Bugetul UE 2018: Cum folosim cei 160 de miliarde de euro pentru siguranta si joburi

Autor: Siegfried Muresan - europarlamentar
Marti, 21 Februarie 2017, ora 07:59
11839 citiri

Cresterea economica, locurile de munca si siguranta cetatenilor sunt cele trei mari prioritati pe care mi le-am asumat, ca negociator-sef al Parlamentului European privind Bugetul Uniunii Europene (EU) pentru anul 2018, buget pe care il estimez la aproximativ 155 - 160 de miliarde de euro.

Ca sa avem un termen de comparatie, acesta echivaleaza cu PIB-ul Romaniei pe un an intreg si reprezinta 1% din veniturile generate anual de economiile tuturor celor 28 de state membre ale Uniunii Europene.

Imi propun sa fac aici doar o scurta trecere in revista a prioritatilor pe care mi le-am stabilit ca negociator-sef al Bugetului UE 2018, voi descrie mai pe larg in texte viitoare negocierile si abordarile pe care le vom avea pe toata durata procedurii bugetare.

Prioritatile pe care le-am stabilit

Procedura bugetara la nivelul Uniunii Europene este una deosebit de complexa si necesita mai multe etape de negociere, de aceea am prezentat, inca de la inceputul lunii februarie, colegilor eurodeputati din Comisia pentru bugete, prioritatile politice ale Parlamentului European pentru bugetul UE de anul viitor.

In baza acestor prioritati, voi negocia bugetul pe parcursul anului cu Consiliul UE (care reprezinta guvernele statelor membre) si cu reprezentantii Comisiei Europene (organismul executiv al Uniunii Europene), urmand ca proiectul final de buget sa fie aprobat la nivelul Uniunii Europene, cel mai probabil pana la finalul lunii noiembrie, deci dupa 10 luni de negocieri bugetare intense.

Am ales aceste trei mari prioritati, cresterea economica, locurile de munca si siguranta cetatenilor, deoarece cred, pe de-o parte, ca provocarile in materie de siguranta cu care ne-am confruntat in ultimii ani sunt o preocupare pentru oameni si vreau sa facem mai mult pentru a creste siguranta cetatenilor, iar, pe de alta parte, observ ca economia Uniunii Europene inca nu a revenit la ritmul de crestere de dinaintea crizei si consider ca este nevoie de o mai mare concentrare asupra acelor domenii ale economiei care genereaza crestere economica sustenabila.

Investitii in infrastructura, cercetare, inovare, IMM-uri

Am ales, deci, sa pun accentul pe investitii in infrastructura, cercetare, inovare, IMM-uri, deoarece acestea sunt principalele domenii care genereaza locuri de munca pentru oameni.

Consider ca este important sa finantam in Bugetul UE 2018 programe precum Mecanismul de Conectare a Europei (investitii in infrastructura), Orizont 2020 (investitii in cercetare si inovare), COSME (sprijin pentru IMM-uri), cel putin la nivelul din 2017, deoarece toate acestea sunt instrumente care ajuta la cresterea competitivitatii economiei europene si, implicit, garanteaza investitii si locuri de munca mai multe si de buna calitate.

Voi apara, asa cum mi-am asumat prin aceste prioritati, politica de coeziune, deoarece aceasta este una dintre principalele politici de investitii ale Uniunii; de pe urma acestor investitii nu beneficiaza doar statele care primesc cele mai multe fonduri de coeziune, precum Romania si celelalte state aderate in ultimele valuri, care sunt destinatarii directi ai finantarilor, ci beneficiaza intreaga Uniune Europeana.

Mai multa siguranta

Insa, pentru ca economia sa creasca, este nevoie ca cetatenii si companiile europene sa se simta in siguranta.

Uniunea Europeana va trebui sa continue alocarile financiare pentru solutionarea crizei refugiatilor si pentru cresterea sigurantei cetatenilor europeni.

Experienta ne arata ca este mult mai ieftin si mai eficient sa investim in tarile de origine ale migrantilor si in tarile de tranzit; daca imbunatatim situatia in tarile din vecinatatea Uniunii, acei oameni nu vor mai fi nevoiti sa plece spre Europa, iar noi nu ne vom mai confrunta niciodata cu valurile de refugiati din ultimii ani.

Sprijin pentru sectorul agricol

Totodata, in 2018 va trebui sa continuam sa sprijinim sectorul agricol european, intrucat acesta contribuie in mod decisiv la asigurarea securitatii noastre alimentare.

Asa cum am facut-o si anul trecut, cand, la initiativa mea, Parlamentul a facut un amendament prin care am propus alocarea a 500 de milioane de euro in plus pentru a-i sprijini pe fermierii europeni afectati de criza din sectorul laptelui si de embargoul rusesc.

In aceeasi masura, cred ca este nevoie sa le garantam agricultorilor ca si in 2018 ii vom ajuta daca se vor afla in dificultate.

De aceea, in negocierile pe care le voi avea pe parcursul urmatoarelor zece luni de procedura bugetara, ma voi asigura ca sectorul agricol european va beneficia de intregul sprijin pe care bugetul UE il poate oferi.

Ajutor pentru Republica Moldova, Georgia si Ucraina

Uniunea Europeana trebuie, de asemenea, sa acorde mai mult sprijin statelor din vecinatatea sudica si estica, mai ales celor care implementeaza acorduri de asociere cu UE, precum Republica Moldova, Georgia si Ucraina.

Aceste state au nevoie de sprijinul nostru pentru a putea continua implementarea reformelor prevazute in aceste acorduri, reforme pe care guvernele lor si le-au asumat si de care cetatenii acestor state au mare nevoie, dar si pentru a se transforma in economii cat mai competitive si pentru a intari statul de drept.

Uniunea Europeana are nevoie in vecinatatea ei de democratii stabile si prospere, fie ca gandim pe termen mai scurt sau pe termen mai lung la perspectiva de aderare a acestora la marea familie europeana.

Nota: Siegfried Muresan, in calitate de membru al Parlamentului European, a fost desemnat, la data de 24 ianuarie 2016, negociator-sef al Bugetului Uniunii Europene din 2018.

Siegfried Muresan este europarlamentar, vicepresedinte al Comisiei de Buget din PE, purtator de cuvant al PPE si prim-vicepresedinte al PMP.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#buget Uniunea Europeana siguranta securitate, #masuri UE crestere economica , #fonduri europene
Comentarii
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5
"Bugetul UE 2018: Cum folosim cei 160 de miliarde de euro pentru
Poza Traiannn
Traiannn
rank 5
Sa dea Dumnezeu sa fie precum ai zis !