Atentie la sumele primite de la UE: Absorbtie de 800 de ori mai mica decat in 2016

Luni, 29 Mai 2017, ora 21:09
9151 citiri
Atentie la sumele primite de la UE: Absorbtie de 800 de ori mai mica decat in 2016
Foto: Arhiva Ziare.com

Potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor, Romania a primit in primul trimestru din 2017 de la bugetul UE drept fonduri structurale si de coeziune doar 5,22 milioane de euro, din care numai 1,05 milioane de euro aferente cadrului financiar 2014-2020, celelalte 4,17 milioane fiind resturi ramase de plata din cadrul financiar 2007 - 2013.

Suma este ridicol de mica, daca se face raportarea la cele 4.353,54 milioane de euro incasate anul trecut, adica de peste 800 de ori mai mult.

Aceste fonduri, care ar fi menite sa reduca decalajele de dezvoltare fata de Occident si sa ne apropie de un standard de viata civilizat in cadrul unor proiecte europene, au reprezentat anul trecut aproape 60% din banii primiti de la UE. In primul sfert al anului in curs au reprezentat mai putin de 0,1%.

Mentionam ca am adunat sumele aferente trecute separat pe cele doua exercitii financiare ale UE, 2007 - 2013, respectiv 2014 - 2020, iar soldul a rezultat nu doar prin diferenta intre banii incasati per total si banii platiti, ci si prin raportarea la PIB realizat de Romania din anul 2010 incoace.

Se poate observa usor cum dependenta Romaniei fata de sumele primite de la bugetul UE a crescut rapid pe parcursul ultimilor ani.

In 2013 s-a produs un salt semnificativ, iar din 2015 incoace banii de la UE au reprezentat mai mult decat 3% din PIB-ul national. In treacat fie spus, mai mult decat deficitul de 3% din PIB impus prin criteriile de la Maastricht drept regula de buna gestionare a finantelor publice.

Si, tot in treacat, se pare ca, in loc sa punem bani din bugetul nostru pentru a amplifica efectul fondurilor europene si a ne dezvolta mai repede infrastructura, cu sosele, scoli, spitale si altele asemenea lucruri absolut necesare pentru o tara civilizata, noi am profitat pentru a scadea fiscalitatea, ceea ce ne-a trimis in deficite bizare pentru o perioada de crestere robusta si ne compromite viitorul.

Contraperformanta, consemnata oficial dar care pare sa intereseze putin spre deloc factorii de decizie si nu constituie un subiect central pentru dezbaterea publica, cum ar fi fost normal, este una monumentala. Prima reactie fata de cifrele publicate fiind ca cineva a gresit ordinul de marime al datelor consemnate.

Citeste mai multe despre Atentie la sumele primite de la UE! Absorbtie de 800 de ori mai mica decat in T1 de anul trecut, pe Curs de Guvernare.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#absorbtie fonduri europene, #fonduri structurale coeziune Romania, #absorbtie fonduri UE Romania , #fonduri europene