Incompetenta si fondurile europene (Opinii)

Duminica, 16 Septembrie 2012, ora 14:28
2831 citiri
Incompetenta si fondurile europene (Opinii)
Foto: Ziare.com

Incapacitatea Romaniei de a atrage fondurile europene, de a evita suspendarea temporara a platilor sau amenintarea intreruperii lor este, pana la urma, o problema de competenta. Intuitiv, toata lumea este de acord cu acest lucru, dar cum anume functioneaza competenta, ce ar trebui facut ca lucrurile sa functioneze bine, nu stie nimeni.

Suntem si nu suntem vinovati ca avem probleme la acest capitol. Suntem vinovati ca nu facem fata corect unor exigente de eficienta administrare a banului comunitar. Multi vad, in primul rand, interesul personal si mai putin interesul de grup. La noi, kilometrul de autostrada poate costa de cateva ori mai mult decat la altii, iar unii au muncit pentru perfectionarea altora mai mult de 24 de ore pe zi. Poate acestea sunt exceptii, cert este, insa, ca ni se pot reprosa aceste lucruri.

Nu suntem vinovati pentru ca sunt si situatii in care unii au pus interesul comunitar mai presus de interesul personal. Au fost atenti la cheltuirea banilor si sunt pe cale sa faca lucruri utile nu doar cetatenilor europeni de pe aceste meleaguri, ci si celor din Occident.

Europa ne trateaza la gramada, impunand prin noi insine (reprezentanti ai nostri de aici si de acolo care cred ca stiu ce inseamna calitatea) exigente de ultima ora, unele chiar aberante. Spre exemplu, lucruri care se convin in discutiile din grupul de management unii cer sa fie transformate in metodologii si proceduri, numai ca sa justificam ca s-au luat decizii in sedinte, ca nu au fost simple discutii - ceea ce este doar birocratie, nu munca. Altfel nu este valabila sedinta.

Desteptii - poate, incompetenti - sigur

Asemenea exigente, asemenea "biruri" nu a vazut nici o tara pana acum. Replica ar putea fi: "dar hoti ca la voi" nu sunt in nici o tara - si multi si smecheri. Raspunsul este simplu: nu toti sunt hoti iar omul nevinovat nu trebuie sa isi dovedeasca nevinovatia.

In spatele cerintelor de a dovedi ca este cinstit se ascunde incompetenta celor care cer si beneficiarilor cinstiti sa faca acest lucru, in loc sa ii lase sa munceasca. Daca au o problema cu un beneficiar, sa il ia pe el la bani marunti, nu pe toti.

Daca spui acestor "maestri" cu exigente absurde ca sunt incompetenti sar in sus si probeaza cu acte priceperea lor. Dar tot avem dreptate, poti fi foarte destept si sa fii incompetent.

Omenirea pare sa stie ca acum exista "particula lui Dumnezeu", curiozitate pentru care a investit o suma colosala - numai acceleratorul a costat peste 42 de miliarde, ca sa nu mai vorbim de plata cercetatorilor de acolo, dar nu a gasit o definitie clara a competentei, desi toata lumea o cere si are nevoie de ea.

Specialisti in educatie din occident sunt pe cale sa abandoneze conceptul, desi mediul de afaceri cere competenta. Noi cu deosebire vrem sa stim ce este competenta, acum, cand multe initiative bune, pornite de la cererea de proiecte, sunt pe cale de a fi ingropate.

Competenta este un termen cu mai multe semnificatii, depinde din ce directie il privesti. Poate cea mai importanta in acest context este aceea de "dorinta de grup". Grupul impune membrilor ceea ce este pentru el competenta, dar acestea le stabileste in grup.

La noi "competentii" stabilesc singuri, prin birourile in care lucreaza, care sunt exigentele. Ministri si secretari de stat au tot "tunat" impotriva salariilor de la inspectoratele scolare implicate in proiecte, considerand ca educatorii primesc prea multi bani, expertii inventeaza tot felul de munci suplimentare pentru fiecare om din proiect ca sa isi dovedeasca cinstea, etc.

In orice caz, te prind bine la mijloc chiar daca esti onest si chiar poti sa muncesti pe rupte, tot gasesc motive sa nu te plateasca.

Neputinta responsabililor

O decenta pentru a intelege ceea ce inseamna munca reala pe proiecte, mai ales unde nu se vede imediat rezultatul, o plata cinstita pentru calitate si o discutie onesta cu beneficiarii, care au competente reale, lipsesc cu desavarsire. Suntem inca actorii din poezia "Broasca, racul si cu stiuca" (care, intr-o zi, s-au apucat de pe mal in lac sa traga un sac cu grau incarcat - dar trageau in toate directiile).

Responsabilii numiti de noi nu au fost capabili sa stabileasca ce anume este important, cum facem sa ajutam oamenii sa scoata rezultate bune, sa lucreze corect. Ei doar constata si se plang public si la Comisie, stau spasiti acolo de parca toti suntem infractori si vin sa ne transmita apocalipsa pe fonduri ce ne asteapta.

Competenta inseamna si sa fii in stare sa schimbi lucrurile. Nici asta nu vedem, doar o rasucire pe loc, tot mai accelerata, o birocratie tot mai asfixianta. Nu se pot schimba pentru ca decidentii nu stiu a lucra in echipa. Ei formeaza echipe nu ca sa gaseasca solutii ci sa le impuna pe ale lor, oricat de aberante ar fi (poate va amintiti de exemplu solutia ilegala cu externalizarea la unii beneficiari de la stat).

Incompetenta si in UE

Deci, tot cautand vinovatul, l-am gasit. Este incompetenta, si nu suntem numai noi de vina, este si Europa. A investit mult pe tot felul de lucruri, unele mofturi, salveaza banci si bancheri cu sute de miliarde de euro, dar a fost si este incapabila sa ne spuna ce este ori sa ne impuna competenta.

Nici nu prea are cum sa o faca, ea insasi cauta sa inteleaga acest lucru, nu trebuie sa fii specialist ca sa vezi ca Uniunea, construita mai ales pe baza de interese comerciale, este totusi o constructie subreda, care cere sa pompezi bani cu nemiluita pentru salvarea ei.

Ii este greu sa lase banii celor pe care i-a primit si ar vrea sa ii ridice, pe motive ca este prea mare coruptie, dar, dintr-o singura miscare ofera sume de sute de ori mai mari pentru "salvarea bancilor". Cat castiga un bancher ce trebuie "salvat" probabil nici nu mai conteaza.

Inainte sa ne dea o lectie de responsabilitate sa priveasca ce face ea insasi, decidentii ei, cu banii comunitari. Poate vede ca directioneaza foarte multi bani spre gauri fara fund, mult mai multi decat ar putea pierde la noi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#absobtie fonduri europene Romania, #incompetenta fonduri europene , #fonduri europene