Europa ajuta, dar nu baga in traista

Duminica, 19 Septembrie 2010, ora 23:46
7978 citiri
Europa ajuta, dar nu baga in traista

Cel mai recent comunicat al BNR privind datoria externa totala a Romaniei are motive sa ne faca parul maciuca. Este vorba de 87.542.000.000 de euro. 87 de miliarde si jumatate.

Impartit la cei aproape 20 de milioane de locuitori, cati am mai ramas, ar insemna peste 4.000 de euro de caciula, respectiv peste 12.000 de familie.

Pe apa Sambetei

Pe ce s-au dus acesti bani nu poti ghici, intrucat autostrazile nu s-au facut, drumurile sunt tot cele pe care le stim, irigatiile sunt tot cele pe care nu le stim, iar digurile stim ca sunt ca si cum n-ar fi. Rezulta ca ori s-au dus pe apa Sambetei, ori au intrat prin buzunarele miliardarilor, ceea ce nu putem sustine, stiind ca hotul neprins e negustor cinstit.

Si chiar prins fiind, tot negustor cinstit ramane, daca Justitia ii da drumul pe barba ei, pentru ca nu prezinta pericol social in timp ce fura de stinge.

Una peste alta, suntem datori vanduti cu cei 4.000 de euro per caciula, fara sa stie caciula, macar cu aproximatie, cam pe ce a dat banii.

Daca fiecare isi pune in cap sa renunte anual la salariul pe o luna (salariul mediu fiind de 1377 lei), Guvernul Boc ar scapa de datorie intr-un deceniu, fara sa punem la socoteala dobanzile. Cu dobanzi, scapa in doua decenii.

Unde nu e cap, vai de caciula

Peste un deceniu, nu vor mai fi nici premierul Boc, nici presedintele Basescu. Poate va fi premierul Iohannis nominalizat de presedintele Antonescu, poate premierul Nica nominalizat de presedintele Ponta sau premierul Gigi Becali nominalizat de presedintele Dan Diaconescu, daca nu cumva premierul Ioana Maria Vlas, nominalizata de presedintele Vintu. Viitorul nu este niciodata sigur.

Nu este sigur nici prezentul, mai ales intr-o perioada de criza, cand Opozitia nu lupta cu Boc, ca sa scape de el, pe cat lupta in razboiul fratricid din familie, ca sa gaseasca cel mai potrivit guvern din umbra si cel mai nimerit premier din penumbra.

Totusi, in ciuda faptului ca ne zbatem in datorii numai cu umbra si cu penumbra, Europa ne-a oferit gratis 30 miliarde de euro, cu conditia sa stim sa-i absorbim. Asta, cu absorbitul, ne omoara. Europa crede ca noi absorbim cu capul, ca nemtii, si nu-si da seama ca noi absorbim cu caciula, ca oltenii.

Cu caciula, e greu sa ai proiecte credibile, exproprieri aprobate si licitatii curate, fara sa se fi bagat in ele firmele capusate de intreprinzatorul Prigoana, de turnatorul Felix sau de borduromanul Videanu.

Am consumat 7%, au ramas 93%, adica juma'-juma'

Vazand cum batem pasul pe loc, Gheorghe Flutur a cautat o formula, ca sa ne linisteasca: "suntem la jumatatatea perioadei absorbtiei fondurilor europene. Romania are de absorbit peste 30 de miliarde de euro pana in 2013". La jumatatea perioadei, ar fi normal sa fi absorbit jumatate din fonduri. Ei, as! Am absorbit 7% si au ramas 93%. Daca raman, cumva, neabsorbiti pana in 2013 - aleluia.

Dar, in timp ce fondurile Europei le absorbim atat de greu, imprumuturile le absorbim cu un apetit de invidiat. La scadenta, singura solutie este sa mai absorbim altele pentru plata ratelor si inca ceva in plus, pentru plata dobanzilor. La noua scadenta, din nou altele si, din nou, ceva in plus.

Un extraterestru, daca ar pica printre noi, nu si-ar crede ochilor vazand ca, pe de o parte, dam cu piciorul in cele 30 de miliarde, picate ca o para malaiata gura lui Natafleata, iar pe de alta parte, ne imprumutam de la unii, ca sa platim ratele si dobanzile la altii.

Deocamdata, asteptam anul 2013. Abia atunci, ni se va face din nou parul maciuca, daca vom afla ca datoria externa a ajuns la o suta de miliarde, iar Natafleata a restituit Europei cea mai mare parte din cele 30 de miliarde, pe care ea ni le-a dat, dar nu ni le-a bagat in traista.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023, iar România se numără printre ţările membre cu cel mai...
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
#fonduri europene absorbtie, #datorie externa romania , #fonduri europene
Comentarii
Poza ETC
ETC
rank 1
O naivitate frizand prostia si totusi cine dezinformeaza romanii ? Nu e asa de greu, nu :) ?! Istoria aceasta bizara se repeta identic, iar si ia ...