Centru de cercetare, la Politehnica, cu bani europeni

Vineri, 08 Februarie 2013, ora 21:24
3717 citiri
Centru de cercetare, la Politehnica, cu bani europeni

Universitatea Politehnica din Bucuresti (UPB) a lansat, vineri, proiectul "Campus" care vizeaza infiintarea unui centru de cercetari avansate pentru materiale, produse si procese inovative si care are o valoare de 73,41 milioane lei, fiind finantat din fonduri europene.

Astfel, proiectul isi propune cresterea si diversificarea ofertei inovative a UPB, precum si stimularea accesului intreprinderilor la produsele activitatii de cercetare, dezvoltare si inovare ale institutiei de invatamant superior. Totodata, centrul va asigura un mediu de inalt nivel tehnico-stiintific de cercetare si educatie pentru aproximativ 5.000 de studenti masteranzi si doctoranzi pregatiti in cadrul universitatii sau a altor universitati din tara si strainatate.

De asemenea, centrul va urmari atragerea si reintegrarea unor specialisti de reputatie internationala pentru crearea si dezvoltarea unor colective de cercetare performante orientate pe tematici interdisciplinare la frontierele cunoasterii.

"Acest proiect este unul dintre cele mai importante proiecte pe care le dezvolta Politehnica in ultimii ani. In urma acestui proiect, Politehnica va avea unul dintre cele mai performante institute de cercetare. Este vorba despre un institut de cercetare care are in vedere realizarea de materiale si produse inovative pe domeniile de cel mai mare interes pentru dezvoltare.

Este absolut normal ca Politehnica sa se orienteze in cercetare spre domeniile de varf, spre domeniile inovative in asa fel incat sa fie in prima linie a schimbarii si a programelor de studii pentru profesiunile viitorului", a declarat, cu ocazia lansarii proiectului, presedintele Senatului UPB, Ecaterina Andronescu.

Potrivit acesteia, prin acest institut Romania face un al doilea pas important dupa proiectul Extrem Light Infrastructure - Nuclear Physicsun de la Magurele, care vizeaza constructia celui mai mare laser din lume. Totodata, Ecaterina Andronescu a aratat ca prin acest proiect se va adauga valoare cercetarii stiintifice pe care UPB o desfasoara.

"Cu acest institut noi mai facem un pas in fata si incercam sa dezvoltam ideea unor cercetari integrate. Este foarte greu acum electronistul sa-si dezvolte cecetarea separat de cel care realizeaza materiale. De aceea integrarea unor specialisti din domenii diferite, toate existente in universitatea noastra, ne va duce in situatia sa pornim la materiale si nanomateriale si sa ajungem la dispozitive care reprezinta aplicatii practice de foarte mare interes pentru dezvoltarea economica", a spus Andronescu.

De asemenea, presedintele Senatului UPB a aratat ca laboratoarele din centrul de cercetare nu vor fi similare celor existente in prezent in cadrul universitatii.

"Acest institut are foarte multe laboratoare in care nu ne-am propus sa reeditam unele dintre laboratoarele Politehnicii, ci sa facem sa avem o cu totul alta abordare, o abordare integrata a domeiilor de cercetare de varf.

El deschide foarte multe porti spre domeniile cele mai moderne ale cercetarii si ne punem speranta ca, odata finalizata si constructia si dotarea acestui institut, Politehnica isi va creste substantial performanta prin productia stiintifica de varf, pe de-o parte, pe de alta parte prin contributia pe care o avea la dezvoltarea aplicatiilor parte integranta din dezvoltarea economica a Romaniei", a spus Andronescu, care este si managerul proiectului.

Presedintele Senatului UPB a mai declarat ca institutul a fost gandit de o echipa importanta de profesori din institutia de invatamant superior. De asemenea, Ecaterina Andronescu a declarat ca centrul de cercetare va fi deschis catre celelalte universitati din tara, dar si catre institutii de invatamant superior si de cercetare din strainatate.

Totodata, presedintele Senatului UPB a afirmat ca deschiderea centrului va reprezenta inca un pas spre internationalizarea invatamantului superior romanesc.

Centrul de cercetare va functiona intr-o cladire care va construita in campusul UPB, pe Bulevardul Iuliu Maniu. Potrivit reprezentantilor universitatii, cladirea care va gazdui centrul "Campus" va fi o constructie moderna, ecologica si totodata inteligenta, cuprinzand mai mult de 41 de laboratoare de cercetare echipate la standarde europene, spatii de lucru, birouri, spatii de prezentari si conferinte, precum si spatii tehnice.

Constructia va avea subsol, parter si opt etaje, suprafata desfasurata urmand sa fie de 8.320 metri patrati, iar inaltimea de 35 de metri. Lucrarile de constructie vor incepe in vara acestui an. Centrul se va autofinanta.

Valoarea totala a proiectului este de 73.410.712 lei, din care asistenta financiara nerambursabila este de 59.767.690 lei. Valoarea eligibila nerambursabila din Fondul European de Dezvoltare Regionala este de 49.607.182,7 lei, valoarea eligibila nerambursabila din bugetul national este de 10.160.507,3 lei, iar valoarea neeligibila a proiectului este de 13.643.022 lei.

Proiectul va fi implementat pe o durata de 30 de luni. Prin realizarea proiectului se preconizeaza a se crea 200 de noi locuri de munca.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#centru cercetare Facultatea Politehnica, #Politehnica bani europeni cercetare , #fonduri europene