Cu ochii la vecini: Ce au facut ei cu banii europeni?

Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 07:02
4469 citiri
Cu ochii la vecini: Ce au facut ei cu banii europeni?

In timp ce Romania "a ratat sansa", Polonia este laudata in presa externa pentru folosirea eficienta a fondurilor europene in scopul modernizarii si reducerii decalajului fata de tarile dezvoltate din Uniunea Europeana, ratiunea fundamentala a Politicii de coeziune.

Cea mai mare economie din Europa Centrala, Polonia, a fost si principalul beneficiar al fondurilor structurale si de coeziune disponibile in perioada 2007-2013, cu o alocare de 67,3 miliarde de euro din totalul disponibil de 336 miliarde de euro.

Fondurile au fost folosite cu precadere pentru proiecte in infrastructura si investitii. Din banii europeni, Polonia a construit 1.300 de kilometri de autostrada. Autostrada care leaga Varsovia de Berlin, finalizata la timp pentru Campionatul European de Fotbal, este unul dintre cele mai elocvente exemple de bani intelept cheltuiti.

Constructia a atras la randul sau noi investitii, finantate tot din fonduri UE, in regiune urmand sa fie ridicat primul parc tematic de distratii din Europa Centrala, in localitatea Grodzisk. Potrivit estimarilor, proiectul, a carui valoare se ridica la 620 de milioane de euro si care urmeaza sa fie finalizat in 2015, va genera pana la 3.000 de locuri de munca directe si o crestere a personalului din hoteluri, restaurante si serviciile de transport cu pana la 10.000 de angajati.

"Impactul economic este urias. Autostrada si acest nou proiect vor ridica mult standardele de viata in regiune", anticipeaza primarul orasului Grodzisk, citat de

AFP.

Exemple sub ochii nostri

Nu trebuie sa privim departe pentru a vedea exemple pozitive la absorbtia si utilizarea fondurilor. Comisarul european pentru politici regionale, Johannes Hahn, ne indica exemplul Bulgariei.

Vecinei noastre de la sud i-au fost alocate pentru exercitiul financiar curent fonduri in valoare de 6,9 miliarde de euro. Nu au lipsit nici aici cazuri de frauda si abuzuri.

In 2008, fondurile pentru Bulgaria au fost blocate, Guvernul de la Sofia fiind acuzat de ineficienta in lupta impotriva abuzurilor, iar tara lipsita de sute de milioane de euro.

In consecinta, autoritatile au lansat o campanie generalizata impotriva coruptiei si crimei organizate. Au fost infiintate unitati speciale ale Parchetului si au fost adoptate o serie de amendamente pentru imbunatatirea eficientei Ministerului de Interne. In 2010 a fost creat un minister al fondurilor europene.

In prezent, Bulgaria absoarbe fonduri in special pentru infrastructura si capacitate administrativa, rata de absorbtie ridicandu-se la 19%. De asemenea, nivelul indicelui de eroare, care a cauzat suspendarea programelor in mai multe state membre, se afla sub nivelul maxim impus de 2%.

In momentul aderarii, Romaniei i-au fost puse la dispozitie fonduri structurale si de coeziune in valoare de 19,21 miliarde de euro, pentru urmatorii cinci ani. Pana la data de 30 septembrie 2012, rata de absorbtie a acestora a fost de 9,7%, adica 1,8 miliarde de euro.

In cazul Romaniei, indicele de eroare estimat pentru anul 2011 a fost de 3,9%, in crestere usoara fata de 2010. Un audit al Curtii de Conturi a relevat erori precum controale insuficient riguroase pentru a preveni riscul declararii de cheltuieli neeligibile, incalcari grave ale normelor privind achizitiile publice sau supradeclararea costurilor pentru cercetare.

La sfarsitul lunii octombrie, Guvernul a fost notificat de intrarea in procedura de "presuspendare" a mai multor axe prioritare ale programelor operationale sectoriale pentru Transport, Competitivitate Economica si ale Programului Operational Regional, Comisia Europeana identificand neregului legate de achizitii publice si gestionare financiara, dar si deficiente ale sistemului de prevenire a fraudelor.

Inca din iulie, Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane a fost blocat.

Metode diferite de lucru

Autostroda Tracia, care conecteaza capitala Sofia de Burgas si Marea Neagra prin Plovdiv, al doilea oras ca marime, este unul dintre cele mai importante proiecte in infrastructura finantate in Bulgaria cu bani europeni. Lucrarile la autostrada de 360 de kilometri au inceput pe 3 septembrie 2010 si se estimeaza ca aceasta va fi inaugurata in primavara lui 2013. Pana in prezent au fost construiti 328 de kilometri.

Valoarea proiectului este de 362,5 milioane de euro, din care 286,2 milioane de euro sunt asigurate de Bruxelles.

Autostrada Nadlac-Arad, de aproape 39 de kilometri, este de asemenea un proiect finantat cu bani europeni. Autostrada a fost impartita in doua loturi, primul, in valoare de 115,8 milioane de euro, a fost acordat asocierii romano-portugheze Romstrade-Monteadriano Engenharia e Construcao-Donep Construct, iar al doilea, de 124,45 milioane de euro, companiei germane Alpine Bau. Finantarea prin Fondul de Coeziune al Uniunii Europene este de peste 213 de milioane de euro.

Lucrarile au demarat in toamna anului 2011, iar termenul de finalizare a ambelor tronsoane este 2013.

In prezent, stadiul lucrarilor este de 20%, de la o tinta de 70%, mai avansate, totusi, in cadrul proiectului lotului doi. Lucrarile sunt sistate in conditiile in care muncitorii nu si-au mai primit salariile din luna iunie.

In septembrie, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a anuntat ca platile din fondurile europene au fost intrerupte catre CNADNR pe toate contractele, inclusiv pentru autostrada Nadlac-Arad. In plus, Comisia Europeana a denuntat conditiile in care a fost licitat contractul de constructie si a cerut rezilierea acestuia.

Ministrul Orban sustine ca nu doar coruptia este cauza contraperformantelor din domeniu, ci si nestiinta. O solutie identificata de oficiali este externalizarea administrarii proiectelor finantate din bani europeni, pentru ca "trebuie sa invatam din experienta altor tari", dupa cum afirma premierul Victor Ponta. Eficienta urmeaza sa fie masurata dupa 2014 incolo, in prezent principala preocupare a reprezentantilor statului fiind de a lupta pentru mai multi bani din viitorul buget al Uniunii Europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ministrul Investițiilor anunță că gradul de absorbție a fondurilor europene a ajuns la 97%: Se datorează unei coaliții stabile
Ministrul Investițiilor anunță că gradul de absorbție a fondurilor europene a ajuns la 97%: Se datorează unei coaliții stabile
Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a anunțat duminică după-amiază, 15 aprilie, că gradul de absorbţie a fondurilor europene în perioada 2014-2020 a ajuns la...
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
#fonduri europene Romania, #fraude fonduri europene Romania, #bani UE Romania, #fonduri europene Polonia , #fonduri europene