Comorile din adancuri. Romanii si bulgarii aduc turismul viitorului in Marea Neagra

Luni, 12 Mai 2014, ora 07:45
9834 citiri
Comorile din adancuri. Romanii si bulgarii aduc turismul viitorului in Marea Neagra

De la Dunare pana la Capul Caliacra, pe fundul Marii Negre, zac inca nedescoperite poate sute de epave si situri arheologice, considera cercetatorii, adevarate comori din perspectiva stiintifica, dar si economica.

Insa oamenii de stiinta bulgari si romani si-au propus sa le scoata cat mai curand la lumina si deruleaza, in acest scop, un amplu proiect de explorare a platoului continental de vest al Marii Negre.

Rezultatele investigatiilor ar urma sa puna, ulterior, bazele unei ramuri in plina dezvoltare a turismului, cea subacvatica, cu multiple beneficii economice pe plan local.

Este vorba de proiectul Heras, finantat din fonduri europene si derulat de ONG-ul Respiro Underwater Research Society, Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Geologie si Geoecologie Marina - GeoEcoMar Constanta si Muzeul de Arheologie Constanta din partea Romaniei, respectiv de Institutul de Oceanografie si Muzeul Kavarna din partea Bulgariei.

Conform unei publicatii locale, profesorul bulgar Atanas Palazov de la Institutul de Oceanografie a afirmat ca scopul acestei initiative consta in crearea celei mai moderne si scumpe industrii turistice pentru vizitarea obiectivelor subacvatice.

Proiect ambitios romano-bulgar: cel mai modern si scump turism subacvatic

Sursa: Respiro Underwater Reseaerch Society

Ziare.com a stat de vorba cu Mircea Popa, presedinte al Respiro, despre originile proiectului Heras, stadiul in care se afla, asteptarile legate de acesta, dar si despre ineditul job de ghid subacvatic.

Sursa: Respiro Underwater Reseaerch Society

"Ideea proiectului a aparut din necesitatea explorarii exhaustive a fundului Marii Negre pentru identificarea epavelor si a siturilor arheologice. Fundul Marii Negre in zona romaneasca si bulgareasca este ca o campie. Nu exista formatiuni geologice de anvergura, de exemplu, bolovani, canioane etc.

Din cauza Dunarii si a curentilor predominanti dinspre nord spre sud, aceasta zona este puternic sedimentata. Asta inseamna ca epavele ies cu usurinta in evidenta atunci cand se scaneaza fundul cu sonare laterale (aparat folosit pentru a determina de la suprafata care este pozitia obiectelor de sub apa - n.red.) ", ne-a spus Mircea Popa.

De asemenea, obiectivul cercetarii il constituie si cele cateva situri arheologice din dreptul fostelor colonii antice grecesti.

"Sunt putine la numar, in dreptul fostelor colonii antice grecesti: Histria, Tomis, Callatis. Din cauza adancimilor mici, fostele bazine portuare si diguri de protectie au fost supuse unui malaxor de eroziune: actiunea valurilor. Speram sa reusim sa identificam pe cat posibil ce a mai ramas din aceste constructii submerse", a continuat reprezentantul Respiro.

Demarat in septembrie 2013, proiectul Heras se afla acum in faza de implementare, iar foarte curand vor incepe expeditiile pe mare.

"Pana acum au fost etape pregatitoare: omogenizarea echipei prin intalniri de lucru, achizitii de echipamente, realizarea bazei de date cu obiectivele deja localizate din explorari anterioare etc.", a precizat Mircea Popa.

  • Valoarea proiectului este de 1,5 milioane de euro, iar acesta este finantat in proportie de 85% de Uniunea Europeana, de 13% de bugetul national, iar 2% reprezinta contributie proprie.

Sursa: Respiro Underwater Reseaerch Society

Proiectul are un dublu obiectiv. Primul dintre ele este acela de a cunoaste patrimoniul cultural submers al celor doua state, Romania si Bulgaria.

"Trebuie sa stim ce patrimoniu cultural avem in Marea Neagra pentru a sti ce trebuie sa protejam in viitor. Aici intra epave mai vechi de 100 de ani si siturile arheologice", a precizat reprezentantul Respiro.

Important este si obiectivul de a dezvolta in aceasta zona turismul subacvatic, cu noi oportunitati de afaceri si noi locuri de munca.

Sursa: Respiro Underwater Reseaerch Society

"O parte dintre epavele descoperite vor fi incluse intr-un circuit turistic de aventura. Scufundarile de agrement sunt foarte populare astazi si prezinta un interes deosebit pentru doritorii de vacante active. Asta inseamna dezvoltarea acestei ramuri turistice: centre de scufundari, ghizi de scufundari, barci de scufundari, 'skiperi' (skippers - comandanti de nava - n.red.).

Indirect, va profita infrastructura turistica: hotelurile, restaurantele, inchirierile de masini, transportul aerian etc.", a prezentat Mircea Popa avantajele economice ce ar putea decurge din implementarea proiectului.

Sursa: Respiro Underwater Reseaerch Society

Ce ne asteapta in adancurile Marii Negre

Potrivit presedintelui Respiro, epavele descoperite vor fi explorate de specialisti, iar apoi se va realiza o lista cu cele care pot fi incluse in circuitul turistic. Vor putea fi vizitate epavele ce nu prezinta un interes arheologic major.

"O epava antica sau medievala, de exemplu, nu va putea fi inclusa din prima in lista celor ce pot fi vizitate, din cauza necesitatii excavarii artefactelor de catre arheologi subacvatici. Celelalte epave vor deveni obiective turistice", a spus acesta.

In anii trecuti, au fost descoperite in aceasta zona, in afara proiectului, epave din al Doilea Razboi Mondial - cea a distrugatorului rusesc "Moskva" sau cea a submarinului rusesc SC213 - ori epave mai vechi (1900-1920), spre exemplu "Drake's ship", ne-a mai spus Mircea Popa.

Cum poti sa fii ghid subacvatic

Ghizii de scufundari vor fi instruiti chiar in cadrul proiectului.

Poate fi ghid scafandru orice persoana de peste 18 ani, care urmeaza niste cursuri de pregatire, enumerate in continuare de Mircea Popa: Open Water Diver, Advance Open Water Diver, Rescue Diver si Divemaster.

Sursa: Respiro Underwater Reseaerch Society

"Detinatorii de brevete Divemaster pot ghida grupuri sub apa si se pot angaja la Centre de Scufundari de agrement. In cadrul proiectului vom oferi o pregatire speciala pentru acesti ghizi.

Vom face un curs de introducere in arheologia subacvatica. Ghizii vor invata cum sa organizeze si sa conduca o scufundare intr-un sit cu valoare culturala", a completat presedintele Respiro.

Sursa: Respiro Underwater Reseaerch Society

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#Romania Bulgaria Marea Neagra, #proiect fonduri UE, #turism subacvatic , #fonduri europene
Comentarii
Poza Marin2134
Marin2134
rank 5
Superinitiativa !! Adaugati si un submarin ca sa fie mai palpitant