Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Absorbtia fondurilor UE cere un alt fel de buget

Sambata, 17 Ianuarie 2009, ora 17:51
905 citiri
Absorbtia fondurilor UE cere un alt fel de buget

Seful DAE, Vasile Puscas, spune ca pentru implementarea proiectelor din fonduri UE este nevoie si de modificarea modului in care sunt construite bugetele, deoarece finantarea proiectelor, care se desfasoara pe mai multi ani, se face si din buget.

"Orice proiect este construit pe o durata de doi-trei ani, prin urmare finantarea trebuie sa se duca pe mai multi ani. Autoritatile locale acorda finantarea din bugetul lor, care este anual, dar avem nevoie si de proiectia pe urmatorii ani.

Trebuie sa se schimbe intreaga filosofie a constructiei bugetare", a declarat Puscas, sambata, pentru NewsIn.

Legat de propunerile de modificare a legislatiei privind achizitiile publice, care trebuie trimise luni la Bruxelles, Vasile Puscas a declarat ca acestea vizeaza simplificarea procesului birocratic si reducerea costurile administrative pe procedura de achizitii publice.

Puscas spune ca una dintre modificarile initiate vizeaza reducerea termenelor din cadrul procedurii privind achizitiile publice de la peste 80 de zile la aproximativ 30 de zile.

"Pe mine ma intereseaza in mod special absorbtia fondurilor UE. Este nevoie de o revizuire a legislatiei nationale privind achizitiile publice, a celei privind finantele publice, a mecanismelor procedurale, dar si a sistemului de rezolvare a contestatiilor", a declarat seful DAE.

Puscas a precizat insa ca efortul cel mai mare este legat de actele normative secundare privind achizitiile publice, avand in vedere ca numai ghidul de implementare a Legii achizitiilor publice are sute de pagini, cu sute de articole, la care se adauga ghidurile pentru fiecare autoritate de management.

Presedintele Traian Basescu a declarat luni la Bruxelles, dupa intalnirea cu Jose Manuel Barroso, ca autoritatile de la Bucuresti vor trimite saptamana viitoare Comisiei Europene propunerile privind modificarea legislatiei referitoare la achizitiile publice, in sensul reducerii termenelor.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#fonduri UE, #constructie bugete, #Vasile Puscas , #fonduri europene