Europarlamentari romani: cercetarea si dezvoltarea, insuficient incurajate in UE

Joi, 20 Septembrie 2012, ora 18:11
2032 citiri
Europarlamentari romani: cercetarea si dezvoltarea, insuficient incurajate in UE
Foto: Market Watch

Inovatia este descurajata de cultura europeana, iar reducerea birocratiei in cazul companiilor care acceseaza fonduri europene pentru inovatie ar trebui sa fie o prioritate pentru UE, considera respondentii "Barometrului GE privind inovatia in UE", lansat miercuri la Bruxelles.

Folosirea fondurilor structurale pentru accelerarea adoptarii produselor si serviciilor inovatoare este considerata un aspect important pentru sustinerea inovatiei in UE de 90% dintre participantii la studiu.

Sean Kelly, un membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regionala din Parlamentul European, considera ca baza viitoarei cresteri economice, care trebuie sa fie tinta inovatiilor, o constituie energia verde, agricultura, alimentatia, stiintele ecologice, biotehnologia si sanatatea.

Europarlamentarii romani nu au, deocamdata, cunostinta, de existenta "Barometrului GE privind inovatia in UE", dar nu neaga ca inovatia si cercetarea sunt insuficient stimulate in Uniune.

Sebastian Bodu: Universitarii nostri fac niste proiecte de cercetare care zac intr-un sertar. Tarile BRIC vin din urma

Eurodeputatul PDL Sebastian Bodu s-a limitat la simpla constatare a situatiei, explicand ca, din pacate, Comisia Europeana are doar instrumentele politice, nu si pe cele juridice pentru incurajarea cercetarii.

"Comisia tot timpul a venit cu astfel de proiecte, dar, din pacate, nu are la indemana instrumentele juridice, ci doar pe cele politice. Deciziile se iau la nivelul statelor membre, pentru ca presupun facilitati fiscale. Ai doua cai: sa dai bani si sa scutesti de impozite. Comisia da bani, dar scutirea de impozite o da guvernul statului membru", a detaliat Bodu.

Democrat-liberalul a mai spus ca este normal ca domeniul cercetarii sa fie slab incurajat, in conditiile in care proiectele solicitantilor din lumea academica nu au aplicabilitate.

"Am sa va dau exemplul autohton: granturile de cercetare pe care le fac universitarii nostri si cercetatorii nu au nicio legatura cu realitatea, cu practica. Ei primesc niste granturi din bani europeni. Fac niste proiecte de cercetare care zac intr-un sertar, pe care nu le citeste nimeni, si care nu se aplica niciodata. Acele proiecte le fac ei din capul lor. Daca acele proiecte ar fi solicitate de o intreprindere, de o companie, de cineva care aplica... Dar nu le solicita nimeni; din contra: le fac din capul lor si zac in niste sertare si isi iau grade universitare si bani pe seama lor", a explicat europarlamentarul.

Sebastian Bodu a indemnat catre o mai buna intrebuintare a fondurilor, amintind, in acest context, de amenintarea tarilor BRIC (Brazilia, Rusia, India, China), care "vin din urma" si ameninta sa intreaca statele europene in concurenta dezvoltarii.

Bodu a confirmat domeniile propuse de Sean Kelly. Intrebat daca si industria de razboi trebuie sa primeasca investitii, el a raspuns ca "aici este alta situatie".

"Cata vreme apararea este un tratat, de ce nu si acolo? Evident, intr-o anumita masura. Adica nu putem sa spunem: 'nu ne mai inarmam'. Aici nu e vorba ca te inarmezi pentru un razboi; e vorba de a te apara. Vedeti ce se intampla in toata lumea asta. Deci in orice domeniu este important", a explicat democrat-liberalul.

Severin: In domeniul tehnologiei de varf se va castiga partida intre marii actori globali

Eurodeputatul independent Adrian Severin (fost membru PSD) este de parere ca investitiile in cercetare, dezvoltare si inovare trebuie sa se concentreze pe domeniul tehnologiei de varf, intrucat "aici se va castiga partida intre marii actori globali" si a amintit de tari (precum China) care, desi pana acum au incalcat drepturile de autor, se remarca din ce in ce mai mult prin proiecte proprii.

