CNADR a platit 87 de milioane de euro pentru greselile in cheltuirea fondurilor europene

Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 09:07
1901 citiri
CNADR a platit 87 de milioane de euro pentru greselile in cheltuirea fondurilor europene
Foto: Jurnalul National

Romania nu are autostrazi, dar are programe nationale de infrastructura, iar Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) plateste bani de la buget pe greseli de milioane de euro. In sapte ani de fonduri ISPA, companiei i s-au cerut despagubiri de peste 87 de milioane de euro.

Conform Codului Fiscal romanesc, banii ceruti in astfel de cazuri de constructori sunt catalogati ca "despagubiri" si nu sunt "taxati" de stat.

Jurnalul National scrie ca situatia este posibila din cauza clauzelor Federatiei Internationale a Inginerilor Consultanti (FIDIC), clauze ce impun ca disputele aparute intre parti (n.r. - companie si constructori) sa fie solutionate de Comisia de Adjudecare a Disputelor (CAD).

Comisia emite de cele mai multe ori decizii prin care constructorilor li se recunosc sume fabuloase. Pentru a schimba astfel de solutii trebuie sa se ajunga in fata instantelor internationale de arbitraj, unde cu greu se pot modifica deciziile initiale. Se intampla exact ca in cazul inaintarii unui recurs in instantele romanesti, unde in 95% din dosare este pastrata solutia instantei de fond.

In astfel de cazuri, in care miza o reprezinta banii statului, nimeni nu vrea sa schimbe nimic. Din specularea greselilor CNADNR in implementarea proiectelor cu bani europeni, toata lumea are de castigat. Astfel, constructorul vine cu sume incredibil de mici si castiga o licitatie.

Acesta stie ca CNADNR este o "vaca buna de muls", care are proiecte slabe, dar si angajati pe masura, care se ocupa cu implementare proiectelor si care fac, la randul lor, multe greseli. Mai departe, consultantul castiga la randu-i un anumit procent din sumele suplimentare cerute de constructor.

De cele mai multe ori, responsabilii din companie, dar si functionarii care se ocupa cu implementarea proiectului raspund gresit la cererile constructorului sau nu raspund deloc. Astfel, in mod intentionat, constructorului i se servesc direct si fara emotii despagubirile de milioane. Bineinteles ca, in schimbul tacerii sau al intarzierii raspunsurilor, au si ei, functionarii, partea lor din sumele solicitate de constructor, mai scrie sursa citata.

Apoi, membrii CAD, care sunt si ei oameni, trebuie platiti pentru serviciile lor. In fine, avocatii constructorilor au si ei de castigat. Ei intermediaza la randul lor procente din suma sau castiga pur si simplu sume importante din procesele CNADNR.

Daca CNADNR nu a invatat sa isi rezolve problemele cu legislatia, au invatat constructorii cum sa o foloseasca. Claim-urile (n.r. - pretentii) obtinute prin decizii ale Comisiei de Atribuire a Disputelor (CAD) sunt de ani intregi afaceri de succes. Nu exista lucrare pe contract ce se incadreaza la claim-uri care sa nu fi fost speculata.

Jurnalul National a cerut CNADNR totalul sumelor platite pe claim-uri din 1990 pana in prezent. Nu a fost posibila o astfel de cuantificare, astfel ca au fost calculati anii 2003 - 2010.

"Valoarea totala a disputelor pentru care anreprenorii au solicitat decizia CAD in cadrul contractelor ISPA, in perioada 2003-2010, este de aproximativ 87.335.728 de euro, acestia avand in plus si diverse alte revendicari necuantificate ca valoare totala", a precizat biroul de presa al CNADNR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#fonduri europene structurale, #CNADR despagubiri fonduri europene , #fonduri europene