Fonduri europene, cu Octavian Serban: Cum pot lua bani firmele pentru cercetare, dezvoltare si inovare

Autor: Octavian Serban - presedinte KNOMACONS
Luni, 23 Noiembrie 2015, ora 10:07
3417 citiri
Fonduri europene, cu Octavian Serban: Cum pot lua bani firmele pentru cercetare, dezvoltare si inovare

Aceasta rubrica saptamanala este conceputa pentru a oferi informatii relevante solicitantilor, consultantilor si functionarilor implicati in procesul de absorbtie a fondurilor europene.

Scopul acestui demers este de a crea o punte intre finantarile nerambursabile alocate de Uniunea Europeana pentru Romania, si acoperirea nevoilor la nivel local, regional si national.

In functie de interesul acordat pentru obtinerea de fonduri europene, gradul de implicare in implementarea proiectelor si necesitatea unei colaborari mai bune intre solicitanti, consultanti si autoritati, complexitatea informatiilor furnizate poate fi sporita.

Rubrica este structurata in trei parti: Management de proiect, Obtinere finantare, Termeni.

Management de proiect: Rezultatele

Intr-un proiect, rezultatele sunt strans legate de activitatile desfasurate si acuratetea setarii obiectivelor, iar performanta atingerii lor este pusa in evidenta prin indicatorii utilizati, asa cum am aratat saptamana trecuta.

In functie de amploarea si momentul obtinerii lor, rezultatele pot fi:

  • Rezultate imediate - asa-zisele outputs sau rezultate tangibile, sunt efectul activitatilor realizate in cadrul proiectului; exemplu: pentru dezvoltarea IMM-urilor rezultatul activitatii de achizitie pentru un utilaj de mare performanta este instalarea si functionarea la parametri maximi ai acelui utilaj;

  • Rezultate de performanta - asa-zisele outcomes, sunt efectul imediat al implementarii proiectului; exemplu: efectele instalarii utilajului respectiv sunt cresterea capacitatii de productie a intreprinderii respective, dar si cresterea calitatii produselor, reducerea consumului de energie, etc.

  • Rezultate de impact - beneficiile proiectului, reprezinta efectele obtinute in faza de sustenabilitate a proiectului; exemplu: cresterea productiei si calitatii la costuri mai mici, rezultate dupa instalarea utilajului nou achizitionat, se materializeaza pe termen lung in cresterea competitivitatii companiei respective pe piata.

Calitatea muncii in scrierea si implementarea proiectelor consta in diferenta dintre rezultatele planificate si rezultatele obtinute. Cu cat aceasta diferenta este mai mica, cu atat proiectul nostru este mai robust, iar metodele si tehnicile folosite sunt expresia reusitei in abordarea managementului de proiect.

Totusi, conditiile reale din faza de implementare a proiectului sunt de multe ori diferite de cele anticipate din faza de planificare. In acest context, un rol important il joaca realismul si responsabilitatea cu care a fost scris proiectul, dar si elementele de management al riscului luate in considerare.

De multe ori, o rata nefavorabila de schimb pentru moneda nationala, temperaturi de inghet in perioada de turnare a unor fundatii, intarzierea unui transport al mijlocului fix achizitionat, reprezinta doar cateva exemple care pot da peste cap un proiect daca nu s-a prevazut o anumita flexibilitate in elaborarea planului de activitati.

Cu toate acestea, practica din primul ciclu de absorbtie a fondurilor europene, 2007 - 2013, a aratat ca, oricat de bine ar fi fost gestionate riscurile, exista elemente care depasesc capacitatea beneficiarilor de a preintampina orice perturbare.

In acest sens, putem aduce in discutie problema intarzierii chiar si cu 1 sau 2 ani a perioadei de evaluare datorate capacitatii limitate a autoritatilor de a gestiona aceste operatiuni. In acest interval conditiile de piata s-au schimbat, nivelul tehnic al unor utilaje a fost depasit, conditiile de creditare din partea bancilor s-au inasprit.

Deja intrati in cadrul financiar multianual 2014 - 2020, exista indicii ca asa-zisle probleme sistemice din procesul de absorbtie s-au ameliorat, iar premisele pentru un mecanism mai performant si mai usor de gestionat sunt din ce in ce mai bune.

Obtinere finantare: Cercetare - Dezvoltare - Inovare (CDI)

Elementul de noutate al ciclului actual de finantare, 2014 - 2020, consta in faptul ca proiectele CDI beneficiaza de finantari sporite, iar mediul privat este incurajat sa participe mai intens la dezvoltarea acestui sector de activitate.

Prin urmare, Programul Operational Competitivitate "pierde" sectorul productiv si cel de energie si ramane concentrat pe doua mari axe: CDI si TIC.

In cadrul CDI, se urmareste indeplinirea obiectivului tematic "Consolidarea cercetarii, dezvoltarii tehnologice si inovarii" care se bucura de o alocare financiara de 798 milioane de euro.

In acest context, pentru indeplinirea obiectivul specific "Cresterea investitiilor private in CDI" se finanteaza actiunea care are ca scop incurajarea investitiilor private in CDI.

Acest lucru se va realiza prin cresterea numarului de intreprinderi care urmaresc introducerea inovarii in activitatea proprie prin proiecte care dezvolta produse si procese noi sau substantial imbunatatite in scopul productiei si comercializarii, bazate pe cercetare sau pe drepturi de proprietate industriala.

Componenta de activitate de cercetare din cadrul proiectului poate fi realizata de intreprinderile in cauza in mod direct sau printr-un parteneriat cu o institutie publica de CDI, sau poate fi achizitionata ca un serviciu de cercetare de pe piata.

Pe baza unei analize a planurilor de afaceri, vor fi sprijinite intreprinderi mari si IMM-uri, intreprinderi nou infiintate si alti agenti economici privati (start-up-uri si spin-off-uri).

In consecinta, agentii privati sunt incurajati sa fie creativi, inovativi, sa-si dezvolte activitatea curenta prin intermediul sectorului CDI.

Saptamana viitoare vom discuta despre finantarea programelor pentru autostrazi/drumuri expres/drumuri nationale.

Termeni: Orizont 2020

Orizont 2020 este programul UE pentru cercetare si inovare care dispune de un buget de 80 miliarde de euro pentru perioada 2014 - 2020. Acest instrument financiar are ca scop folosirea CDI pentru cresterea economica si crearea de locuri de munca.

Programul se bazeaza pe 3 piloni:

  • Excelenta in stiinta - vizeaza consolidarea si dezvoltarea nivelului de excelenta al bazei de cunostinte stiintifice a UE si consolidarea Spatiului European de Cercetare, in vederea cresterii competitivitatii sistemului de cercetare si inovare al Uniunii la nivel mondial;

  • Leadership industrial - accelerarea dezvoltarii tehnologiilor si a inovatiilor care vor sustine intreprinderile de maine si vor sprijini IMM-urile inovatoare europene pentru a deveni actori majori pe piata mondiala;

  • Provocari societale - vizeaza stimularea masei critice a eforturilor de cercetare si inovare necesare pentru indeplinirea obiectivelor UE de dezvoltare durabila, inteligenta si favorabila incluziunii.

Octavian Serban - doctor in economie si dezvoltare regionala, presedinte al KM Institute Romania - KNOMACONS, organizatie care isi propune sa sprijine accesarea facila a fondurilor europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#fonduri europene cercetare, #fonduri europene inovare, #fonduri UE firme , #fonduri europene