programul 2014-2020, cand s-au desfasurat "cu cutitele pe masa", a declarat luni consilierul prezidential Leonard Orban, in cadrul unei conferinte organizate de Institutul European din Romania (IER) si Ministerul Afacerilor Externe.

Iesirea Marii Britanii din UE si problema tot mai acuta a emigrantilor, chestiuni care nu existau la precedentele negocieri, pentru programul 2014-2020, vor pune presiune pe scaderea bugetului post-2020.

"Bugetul se negociaza cu cutitele pe masa. Negocierea pentru post-2020 ma astept sa fie chiar mai dura decat ultima. Statele net contributoare vor dori sa reduca contributia, probabil sub 1% din Produsul Intern Brut (PIB) ", a declarat Orban.

Fara contributia Marii Britanii, bugetul UE va scadea probabil cu circa 13%, iar problemele exista deja pentru perioada 2019-2020, cand va trebui rezolvata o nota de plata de circa 50 miliarde de euro. In aceste conditii, cel mai probabil, Romania va primi mai putini bani, a avertizat Orban.

"Ma astept ca aceste sume mari de care beneficiaza Romania in aceasta perioada sa fie ultimele sume mari. Ma astept ca sumele sa scada atat pentru coeziune, cat si pentru dezvoltare rurala, iar conditionalitatile sa fie mai dure si complicate", a declarat consilierul prezidential.

Orban considera ca Romania va trebui sa negocieze extrem de dur pentru bugetul post-2020, dar va trebui sa prezinte o lista cu proiecte importante, efectuate din bani europeni.

"Ma astept sa fim capabili sa prezentam o lista de proiecte valoroase care au schimbat fata Romaniei, care au adus plusvaloare. Din pacate, in negocierea pentru bugetul anterior, nu am avut asa ceva", a declarat Orban.

Citeste si

Consilierul prezidential considera ca banii pe care Romania poate sa-i atraga in actualul program reprezinta o sansa extraordinara si ar trebui luate toate masurile pentru accelerarea la maximum a procesului de absorbtie.

In luna martie, presedintele Klaus Iohannis a afirmat, intr-o conferinta de presa la Roma, ca se apropie perioada cand se va negocia la nivelul UE urmatorul buget, iar Romania, cu absorbtia fondurilor europene pe care o are in prezent, nu va fi "in pole position", ci va avea "carti proaste in mana". Seful statului a spus ca intentioneaza sa discute aceste chestiuni cu Guvernul Grindeanu.

Guvernul mizeaza in acest an pe atragerea a 5,2 miliarde euro din fonduri europene in acest an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
#fonduri europene Romania Brexit , #fonduri europene structurale
Comentarii
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5