Opinii: Fondurile europene, prea incomode pentru romani

Joi, 22 Iulie 2010, ora 23:50
4428 citiri
Opinii: Fondurile europene, prea incomode pentru romani
Foto: ionelbostan.finantare.ro

Pentru prima data, primim o veste buna de la Ministerul de Finante, despre absorbtia fondurilor europene: pana la sfarsitul lui iunie au fost semnate contracte pentru 90% din banii alocati de UE pentru perioada 2007 - 2009, adica pentru ceva mai mult de 36 de miliarde de lei.

Ne dezumflam insa rapid, cand aflam din aceeasi sursa, ca absorbtia efectiva a acestor fonduri ramane ingrozitor de lenta: doar 15% din bani au ajuns in buzunarele beneficiarilor.

Cauzele acestei lentori sunt, in mare, de doua tipuri. Pe de-o parte este vorba despre dificultatile financiare ale beneficiarilor, care nu reusesc sa faca rost de partea lor din finantarea proiectului. Teoretic, acest lucru ar trebui sa fie rezolvat cat de curand prin majorarea fondului de garantare pentru IMM-uri, promisa de guvern.

A doua categorie de cauze este insa mai dificila, pentru ca tine de birocratie: documente depuse cu intarziere, incomplete, gresite, dar si insuficienta personalului din institutiile care aproba aceste proiecte.

Asadar, desi romanii au inceput sa se destepte in privinta minei de aur care sta nefolosita la Bruxelles si, teoretic, au invatat cum sa se apropie de ea, practic nu sunt in stare sa prea atinga comoara. Este aici si o consecinta a felului in care au curs si curg fondurile de la Guvern, fara prea mari exigente si restrictii, fara cine stie ce documentatie si proiecte. Intrarea intr-o cu totul alta logica cere timp.

Dar simpla accesare a fondurilor europene nu este decat o etapa a drumului, dupa cum ne arata povestea SAPARD. Din 211 proiecte, 62 sunt suspecte de fraudare si in curs de reevaluare. Pentru 17 proiecte din industria carnii s-a facut deja solicitare oficiala de retunare a banilor catre UE, adica 12,75 milioane de euro. Neregulile constatate, pentru care exista deja dosare la DNA, constau in false facturi, selectii de oferte formale si manipularea procedurilor de achizitii.

Oare cate dintre noile proiecte care isi asteapta sau si-au primit deja finantarea sunt marcate de aceleasi tare? Tare ma tem de raspuns.

"Vreau sa trag un semnal de alarma catre beneficiarii de fonduri europene: fie ca sunt administratii locale, fie firme care primesc surse financiare europene, e o atentionare publica asupra faptului ca acesti bani se verifica in timp", spune Traian Basescu.

Acesta este de fapt si motivul pentru care multa vreme, mai precis pana cand autoritatile si firmele romanesti nu au simtit cutitul crizei la os, fondurile europene nu au prezentat prea mare interes.

Ne-am obisnuit cu banii de la buget, care curg fara conditii, doar in functie de interesele si afilierea politica, si nu sunt niciodata urmariti dupa alocare. Asa am ajuns sa ne trezim cu facturi aberante si cu tot felul de constructii stupide si inutile, cum sunt piramidele ce fascineaza atat de multi primari. Daca ai la dispozitie asa o sursa comoda de bani, de ce sa te incurci cu bani europeni verificati pana la ultimul eurocent si pentru accesarea carora chiar trebuie sa-ti bati capul?

Neregulile constatate in privinta banilor europeni, probabil tot mai multe pe masura ce gradul de absorbtie va fi mai mare, ofera un bun indiciu pentru ceea ce se intampla cu banii publici romanesti. Este motivul pentru care raportul pe Justitie al CE face o referire, in premiera si neasteptata, la achizitiile publice din Romania, o referire care l-a deranjat pe Traian Basescu, deoarece excede cadrul mecanismului de cooperare si monitorizare. Teoretic da, dar practic?

E greu de conceput ca regulile europene pot fi respectate in raport cu UE, cat timp ele sunt calcate in picioare in Romania. "Procedurile trebuie verificate, trebuie sa respecte regulile, competitia trebuie sa fie corecta in alocarea contractelor catre castigator", spune Traian Basescu in privinta banilor europeni. Dar in privinta banilor romanesti, care sunt jefuiti sistematic nu avem nevoie de astfel de proceduri care sa inchida robintelele clientelare? In cazul banilor romanesti nu sunt necesare verificari si rambursari?

Toate neregulile in accesarea fondurilor europene sunt esecuri ale statului roman care nu a reusit, in primul rand din cauza coruptiei care macina institutiile sale, sa impuna o mentalitate corecta in privinta banului public. Iar aceasta mentalitate pericliteaza fondurile europene. Este motivul pentru care raportul european face referire la achizitiile publice din Romania.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#fonduri europene, #Basescu fonduri europene , #fonduri europene