Cu ajutorul programului Regio, orasul Bragadiru este mai sigur, mai curat, mai frumos

Luni, 21 Aprilie 2014, ora 07:59
5512 citiri
Cu ajutorul programului Regio, orasul Bragadiru este mai sigur, mai curat, mai frumos

Situat imediat la iesirea din Bucuresti, in sud-vestul municipiului, pe malurile raului Ciorogarla si pe drumul care face legatura dintre Capitala si Alexandria, orasul Bragadiru a devenit un loc preferat de petrecere a timpului liber pentru bucuresteni si locuitorii comunelor invecinate.

Cu sprijinul Planului Intergrat de Dezvoltare Urbana derulat prin Regio, orasul a fost modernizat din punct de vedere arhitectural si peisagistic, a devenit mai sigur - prin instalarea unui sistem de supraveghere video, iar renovarea parcului atrage tot mai multi vizitatori cu fiecare zi care trece.

Primaria Bragadiru a reusit, la sfarsitul lunii martie 2014, sa finalizeze trei proiecte importante care au transformat aspectul orasului si care constribuie la siguranta atat a locuitorilor, cat si a celor care tranziteaza localitatea.

Proiectul Modernizarea arhitecturala si peisagistica a spatiilor verzi aferente zonelor de locuinte din orasul Bragadiru, demarat in 2012, a constat in dezvoltarea infrastructurii urbane reprezentate de spatiile verzi din zona rezidentiala delimitata de strazile Florilor, Clinceni si Alexandriei.

Arealul modernizat se intinde pe o suprafata de aproximativ 4 hectare, care, la inceputul proiectului, era plina de spatii lasate la voia intamplarii, insalubre si ocupate de constructiile abuzive ale locuitorilor. Prin proiect, s-au refacut peluzele si s-au plantat peste 470 de arbori si 1.200 de arbusti.

Peluzele au fost dotate cu un sistem de irigatii automat, cu senzori de umiditate pentru a se rationaliza consumul de apa. Au fost amenajate 10 spatii de joaca pentru copii, s-au instalat 450 de banci si 400 de cosuri de gunoi, iar aleile dintre blocuri au fost recreate si terasate.

Astfel, suprafata de spatiu verde amenajat/locuitor a crescut de la 3,7 mp la 8,4 mp, factor determinant in sporirea atractivitatii orasului, in special in randul tinerilor care doresc sa migreze din marile orase in favoarea unor localitati mai mici si mai curate.

De asemenea, proiectul a creat 21 de locuri de munca.

Un oras mai sigur

Achizitionarea si instalarea sistemului de supraveghere video pentru cresterea sigurantei si prevenirea criminalitatii in orasul Bragadiru este al doilea proiect care vine in sprijinul celor peste 10.000 de locuitori ai orasului, turistilor sau soferilor care tranziteaza zona. 25 de camere video monitorizeaza 24 din 24 de ore cele 13 zone cu grad ridicat de infractionalitate (stabilite de Politia Bragadiru), intersectiile aglomerate, parcul si zonele verzi amenajate. Dispeceratul functioneaza in incinta Primariei Bragadiru si este operat de doua persoane angajate prin proiect.

"Lumea constientizeaza prezenta camerelor si, in consecinta, actele de huliganism au fost mult mai putine dupa ce am instalat acest sistem de supraveghere", a declarat Ioan Jarcalete, managerul de proiect din cadrul Primariei Bragadiru.

Un nou parc pentru toti locuitorii zonei

De la inceputul primaverii, orasul Bragadiru este luat cu asalt in fiecare weekend de locuitori ai sectorului 5 din Bucuresti si ai comunelor Cornetu si Clinceni. Motivul este unul comun: inaugurarea celui mai mare si modern parc din zona. Daca, pana la inceperea proiectului, acest spatiu era unul intunecos, propice pentru proliferarea infractionalitatii, acum este destinatia preferata a celor care doresc sa petreaca timp in aer liber.

Al treilea proiect care a sustinut schimbarea infatisarii orasului, Modernizarea din punct de vedere arhitectural si peisagistic a Parcului de agrement din orasul Bragadiru, a permis amenajarea a aproximativ 8 hectare, dezvoltarea zonelor de recreere si miscare in aer liber, precum si interconectarea spatiilor prin trasarea de alei.

S-au trasat peste 10.000 mp de alei in interiorul parcului, inclusiv parcari si piste pentru biciclete, a fost achizitionat mobilier urban si s-au plantat peste 4.000 de arbusti si puieti. Parcul dispune de o zona speciala dedicata celor care doresc sa faca un gratar in aer liber, cu foisoare individuale, banci si mese de lemn. Intreaga suprafata este monitorizaza de patru camere video (achizitionate in cadrul proiectului de achizitie a sistemelor de supraveghere).

Proiectele "Modernizarea arhitecturala si peisagistica a spatiilor verzi aferente zonelor de locuinte din orasul Bragadiru", "Modernizarea din punct de vedere arhitectural si peisagistic a Parcului de agrement din orasul Bragadiru" si "Achizitionarea si instalarea sistemului de supraveghere video pentru cresterea sigurantei si prevenirea criminalitatii in orasul Bragadiru" fac parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbana (PIDU) si sunt finantate prin Regio - Programul Operational Regional 2007-2013 si implementate in Regiunea de dezvoltare Bucuresti-Ilfov. Proiectele au fost depuse in cadrul Axei Prioritare 1 - Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor - poli urbani de crestere. Valoarea totata, insumata, a celor trei proiecte a fost de 44.254.708 lei, din care cofinantarea de la Uniunea Europeana a fost de 34.886.846 de lei.

Acesta este unul dintre cele 3.500 de proiecte finantate prin Regio, in toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraselor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri si promovarea si restaurarea obiectivelor turistice din Romania. Pe pagina www.inforegio.ro puteti consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finantate prin Regio - Programul Operational Regional 2007-2013.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#fonduri europene Bragadiru, #fonduri Regio Bragadiru , #fonduri europene