Barlad: Centrul istoric si cultural, redat publicului prin Regio

Luni, 28 Octombrie 2013, ora 08:02
5997 citiri
Barlad: Centrul istoric si cultural, redat publicului prin Regio

Centrul Cultural-Istoric al Barladului gazduieste doua cladiri de patrimoniu: Muzeul "Vasile Parvan" si Teatrul "Victor Ion Popa", ambele inconjurate de "Parcul Teatrului".

Cu o investitie de peste 20 milioane de lei, proiectul de reabilitare a centrului cultural-istoric isi propune sa reintegreze Barladul in circuitul cultural national, astfel incat numarul turistilor sa creasca cu 30% in urmatorii 5 ani

"Cel mai de seama targ al Moldovei de Jos", asa cum l-a caracterizat Dimitrie Cantemir, Barladul a beneficiat de o pozitionare foarte buna, la rascrucea drumurilor comerciale care legau centrul si nordul Moldovei cu lumea Bizantului si cu cea orientala.

Acest lucru a permis ca localitatea sa se dezvolte foarte mult din punct de vedere economic si sa cunoasca o adevarata inflorire culturala incepand cu secolul al XIX-lea, cand Barladul era singurul oras din Moldova, cu exceptia Iasiului, unde functiona o scoala gimnaziala.

Muzeul Vasile Parvan

La inceputul secolului XX Barladul ajunsese un important centru cultural, una din destinatiile favorite pentru numeroase personalitati culturale ale vremii.

O vasta mostenire culturala, redata publicului

Centrul Cultural-Istoric Barlad este compus dintr-un complex de cladiri cu mare valoare istorica, arhitecturala si memoriala, in care functioneaza Muzeul "V. Parvan" si Teatrul "V. I. Popa", si un parc, cu suprafata de 14.000 mp, care inconjoara complexul arhitectonic.

Initial, aici a fost gazduita Prefectura judetului Tutova, construita in anul 1890 dupa planurile arhitectului italian Giovanni Baldorossi, transformata partial si extinsa in anul 1950 de catre arhitectul Constantinescu, dupa desfiintarea judetului Tutova.

Muzeul Vasile Parvan

Seismele severe din anii 1977, 1986 si 1990 au compromis grav structurile cladirilor. Cladirea initiala, datata din 1890, singurul monument de arhitectura ramas in peisajul citadin dupa cele trei seisme, se afla in pragul prabusirii prin fragmentarea ei pe intreaga inaltime.

Lucrarile la proiectul "Reabilitarea Centrului Cultural-Istoric al Municipiului Barlad" au demarat in 2010 si au durat 37 de luni. In aceasta perioada au fost restaurate si reabilitate cladirile care adapostesc Muzeul "V. Parvan" si Teatrul "V. I. Popa", iar "Parcul Teatrului" a fost reconfigurat ca sa poata gazdui activitati culturale in aer liber. Proiectul a finantat 95 de locuri de munca temporare si 109 permanente.

Regio sprijina accesul la cultura

Desi nu ofera atractii turistice deosebite, judetul Vaslui poseda obiective care pot constitui puncte de interes in perspectiva dezvoltarii unor forme de turism netraditional: cultural, educational-stiintific, ecumenic, rural etc.

Teatrul "V. I. Popa"

Principalul obiectiv al acestui proiect a fost reintroducerea Centrului Cultural Istoric Barlad in circuitul turistic local, regional si national, astfel incat sa se valorifice cat mai bine potentialul localitatii.

Pe termen mediu si lung, se estimeaza ca acest proiect va duce la o crestere cu 30% a numarului de turisti si va facilita accesul la patrimoniul istoric si cultural, prin cresterea numarului de expozitii realizate in muze. Astfel, proiectul va contribui la educarea publicului larg si la cresterea accesului la cultura a persoanelor din medii defavorizate.

Proiectul "Reabilitarea Centrului Cultural Istoric al Municipiului Barlad" este finantat prin Regio - Programul Operational Regional si implementat in regiunea de dezvoltare Nord-Est. Proiectul a fost depus in cadrul Axei Prioritare 5 - Dezvoltarea durabila si promovarea turismului si are o valoare totala de 21.196.623,18 lei, din care cofinantarea de la Uniunea Europeana a fost de 14.484.066,11 lei.

Acesta este unul din cele 3.500 de proiecte finantate prin Regio, in toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraselor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri si promovarea si restaurarea obiectivelor turistice din Romania. Pe pagina www.inforegio.ro puteti consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finantate prin Regio- Programul Operational Regional 2007-2013.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#fonduri europene centru Barlad, #obiective turistice Barlad, #fonduri Regio Barlad, #fonduri europene Barlad , #fonduri europene
Comentarii