Proiectele europene cu nereguli raman fara finantare

Duminica, 03 Iulie 2011, ora 17:11
1613 citiri
Proiectele europene cu nereguli raman fara finantare
Foto: Arhiva

Cheltuielile firmelor care au derulat proiecte cu fonduri europene vor fi rambursate de catre stat doar dupa ce li se va verifica modul in care contractele de achizitii au fost atribuite, iar in cazul in care vor fi descoperite nereguli vor taia intre 2%-100%, amanand astfel platile pana la aproximativ sase luni.

Ordonanta de urgenta aprobata de Guvern va sanctiona dur nelegalitatile din contractele firmelor care au apelat la fonduri europene, informeaza Mediafax.

"Autoritatile cu competente in gestionarea fondurilor europene au obligatia aplicarii de reduceri procentuale din sumele solicitate la plata de catre beneficiari, in situatia in care constata abateri de la aplicarea prevederilor reglementarilor nationale in vigoare in domeniul achizitiilor publice", se arata in document.

Se va aplica o taiere de 25% daca in documentul de atribuire nu au fost expuse criteriile de calificare si selectie. Pentru cazurile in care potentiali ofertanti au fost impiedicati sa participe la o procedura de atribuire din cauza unor criterii restrictive stabilite in anuntul de participare sau in documentatia de atribuire, precum obligatia de a avea deja o reprezentanta in tara sau in regiune ar putea fi aplicata o reducere de 100%.

Toate aceste sanctiuni sunt valabile in cazul contractelor a caror valoare este egala sau mai mare decat plafonul stabilit in legislatia nationala privind achizitiile publice pentru care exista obligatia publicarii in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Conform legii, toate licitatiile publice pentru contracte de lucrari in valoare minima de 4,85 milioane euro si contracte de servicii in valoare de cel putin 193.000 euro trebuie publicate in Jurnalul UE.

In cazul contractelor a caror valoare este sub acest plafon, corectia financiara va reprezenta 25% din suma de restituit. Vestea trista pentru cei care au accesat fonduri europene este intarzierea platilor, care ar putea sa ajunga pana la sase luni.

Actul normativ stabileste totodata ca Romania are obligatia sa raporteze catre Comisia Europeana, respectiv Oficiul European de Lupta Antifrauda, toate cazurile de nereguli ce au facut obiectul unui act de constatare primara administrativa.

Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
#masuri drastice fonduri europene, #taia finantare proiecte , #fonduri europene structurale