Ziare.com

Romania, cea mai slaba absorbtie din UE a fondurilor structurale - raport

Luni, 31 Martie 2014, ora 13:20

   

Romania, cea mai slaba absorbtie din UE a fondurilor structurale - raport
Romania se afla la sfarsitul anului 2013 la coada clasamentului absorbtiei fondurilor structurale, la o distanta de 11% fata de Slovacia si 24 la suta fata de media UE-27, conform celor mai recente statistici disponibile la nivelul UE - se arata in raportul anual al Societatii Academice din Romania (SAR).

In comparatie, progresul Bulgariei este demn de luat in seama (vezi graficul de mai jos), intrucat la 31 decembrie 2013, rata de contractare pentru fondurile structurale si de coeziune era de 112,54% (rata de contractare era de 106% pentru toate tipurile de finantari bazate pe proiecte, inclusiv cele pentru agricultura si pescuit), platile interne catre beneficiari erau de 54%, iar rata de absorbtie era de 49,46% (51,29% pentru toate tipurile de finantari).

La sfarsitul anului 2012, Bulgaria era aproximativ in acelasi stadiu ca si Romania: rata de contractare era de 100,28% pentru fondurile structurale si de coeziune, platile interne se ridicau la 35%, iar rata de absorbtie era de 26.66% (30.22 % pentru toate tipurile de finantari).

Astfel, aceasta a intrecut Slovacia si se apropie incet, dar sigur de media europeana.

Rata de absorbtie curenta este raportul dintre sumele solicitate CE spre rambursare si alocarile programelor operationale.Sursa: Regional Policy - Inforegio, EU cohesion funding - key statistics

Toate aceste date sunt prezentate in capitolul III din Raportul anual al SAR pe 2014, capitol dedicat absorbtiei fondurilor eurone si intitulat "Ce am invatat din proasta gestiune si planificare a fondurilor europene".

Raportul va fi oficial prezentat la 4 aprilie, cu prilejul unei mese rotunde organizate de SAR cu tema "Cum facem din integrarea europeana un succes".

La manifestare vor participa comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, membri ai Guvernului, politicieni din Opozitie, oameni de afaceri si analisti economici.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1236 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Am ajuns si in urma Bulgariei...

...cu Plagiatorul Sef in frunte. Si asta e doar inceputul. Cand s-or ispravi proiectele incepute de Boc, Ponta degeaba se va inarma cu foarfeci, nu va avea ce panglici sa taie. Ne vom trezi si cu banii retrasi, ca daca vad aia ca nu ne trebuie, ii realoca altora mai vrednici. Si cat s-a ratoit Ponta la Basescu, ca de ce nu a "scos" mai mult la negocieri....
Uite ca nici pe astia nu-i poate utiliza. Neputinta, numele tau e Ponta!

 

Nu se poate, trebuie sa fie o minciuna! Doar Ponta ne-a spus exact

pe dos, nu?
Si eu il cred pe Ponta, chiar daca imi baga mana in buzunar de azi dimieata! Il iubesc pe Victor Pompa!
Violent chiar!

Si in Franta, socialistii lui Hollande au incasat un camouflet monumental!

 

Mincinosul de Ponta , a spus altceva .

Numai gura-i de Ponta si ......Antenele TV. Si cu toate astea , cei 85 % dintre cetatenii romani , care sunt asistati (pomanagii) nu numai ca l-ar vota cu ambele maini , ci l-ar pupa si in .....pe Ponta .

 

Tot dr Ponta a desenat si graficul acesta?Ca nu mai stiu ce sa cred.

As putea crede ca dr Ponta minte, nar asa ceva nu se poate! Cred mai degraba ca abagat ceva stranbe Traian, ca sa in infunde pe dr ing. arh. dipl. Ponta.
Daca mi-a scapat vreu titlu academic... ma scuz. Sa ii dam motanului ce este al motanului!

 

Ma scuzati, am scris ca o v@ca!

Am copita grea pe clape.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor