50 de universitati mai aproape de viitor prin proiectul INSERT

Vineri, 07 Februarie 2014, ora 17:05
1938 citiri
50 de universitati mai aproape de viitor prin proiectul INSERT

Proiectul "Managementul corelarii sistemului de invatamant cu piata muncii" se apropie de final. Cele 50 de universitati implicate in proiect (42 de universitati de stat si 8 private) s-au intalnit la Sinaia, in perioada 24-26 ianuarie 2014, cu stakeholderi ai pietei muncii si membri ai echipei de implementare la un eveniment-bilant care a vizat atat o analiza a gradului de atingere a obiectivelor proiectului, cat si crearea unui un cadru viabil de sustenabilitate a acestuia.

Aproximativ 100 de participanti s-au implicat in dezbaterile universitate - reprezentanti al mediului economic - absolventi - echipa de proiect privind responsabilitatea comuna in vederea integrarii acestora din urma pe piata muncii, dar si despre utilitatea si eficienta instrumentelor de monitorizare a insertiei absolventilor furnizate prin proiect universitatilor beneficiare.

Prezent la conferinta finala a proiectului, Gabriel Liviu Ispas, Secretar general adjunct in Ministerul Educatiei Nationale a afirmat:

"Este nevoie de sustinerea transformarilor care genereaza o noua dezvoltare universitara si ma refer in mod special la proiectul INSERT. Calificarile si competentele furnizate de universitate trebuie sa se bazeze pe realitatea pietei muncii, iar dintre mesajele care ne vin dinspre aceasta, urmatorul nu poate fi ignorat: exista decalaje intre calificarile si competentele solicitate de angajatori. Sustin asadar, acest proiect. Avem instrumente, avem logistica necesara prin intermediul diverselor proiecte care s-au bucurat de finantarea POSDRU, este momentul sa analizam unde ne aflam, ce transformari se cer si sa le facem."

"Am creat si pus la dispozitia universitatilor instrumente teoretice si practice de monitorizare si evaluare a insertei absolventilor pe piata muncii, a declarat Florin Popa, manager de proiect in Ministerul Educatiei Nationale. Sunt mandru de platforma informatica www.joburi-absolventi.edu.ro, va fi o cheie utila de interpretare a unor stari de fapt in universitatile noastre. Invatamantul superior trebuie sa satisfaca concomitent cerintele individuale de formare cu cele ale pietei muncii. Universitatile vor avea acces la informatii reale despre pozitionarea absolventilor lor in raport cu piata muncii, putand astfel evalua periodic gradul de adecvare a competentelor dobandite in raport cu exigentele angajatorilor".

Participantii invitati la dezbateri au apreciat initiativa proiectului de a furniza universitatilor instrumente de monitorizare a insertiei absolventilor pe piata muncii, care pot fi utilizate si in sustenabilitatea proiectului pentru culegerea, raportarea si interpretarea de date relevante la nivel local.

Proiectul a fost implementat de catre Ministerul Educatiei Nationale (in calitate de beneficiar) alaturi de partenerii: Centrul National de Pregatire in Statistica, Institutul National de Cercetare Stiintifica in Domeniul Muncii si Protectiei Sociale si OSB Consulting GmbH Austria. "Managementul corelarii sistemului de invatamant cu piata muncii" este finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Valoarea totala a proiectului este de 13.996.694 lei, din care 10.606.298 valoare asistenta nerambursabila si 3.168.115 lei contributia beneficiarului.

Mai multe detalii pe www.insert-student.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#proiect management sistem invatamant, #universitati proiect INSERT, #proiect studenti INSERT , #fonduri europene