Bani UE pentru transporturi. Romania se face din nou de ras, pana si in fata celorlalte state estice

Marti, 27 Iunie 2017, ora 07:23
13010 citiri
Bani UE pentru transporturi. Romania se face din nou de ras, pana si in fata celorlalte state estice
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia Europeana a aprobat saptamana trecuta finantari de 2,7 miliarde de euro pentru 152 de proiecte in domeniul transporturilor, considerate drept "proiecte-cheie ce sprijina mobilitatea competitiva, curata si conectata in Europa".

0,4% din acesti bani (10,6 milioane de euro) vin si in Romania, pentru finantarea a 6 proiecte: 2 studii de fezabilitate si 4 proiecte multinationale, rod al unor politici strategice ale UE, nu al viziunii guvernelor de la Bucuresti.

Proiectele romanesti

In lista celor 152 de proiecte finantate de Comisia Europeana doar 6 privesc Romania. E vorba de 2 studii de fezabilitate, care privesc Ministerul Transporturilor (acelasi minister "campion" al studiilor platite si neutilizate in ultimii 5 ani, dupa cum arata in iarna anului 2016 Corpul de control al premierului Ciolos), si 4 proiecte multinationale.

Jumatate din banii alocati Romaniei merg, deci, pentru aceste doua studii:

  • Studiu pentru upgradarea liniei ferate Predeal-Brasov in concordanta cu parametrii coridorului Rin-Dunare- finantare 3,73 milioane euro
  • Studiu pentru upgradarea infrastructurii feroviare a Portului Constanta- finantare 2,38 milioane euro

Cele 4 proiecte multinationale, acolo unde Romania primeste bani doar pentru ca UE incearca sa elimine "petele albe" din intreaga Uniune, privesc 2 domenii:

  • sisteme de management al traficului aerian - valabile la nivelul intregii Uniuni Europene
  • decarbonizarea transportului rutier - statii de incarcare a vehicolelor electrice de-a lungul retelelor TEN-T Core

Proiectele fostilor colegi de bloc comunist

Ce finantari au primit statele fost comuniste si pentru ce proiecte, in rezumat, in continuare:

Bulgaria - 119 milioane de euro pentru 5 proiecte. 110 milioane finanteaza proiecte nationale, care includ lucrari de modernizare a soselei de centura Sofia, dezvoltarea nod feroviar Plovdiv si studiu pentru interconectarea portului Burgas la reteaua TEN-T Core.

Polonia - 826 milioane de euro pentru 10 proiecte. 8 dintre cele 10 proiecte sunt nationale, majoritatea lucrari de modernizare a retelei de transport pe cale ferata si de inovare (ex.: reducerea zgomotului produs de camioane).

Cehia - 275 milioane de euro pentru 16 proiecte. Majoritatea proiectelor privesc dezvoltarea componentei nationale a principalelor retele europene de transport feroviar.

Ungaria pare cel mai aproape de performanta Romaniei: 11 milioane euro pentru 10 proiecte. Ungaria are deja o retea de infrastructura de transport moderna, in consecinta cei mai multi bani merg la proiecte de inovare.

Citeste mai departe analiza despre Romania atrage doar 0,4% din cele 2,7 miliarde cu care UE finanteaza proiectele de transport pe Curs de Guvernare.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#UE finantare proiecte transport, #Romania bani UE transport , #fonduri europene