Cum se fura fonduri europene - Privatii fraudeaza mai mult decat autoritatile locale

Luni, 14 Octombrie 2013, ora 22:02
4444 citiri
Cum se fura fonduri europene - Privatii fraudeaza mai mult decat autoritatile locale

Companiile private au intrecut autoritatile locale la fraudarea fondurilor europene, iar cazurile de frauda s-au triplat in 2012 fata de 2010.

Mediul privat (asociati, administratori, actionari, directori, manageri sau angajati ai unor companii private) detine o proportie de 57,20% din totalul cazurilor, urmat de autoritatile publice locale (primari, viceprimari, consilieri locali si functionari publici) - 26,52%, ONG-uri - 8,71%, persoane fizice, majoritatea fermieri - 7,58%, potrivit unei analize a Societatii Academice din Romania (SAR), prezentata luni de Razvan Orasanu, director de cercetare la SAR.

Analiza a fost realizata pe baza datelor DNA si DLAF si a deciziilor definitive de condamnare in dosare avand ca obiect utilizarea fondurilor europene.

Topul metodelor de fraudare identificate de SAR este condus de abuzul in serviciu si instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice/persoanelor, luarea de mita si instigarea la luare de mita, folosirea serviciilor de consultanta pe parcursul proiectului pentru a masca deturnarea de fonduri (metoda numita "spaga 2.0" de expertii SAR), cheltuirea fondurilor europene in alte scopuri, investitii cu bani europeni care devin de utilitate personala, oferte tehnice false, decontul banilor pe societati fictive, tergiversarea incheierii contractului dupa atribuire, fuga cu prefinantarea, spalare de bani.

Cel mai afectat fond european a fost fondul de pre-aderare PHARE, mentionat in proportie de 46,59%, urmat de fondul SAPARD, axat pe agricultura si devoltare rurala - 17,42%.

Pe locul trei se situeaza doua fonduri destinate exclusiv agriculturii, mentionate impreuna in deciziile penale - Fondul European de Garantare Agricola FEGA si Fondul Europen Agricol pentru Dezvoltare Regionala FEADR - 12,12% din total.

Printre cazurile de notorietate mentionate de Razvan Orasanu se numara cel al strandului din Marghita, in cadrul unui proiect din fonduri europene pentru realizarea unui parc balnear. Strandul a fost deschis o singura zi, la inaugurare, lucrarile nu au fost terminate, iar autoritatile au primit documente cu poze prelucrate, care aratau turisti inotand.

Fostul comisar european Leonard Orban a aratat ca trebuie facuta o diferentiere foarte clara intre tentativele de frauda, fraude si neregulile care sunt greseli neintentionate.

"Marea majoritate a cazurilor tine de nereguli din lipsa de experienta a beneficiarilor si autoritatilor", a spus Orban, care a adaugat ca exista numeroase adrese prin care autoritatile de management pentru proiectele europene sfatuiau beneficiarii sa actioneze intr-o anumita maniera, iar aceasta nu era in concordanta cu regulile europene.

In ceea ce priveste triplarea numarului de cazuri de fraudare in 2012 fata de 2010, Orban a spus ca este perfect explicabila, pentru ca rata absorbtiei fondurilor europene a crescut in acest interval, de la un nivel nesemnificativ de circa 1% la circa 12%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#fraude fonduri europene, #metode fraudare bani Uniunea Europeana, #fonduri UE Romania , #fonduri europene