"Cercetarea si inovatia sunt esentiale pentru viitorul oricarei entitati a Uniunii Europene, pentru ca noi traim in aceasta comunitate si trebuie sa fim mai sensibili la viitorul ei. Proiectul Lisabona tocmai despre aceasta discuta: despre nevoia de a se sustine stiinta, cercetarea, dezvoltarea, inovatia, astfel incat sa raspundem sfidarilor care tin de dezvoltarea durabila si, pe de alta parte, sa facem fata competitiei cu alte forte creatoare din lume, considerandu-se ca Europa are capacitatea de a ajunge inaintea lor, printr-un efort concentrat", a spus Severin.

El a adaugat ca dezvoltarea, cercetarea si inovarea sunt vitale atat pentru agentii economici insisi, cat si pentru lupta lor impotriva competitiei, dand China ca exemplu in acest sens.

"China vine din urma - investeste sume considerabile in domeniu. E-adevarat, au incalcat drepturile de autor, dar, dupa o perioada de timp in care chinejii [sic] au preluat fara plata inovatia si creatia intelectuala a altora, de-acuma ei isi propun sa reglementeze domeniul cercetarii si sa isi mareasca investitiile proprii. Din pacate, Europa nu este pe acest plan, iar situatia este ingrijoratoare", a explicat independentul.

Europarlamentarul a subliniat ca abordarea birocratica impiedica aplicarea oricarei idei.

"Si o idee geniala este sufocata de abordarea birocratica. Birocratia, ca sa se legitimeze, pe de o parte a invatat ca, daca faci ceva, risti sa gresesti, iar pe de alta parte trebuie sa vorbesti mai mult despre ce n-ai facut decat sa faci si sa nu vorbesti despre asta. Aceste doua abordari conduc la distrugerea ideii si la ratarea tintei", a opinat Severin.

In privinta politicii fiecarui stat, Adrian Severin a denuntat atat reducerile bugetare, cat si disensiunile politice, "perpetua hartuiala politica in care nimic nu se clarifica, diversiunea si dezinformarea joaca un rol foarte important, astfel incat este foarte greu sa apreciezi ce a facut guvernul."

"Mi-e teama ca, pana la urma, vom aprecia numai deductiv, numai din nivelul de viata al fiecaruia; or asta duce la concluzii gresite, prin subiectivismul lor", a explicat eurodeputatul.

Fostul social-democrat a inclus printre actualele probleme ale Europei aspectele demografice, dar si problema apei, care, desi inca nu ii afecteaza prea tare pe europeni, devine acuta in lume.

"Securitatea alimentara este o problema care nu mi se pare atat de acuta pentru noi, europenii, dar, in realitate, ea deja incepe sa devina preocupanta. Iar in tehnologia de varf este firesc sa investesti. Suntem intr-o lume in care aici se va castiga partida intre marii actori globali", a subliniat Adrian Severin.

El a incheiat, atragand atentia asupra riscului ca, in UE, subiectul investitiei in domeniul cercetarii si inovatiei sa fie folosit in favoarea tarilor dezvoltate si in defavoarea celor mai slabe.

"Pe de o parte, trebuie sa criticam Uniunea Europeana pentru ca nu face destul in domeniul inovatiei, sa criticam statele membre pentru ca nu investesc suficienti bani, dar, in acelasi timp, sa bagam de seama ca unii vorbesc despre obligatia de a investi in zonele in care excelenta este mai consistenta si are perspective mai certe decat in alte zone. Atunci cand vorbim despre necesitatea inovatiei tehnologice, sa nu ajungem la concluzia ca acest lucru se poate face investind in tarile deja avansate si reducand bugetele pentru dezvoltare si coeziune sociala, pentru ca, in timp, asta duce la nemultumiri care se agraveaza", a conchis Severin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Adrian Severin fonduri europene, #Sebastian Bodu bani cercetare, #fonduri europene cercetare dezvoltare, #Uniunea Europeana inovare , #fonduri europene