Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

12 milioane de euro din partea UE, pentru inundatiile de vara trecuta

Joi, 16 Iulie 2009, ora 18:14
751 citiri
12 milioane de euro din partea UE, pentru inundatiile de vara trecuta
Foto: Arhiva

Comisia Europeana a acordat un ajutor in valoare de 11,78 milioane euro Romaniei, pentru pagubele produse de inundatiile din vara trecuta, prin intermediul Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE), a declarat joi comisarul european pentru politica regionala, Pawel Samecki.

Este a doua oara cand Romania beneficiaza de sprijin din acest fond, dupa ce a primit 71,2 milioane euro dupa inundatiile din primavara si toamna anului 2005.

Ajutorul UE va contribui la costurile suportate de autoritatile publice pentru a raspunde situatiei de urgenta, in special pentru refacerea infrastructurii esentiale, se precizeaza in comunicatul publicat pe pagina de internet a Comisiei Europene.

"Peste 1,6 milioane de oameni au fost afectati de inundatiile din iulie, anul trecut; numeroase locuinte au fost distruse sau avariate si s-au produs pagube serioase in agricultura, silvicultura si in efectivele de animale", a spus Samecki, care este responsabil pentru Fondul de Solidaritate.

El a precizat ca, prin politica de coeziune, Comisia Europeana va furniza si sprijin financiar pentru imbunatatirea infrastructurii in situatie de risc din cauza inundatiilor, in cele mai vulnerabile regiuni.

Caderile masive de precipitatii din vara anului 2008 au cauzat inundatii si alunecari de teren grave in special in judetele Suceava, Botosani, Iasi, Neamt si Maramures.

Potrivit CE, pagubele directe au depasit 470 milioane euro in cele 241 de localitati afectate, in conditiile in care au fost inundate aproape 2.000 km de drumuri, iar 2.000 de poduri si aproximativ 88 km de diguri si baraje au suferit avarii grave. Deasemenea, inundatiile au acoperit peste 39.000 de hectare de teren agricol si 240 de hectare de paduri.

In urma inundatiilor, comertul intre Romania si nordul si nord-estul Europei a fost afectat considerabil, din cauza pagubelor grave suferite de soselele din zonele de frontiera cu Republica Moldova si Ucraina.

Autoritatile romane au depus o cerere de asistenta financiara prin Fondul de Solidaritate in luna octombrie 2008, iar Comisia a mobilizat fondul invocand "circumstantele exceptionale" prevazute de Regulamentul FSUE, desi valoarea pagubelor directe a fost sub pragul normal de activare a Fondului, de 0,6% din produsul intern brut (PIB), respectiv 566,8 milioane euro in cazul Romaniei, a explicat CE.

"Acesta permite Comisiei sa acorde ajutor atunci cand o regiune a fost lovita de un dezastru extraordinar, care afecteaza cea mai mare parte a populatiei, cu repercusiuni grave si durabile asupra conditiilor de viata si asupra stabilitatii economice a regiunii", se mentioneaza in comunicat.

Pentru a acorda ajutor din FSUE, Parlamentul European si Consiliul, care alcatuiesc impreuna autoritatea bugetara a Uniunii, au adoptat un asa-numit buget rectificativ, in data de 11 martie.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#fonduri UE, #inundatii Romania, #ajutor Romania , #fonduri europene