Externalizarea, "magic bullet-ul" absorbtiei banilor europeni?

Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 07:02
4724 citiri
Externalizarea, "magic bullet-ul" absorbtiei banilor europeni?

Guvernul isi propune sa combata coruptia, ineficienta, lipsa de transparenta, caracteristici specifice procesului de absorbtie a fondurilor comunitare in Romania, prin externalizarea administrarii proiectelor finantate din bani europeni.

Externalizarea presupune, practic, extinderea atributiilor de gestiune, care intra in prezent doar in competenta autoritatilor guvernamentale de management, catre organisme private.

"Am discutat cu cei de la Banca Mondiala si cred foarte mult in expertiza externa, pentru ca e greu ca doar din interior sa faci reforma. Chiar cred ca trebuie expertiza externa. La fonduri europene, chiar cred ca trebuie sa invatam din experienta altor tari si sa externalizam cat putem de mult din evaluarea proiectelor", a spus premierul Victor Ponta la Antena 3.

Propunerea apartine Ministerului Afacerilor Europene, condus de Leonard Orban, si face parte dintr-un set de masuri menite sa creasca rata de absorbtie pentru urmatoarea perioada de programare financiara.

"Este una din propunerile facute de ministerul nostru, fiind legata de modul in care ar putea creste rata de absorbtie pentru perioada viitoare de programare, 2014-2020. Consideram ca acest lucru va putea imbunatati situatia in domeniu", a precizat ministrul Leonard Orban pentru Ziare.com..

Potrivit ministrului, nu este vorba de inlocuirea autoritatilor locale, ci presupune schimbarea anumitor structuri care gestioneaza, in momentul de fata, fondurile comunitare.

"Nu se intampla absolut nimic cu autoritatile locale, pentru ca pur si simplu exista o nevoie foarte mare de persoane in domeniu, care vor putea lucra in alte autoritati sau in alte organisme intermediare", a adaugat Orban.

De asemenea, avem nevoie de o expertiza mult mai buna, recunoaste ministrul.

"Una dintre marile probleme cu care ne confruntam este cea a unei capacitati administrative insuficiente", a spus acesta.

Desigur, pentru actuala perioada de programare nu este posibila o asemenea masura, aceasta urmand sa fie implementata incepand cu 2014, pentru perioada 2014-2020, in cazul in care va fi adoptata.

"In mod cert, daca o asemenea masura va fi insotita si de altele, menite sa imbunatateasca absorbtia, se va putea ajunge la rate de absorbtie inalte in cazul Romaniei. Se va imbunatati expertiza la nivelul beneficiarilor. Lucrurile se vor imbunatati radical. Un set intreg de masuri trebuie sa fie luat de Guvernul care va rezulta dupa alegeri.

Ramane de vazut daca se va concretiza, sunt multe necunoscute", a spus ministrul.

MAEur estimeaza ca rata de absorbtie a fondurilor europene ar putea ajunge, pana la sfarsitul anului, la minimum 15%, in cazul in care Comisia Europeana va decide reluarea platilor pe unele dintre programele presuspendate urmatoarea perioada. Rata de absorbtie era de 10% la nivelul lunii octombrie.

Intentie onorabila, probleme cu practica?

"Intentia este un onorabila atat timp cat este pusa si in practica intr-un timp in care sa se mai poata creste gradul de absorbtie. Sunt masuri care ar fi trebuit sa fie luate de ceva vreme, nu chiar in ultimul ceas.

Atat timp cat stabilirea acestor companii care sa faca managementul proiectelor este facuta in mod transparent si prin proceduri publice cat mai accesibile tuturor companiilor, aceasta masura nu poate decat sa aiba efecte benefice", considera Cosmin Dragoi, specialist in fonduri europene.

Competitivitatea, conditionata de salariile reduse din sistemul public, dar si numarul redus al personalului, justifica externalizarea.

"Din pacate, persoanele angajate in sistemul public sunt limitate salarial si atunci este evident ca si nivelul competentei este scazut, deoarece nu poti aduce un om competent cu un salariu de 800 de lei sau 1.000 de lei pe luna. Atunci este nevoie sa atragi in primul rand competenta in domeniu si, in al doilea rand, forta de munca, pentru ca avem perioada de asteptare la evaluare de un an, un an si jumatate tocmai pentru ca sunt putini evaluatori apartinand sistemului public", a afirmat specialistul pentru Ziare.com.

In acelasi timp, vor creste foarte mult costurile de absorbtie si trebuie vazut de unde pot fi suportate aceste costuri, avertizeaza Cosmin Dragoi.

Restructurarea din interior a personalului ar fi, insa, o procedura mai complexa, care ar necesita mai mult timp, de care nu dispunem.

"O restructurare din interior a personalului ar insemna salarizarea potrivita, evaluarea celor angajati deja, pastrarea sau nu a unora dintre ei si angajarea altor persoane, de care este nevoie in acest moment, deoarece sistemul este subdimensionat fata de volumul de munca.

Tot procesul ar dura mult mai mult timp decat avem la dispozitie. Pe de alta parte, nici externalizarea nu este foarte rapida, ma indoiesc ca va putea fi facuta in timp pentru a arata rezultate in absorbtie, dar sa le dam prezumtia de nevinovatie", a conchis specialistul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#externalizare proiecte fonduri europene, #reforma fonduri europene , #fonduri europene
Comentarii
Poza Dan-Ionescu
Dan-Ionescu
rank 5