Ce poate obtine Romania de la bugetul european? (Opinii)

Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 08:58
3230 citiri
Ce poate obtine Romania de la bugetul european? (Opinii)

In timp ce Romania isi pregateste bugetul pentru anul 2013, in plan european au loc dezbateri aprinse despre viitorul buget european pentru perioada 2014-2020.

Primele discutii vor avea loc in timpul presedintiei rotative a Uniunii Europene, condusa de Irlanda, iar tarile membre sunt inca departe de a atinge un compromis.

In mijlocul acestor negocieri, Romania se zbate sa absoarba fondurile europene si cauta sa isi mentina finantarile si in cadrul noului buget al UE.

Prioritatile irlandeze in materie de buget sunt clare. Aceasta tara de 4,5 milioane de persoane stie ce vrea si este pe punctul de a cunoaste o revenire economica remarcabila, dupa ce in timpul crizei economice a apelat la sprijinul economic al FMI si al Uniunii Europene.

Prima prioritate declarata a Irlandei este directionarea bugetului european in doua directii: cresterea competitivitatii economice si crearea de locuri de munca.

In consecinta, fondurile europene ar urma sa fie alocate catre proiecte destinate cercetarii, insertiei si formarii profesionale, telecomunicatiilor si tehnologiei informatiei sau sprijinirea IMM-urilor si reducerea dependentei energetice externe a UE.

Reforma bugetului european este sustinuta de cativa ani de Marea Britanie, dar de aceasta data inclusiv Germania si Franta par a sustine o parte din aceste puncte.

Interesant este ca acesta directie contravine tendintei generale date de bugetele anterioare ale UE, in care domenii precum agricultura, transportul sau dezvoltarea regionala jucau un rol important.

Mai mult decat atat, Romania parea sa mizeze pe o mentinere a tendintei, in contextul in care agricultura romaneasca tanjeste dupa fonduri europene si infrastructura este departe de normele minime europene.

Lucrurile devin insa si mai dificile pentru Romania intrucat Irlanda este unul dintre promotorii ideii conform careia alocarile bugetare regionale trebuie sa cuprinda o arie mai extinsa de beneficiari.

Astfel, nu doar regiunile cel mai putin dezvoltate din UE, in speta din Europa de Est si Romania, ar beneficia de fonduri pentru dezvoltare, ci si regiuni cu o dezvoltare medie din tari precum Irlanda, Spania, Portugalia sau Polonia.

Daca este sa privim situatia de ansamblu, am putea crede ca Romania duce lipsa de aliati, in dorinta sa de a mentine un buget european similar cu cel precedent pentru perioada 2014-2020. Acest lucru ar explica si lipsa de dezbatere publica cu privire la aceasta tema in peisajul public romanesc.

Solutia pentru Romania este insa una clara si simpla. Negocierea bugetului european este o lupta in care intra de aceasta data singura si este nevoie sa fie pregatita pentru negocierile ce vor urma.

Fara o strategie coerenta de promovare, lobby si negociere, Romania nu va putea folosi atuurile sale in viitoarele negocieri si va culege firimiturile lasate de tarile membre, care au stiut sa joace acest joc al puterii.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#buget UE, #buget Europa, #fonduri europene Romania, #Romania buget UE, #buget comunitar , #fonduri europene