Ziare.com

Bani mai multi pentru tinerii care se muta la tara - Vezi cum ii poti obtine

de Alina Bardas
Joi, 11 August 2011, ora 07:29

   

Bani mai multi pentru tinerii care se muta la tara - Vezi cum ii poti obtine
Tinerii care intentioneaza sa se instaleze in mediul rural si sa-si faca propria ferma vor putea primi, din noiembrie, o suma de 40.000 de euro din fonduri europene. Suma este cu 60% mai mare decat in prezent, cand acestia primesc 25.000 de euro.

De altfel, Comisia Europeana a anuntat, la inceputul lunii august, ca este de acord ca tinerii fermieri sa primeasca mai mult decat pana acum.

Sprijinul acordat in cadrul masurii are ca scop dezvoltarea exploatatiilor agricole, care produc, in principal, produse agricole vegetale si animale (materie prima) pentru consum uman si hrana animalelor.

De acesti bani pot beneficia fermierii in varsta de pana la 40 de ani (neimpliniti la data depunerii cererii de finantare), persoane fizice sau juridice care practica in principal activitati agricole si a caror exploatatie agricola are o dimensiune economica cuprinsa intre 6 si 40 UDE (Unitatea de Dimensiune Economica -UDE- reprezinta unitatea prin care se exprima dimensiunea economica a unei exploatatii agricole determinata pe baza marjei brute standard a exploatatiei; valoarea unei unitati de dimensiune economica este de 1.200 de euro).

De asemenea, exploatatia trebuie sa fie situata pe teritoriul tarii si sa fie inregistrata in Registrul unic de identificare - APIA si Registrul agricol.

Conform Ghidului Solicitantului, publicat pe APDRP, pot solicita sprijin nerambursabil prin Masura 112, persoanele fizice, persoanele fizice inregistrate si autorizate in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/200. De asemenea, pot solita sprijin prin masura 112 in mod individual si independent, ca persoane fizice autorizate, ca intreprinzatori titulari ai unei intreprinderi individuale, ca asociat si administrator unic al unei Societati cu raspundere limitata - SRL.

Pentru a putea primi sprijin in cadrul Masurii 112, solicitantul sprijinului trebuie sa se instaleaze pentru prima data in exploatatia agricola ca si conducator (sef) al acesteia, sa detina sau se angajeaze sa dobandeasca competente si calificari profesionale in raport cu activitatea pe care urmeaza sa o desfasoare si sa prezinte un plan de afaceri pentru dezvoltarea activitatilor agricole din cadrul exploatatiei agricole.

O conditie esentiala este si aceea sa fie membru al unei familii de fermier si sa fi lucrat mai mult de 50% din timpul sau de lucru in cadrul fermei (nu neaparat in ferma familiei) cel putin 12 luni inaintea instalarii sale pe cont propriu.

In ceea ce priveste studiile, tanarul solicitant poate fi absolvent de liceu cu sau fara examen de bacalaureat. Sunt eligibili solicitantii (cu varsta minima de 18 ani) care au terminat 10 clase, cu profil agricol. Solicitantii trebuie sa faca dovada studiilor cu diplome de absolvire a zece clase cu profil agricol, zootehnic, economic cu profil agricol si veterinar.

Ce trebuie sa contina planul de afaceri?

Planul de afaceri trebuie sa cuprinda detalii privind:

- descrierea situatiei initiale a exploatatiei agricole preluate, precum si a etapelor si obiectivelor stabilite in vederea dezvoltarii acesteia;

- descrierea detaliata a investitiilor, programelor de formare profesionala, serviciilor si a altor actiuni in vederea dezvoltarii activitatilor exploatatiilor agricole;

- elemente referitoare la mediu si evaluarea principalelor riscuri;

- descrierea modului de utilizare a intregului sprijin financiar nerambursabil solicitat;

- demonstrarea viitoarei viabilitati economice a exploatatiei agricole: costuri, venituri si cheltuielile realizate respectand standardele comunitare, in conditii de piata si concurenta.

Cum primesc banii?

Sprijinul de instalare va fi acordat in doua transe de plata. Prima transa se va acorda la data aprobarii de catre APDRP a solicitarii pentru acordarea sprijinului si este de 60% din valoarea sprijinului pentru instalare, a doua transa, de 40% din valoarea sprijinului pentru instalare se va acorda la indeplinirea actiunilor prevazute in Planul de afaceri, obligatoriu conformitatea cu standardele comunitare.

Verificarea conditiilor pentru acordarea celei de a doua transe nu va depasi 36 luni de la data aprobarii de catre APDRP a deciziei pentru acordarea sprijinului. Pana la cea de-a doua transa de plata beneficiarii trebuie sa realizeze toate investitiile pentru modernizarea si dezvoltarea exploatatiei, propuse in Planul de afaceri.

Cine nu beneficiaza de sprijin

Nu se acorda sprijin persoanelor care nu au acte de proprietate sau contracte de arenda/concesionare incheiate in nume propriu, cu exceptia sotului sau sotiei. In acest ultim caz, un singur membru al familiei poate primi sprijin, chiar daca ambii soti indeplinesc conditiile prevazute in masura.

Tinerii fermieri trebuie sa restituie intreaga suma primita daca isi inceteaza activitatea agricola mai devreme de trei ani de la data depunerii solicitarii de plata pentru cea de a doua transa.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 14961 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Alte cerinte...

tinerii mai trebuie si sa aiba un doctorat in agronomie,unul in economie,iar cind vor primi banii,isi vor lua un BMW la care vor asculta manele.Pamintul,bineinteles,va fi arat cu boii,iar ingrasaminte/pesticide dozate cu galeata.

 

La fel ca fondurile ue

Se ia 1000€ si se anunta pe piata ca se cauta persoana care cunoaste pe cineva la dosare.Se da da suma respectiva celui care face pila si se contacteaza bastanul care tine stampila la aprobari.Se cauta alti 5000€ pt omul cu stampila si se paseaza banul cash.Apoi se pregatesc alti 5000€ pt inca 8 intermediari care trebuie sa stampileze cererea aprobata.Dupa 12 luni si 15 000€ sparti se aproba dosarul.De la banca pana acasa mai trebuie data ceva spaga si omul ajunge acasa la tara cu 25 000€ fericit si multumit de rezultat.Apoi se pune la masa si calculeaza spaga data si realizeaza ca cei 25000€ primiti sunt cu 10€ mai putini decat a dat spaga.
Cum se apuca el sa faca calcule hopa bate Vasile la usa care si vrea cei 5000€ inapoi,Mariana vine mai pe seara sa isi ia banu si la fel toti cei de la care omul sa imprumutat sa aplice pt imprumut.
La o luna hopa si comisia de la bucuresti care vine sa vada ce a facut proaspatul taran cu cei 25k euros si il gaseste spanzurat!
Asa e afacerea cu fonduri eu in tara si cu sumele date de guvern pt cei ce se muta la tara,guvernul le da guvernul le ia!

 

Nu puneti botul!

Procedura este din fericire mult mai simplă.
Se achită anticipat unei persoane care are legătură cu APDRP,jumătate din suma pe care,tinărul urmează să o primească in decurs de 6-8 luni.Se ocupă ei de toate formalitătile.Merită!
Banii nu se dau lichizi ci in cont si ii poti cheltui numai in scopul in care i-ai luat.
Din cei 20mii care ti-au rămas poti să-ti cumperi o vacă,un cal,o cărută si ceva seminte.

Asta dacă ai cei 20 mii pt. comision,casă si pămint la tară.
Succes!Platforma pentru solutionarea online a litigiilor