De ce esueaza proiectele europene in Romania

Luni, 01 Octombrie 2012, ora 20:57
2592 citiri
De ce esueaza proiectele europene in Romania

Una dintre principalele cauze ale esecului proiectelor cu finantari europene este atentia redusa acordata de beneficiar implementarii si monitorizarii proiectului, aceste etape fiind privite ca "activitati adiacente" celei de baza.

"Multe nereguli aparute in ceea ce priveste finantarile europene sunt cauzate de faptul ca adesea implementarea si monitorizarea proiectului sunt privite de beneficiari drept 'activitati adiacente' celei de baza, astfel incat li se acorda atentie 'printre picaturi'.

Succesul unei finantari europene presupune implicarea hotarata a tuturor celor angrenati in proiect si o colaborare permanenta intre echipa de implementare, managerul de proiect, partenerii din cadrul proiectului, responsabilul financiar, expertul contabil etc; din pacate adesea nu regasim aceasta disponibilitate", a aratat Mirela Serban, Managing Partner R&M Audit Contabilitate, unul dintre liderii pietei de profil, intr-un comunicat de presa al companiei.

Toti factorii implicati intr-un proiect cu finantare europeana trebuie sa cunoasca si sa inteleaga foarte bine din start contractul de finantare, cu conditiile generale si cele specifice, precum si anexele aferente, acestea formand un tot unitar care reprezinta baza si cadrul legal sub care se desfasoara proiectul respectiv.

Beneficiarul (echipa de implementare), expertul contabil si auditorul independent trebuie sa isi aloce timp inca din etapa de planificare a misiunii, pentru a intelege functionalitatea proiectului, obiectul pentru care se acorda finantarea nerambursabila, perioada de implementare in interiorul careia cheltuielile sunt eligibile etc.; de exemplu, necunoasterea sau neintelegerea perioadei de implementare si necorelarea sa cu calendarul de activitati poate face ca anumite cheltuieli sa devina neeligibile.

In plus, toti cei implicati in proiect trebuie sa inteleaga foarte bine modul de alocare a sumelor si valoarea eligibila a finantarii nerambursabile acordate pe tipuri de alocari, contributia proprie, considerentele de TVA etc.

Neconcordante intre contracte si facturile aprobate la plate

De asemenea, printre cele constatate la auditurile efectuate de R&M Audit Contabilitate s-au aflat neconcordantele dintre contracte si facturile aprobate la plata: cel mai frecvent s-a intamplat ca valoarea facturilor sa depaseasca valoarea angajata prin contract.

In plus, apar la plata activitati care nu sunt in perioada corecta din graficul de activitati - de exemplu achizitii anticipate sau avansuri platite pentru diverse achizitii ce urmeaza sa fie efectuate sau sunt realizate dupa perioada din graficul de activitati etc.

Asigurarea unei implementari corecte si transparente a proiectelor cu finantare europeana necesita, de asemenea, pregatirea si aprobarea unui set de politici si proceduri contabile care vor fi utilizate in implementare, care cuprinde reguli, tratamente contabile prevazute de reglementarile contabile si documente justificative care stau la baza inregistrarii operatiunilor economico-financiare aferente proiectului.

Contabilitatea are sarcina de a elabora acest set de politici si proceduri contabile, beneficiarul il aproba, iar echipa de implementare trebuie sa respecte si sa se incadreze in liniile directoare ale acestuia.

"Din pacate, am constatat ca, desi extrem de importante, si acestea sunt adesea privite cu usurinta de catre beneficiari si li se acorda atentie cand este prea tarziu", a precizat Mirela Serban.

"Romania trebuie sa absoarba 1 miliard de euro din fondurile europene in 2012 pentru a evita dezangajarea... Din cate spun autoritatile, e foarte probabil ca acest pericol sa fie evitat; cred insa ca- indiferent de rezultat- momentul actual trebuie privit ca unul 'de cotitura' in ceea ce priveste finantarile europene: avem nevoie de o noua abordare a acestora", a aratat Mirela Serban.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#proiecte fonduri europene, #implementare fonduri europene, #fonduri structurale , #fonduri europene
Comentarii