Fonduri europene, cu Octavian Serban: Bani europeni pentru combaterea coruptiei romanesti

Autor: Octavian Serban - presedinte KNOMACONS
Luni, 07 Decembrie 2015, ora 14:22
2746 citiri
Fonduri europene, cu Octavian Serban: Bani europeni pentru combaterea coruptiei romanesti

Aceasta rubrica saptamanala este conceputa pentru a oferi informatii relevante solicitantilor, consultantilor si functionarilor implicati in procesul de absorbtie a fondurilor europene.

Scopul acestui demers este de a crea o punte intre finantarile nerambursabile alocate de Uniunea Europeana pentru Romania, si acoperirea nevoilor la nivel local, regional si national.

In functie de interesul acordat pentru obtinerea de fonduri europene, gradul de implicare in implementarea proiectelor si necesitatea unei colaborari mai bune intre solicitanti, consultanti si autoritati, complexitatea informatiilor furnizate poate fi sporita.

Rubrica este structurata in trei parti: Management de proiect, Obtinere finantare, Termeni.

Management de proiect: Echipa de Proiect

Pe langa resursele financiare cuprinse in buget, pentru realizarea proiectului este nevoie si de resurse umane.

In functie de complexitatea proiectului, de profilul solicitantului si de conditiile impuse in Ghidul de Aplicare, Echipa de Proiect poate fi proprie, externa sau mixta.

Acest lucru inseamna ca beneficiarul, daca nu are resursele proprii, poate apela la consultanti/specialisti pe baza de contract individual sau poate subcontracta anumite activitati catre un tert.

In general, membrii echipei de proiect trebuie sa acopere principalele domenii de incidenta ale proiectului: financiar - contabilitate, marketing - comunicare, achizitii publice, juridic, tehnic etc.

Pentru fiecare domeniu se va desemna un membru al echipei care are ca atributii gestionarea tuturor aspectelor legate de aria respectiva de cuprindere.

Pe baza activitatilor derulate se stabilesc responsabilitatile membrilor de echipa, planul de lucru, interconectivitatea cu ceilalti membri si modalitatea de raportare.

De exemplu, specialistul pe probleme juridice are ca atributii intocmirea contractelor, legalitatea actiunilor, dar si colaborarea cu alti membri ai echipei, cum ar fi specialistul pe achizitii publice sau specialistul financiar.

De asemenea, pe langa specialistii mentionati pentru fiecare domeniu al proiectului, mai sunt necesare pozitii prin care sa se acopere anumite functii transversale: managerul de proiect, secretarul, asistentul etc.

In functie de apartenenta la un anumit fel de entitate, pentru diverse proiecte, membrii echipei se numesc ofiteri, specialisti, experti etc.

Corespunzator duratei de implicare intr-un proiect, expertii pot fi pe termen lung sau pe termen scurt. De exemplu, pentru activitatile de baza ale proiectului sunt folositi experti pe termen lung (de regula peste 6 luni), dar pentru anumite studii sau etape specifice (instruirea, diseminarea etc) sunt implicati experti pe termen scurt.

In cadrul proiectului, din punct de vedere al echipei, foarte importanta este metodologia de comunicare intre membrii echipei.

La finalizarea fiecarei activitati, pe baza raportarilor fiecarui specialist, se face evaluarea rezultatelor obtinute.

Desigur, lucrul in proiecte reprezinta cea mai flexibila si raspandita metoda de abordare a activitatilor in cadrul unei organizatii. Pe langa avantajele certe legate de eficienta, operativitate, eficacitate, productivitate, un mare neajuns al acestei abordari este acela ca la incheierea proiectului echipa se dizolva, fiecare ducandu-se spre compartimentul in care isi desfasoara in mod regulat activitatea.

Valoarea adaugata a experientei proprii pe care o impartasesc aici consta in recomandarea de a folosi tehnicile Managementului Cunoasterii pentru gestionarea cunostintelor acumulate in cadrul unui proiect.

Scopul acestei metodologii este de folosi cunoasterea acumulata intr-un proiect pentru realizarea altora viitoare sau pentru anumite secvente din potentiale proiecte.

Prin aceasta procedura se face economie de resurse, se folosesc exemplele de succes din proiecte anterioare, se fundamenteaza tehnici deja consacrate intr-un anumit tip de proiecte.

Rezultatul consta in construirea unor proiecte robuste, iar prin aceasta se genereaza posibilitatea replicarii in proiecte viitoare a avantajelor deja obtinute in proiecte anterioare.

Obtinere finantare: Combaterea coruptiei in administratie

Consolidarea capacitatii institutionale a autoritatilor publice, a tuturor partilor interesate in vederea eficientizarii activitatii administratiei publice, constituie obiectivul tematic finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capacitate Administrativa.

In acest scop sunt alocati aproximativ 553 milioane de euro prin cele 3 Axe Prioritare:

  • Administratie publica/sistem judiciar eficient
  • Administratie publica/sistem judiciar accesibil si transparent
  • Asistenta tehnica

Pentru combaterea coruptiei in administratie, in cadrul Axei Prioritare 2, s-a stabilit ca obiectiv specific: "Cresterea transparentei, eticii si integritatii in cadrul autoritatilor si institutiilor publice".

Rezultatele scontate sunt:

  • Aplicarea unitara a normelor, mecanismelor si procedurilor in materie de etica si integritate in autoritatile si institutiile publice;

  • Grad crescut de implementare a masurilor referitoare la prevenirea coruptiei si a indicatorilor de evaluare in autoritatile si institutiile publice;

  • Grad crescut de constientizare a coruptiei atat in randul cetatenilor, cat si al personalului din administratia publica;

  • Imbunatatirea cunostintelor si competentelor personalului din autoritatile si institutiile publice in ceea ce priveste prevenirea coruptiei.

Saptamana viitoare vom discuta despre finantarea programelor pentru Cooperare Teritoriala - Interreg.

Termeni: Strategia pentru Consolidarea Administratiei Publice (SCAP)

Prin aceasta strategie se doreste ca, pana in 2020, Romania sa aiba o administratie publica eficienta si receptiva la nevoile societatii.

Valorile care stau la baza dezvoltarii unei asemenea administratii sunt transparenta, profesionalismul, predictibilitatea si adecvarea la nevoi/receptivitate, toate subsumate interesului public.

Obiectivele strategiei sunt:

  • Adaptarea structurii si mandatului administratiei la nevoile cetatenilor si la posibilitatile reale de finantare

  • Implementarea unui management performant in administratia publica

  • Debirocratizarea si simplificarea procedurilor pentru cetateni, mediul de afaceri si administratie

  • Consolidarea capacitatii administratiei publice de a asigura calitatea si accesul la serviciile publice

Octavian Serban - doctor in economie si dezvoltare regionala, presedinte al KM Institute Romania - KNOMACONS, organizatie care isi propune sa sprijine accesarea facila a fondurilor europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#fonduri europene coruptie, #fonduri UE anticoruptie, #expert fonduri europene , #fonduri europene
Comentarii
Poza ucenic
ucenic
rank 2
Bancul zilei: "Cu pacaliciul din poza...
Poza obiectiv21
obiectiv21
rank 3