Cod Rosu - Guvern incapabil sa absoarba fondurile europene

Autor: Octavian Serban - presedinte KNOMACONS
Sambata, 11 Ianuarie 2014, ora 13:44
3160 citiri
Cod Rosu - Guvern incapabil sa absoarba fondurile europene

Pentru a nu stiu cata oara, expertii Comisiei Europene atrag atentia asupra incoerentei, lipsei de viziune strategica si esecului in elaborarea Acordului de Parteneriat pentru absorbtia fondurilor europene in perioada 2014 - 2020.

Toate aceste avertizari constituie tot atatea motive pentru ca ministrul Teodorovici sa iasa din trufia sinucigasa si sa-si prezinte demisia.

In perioada 2007 - 2013, in comunicarile oficiale, valorile ratelor de absorbtie difera, in functie de stadiile de evolutie, dar important de retinut este faptul ca Romania a avut grave probleme in gestionarea fondurilor europene alocate.

Pentru ca autoritatile romane nu au reflectat fidel gradul de absorbtie in diferite etape de raportare, existand permanent tentatia de a prezenta valori cat mai mari, trebuie subliniat ca, in marea majoritate a derularii primului ciclu de absorbtie, Romania a detinut ultimul loc in ceea ce priveate performanta folosirii banilor europeni.

In acest sens, comunicarea oficiala a Comisiei Europene privind platile facute este cat se poate de edificatoare, Romania ocupand ultimul loc, la distanta mare de Bulgaria, urmatoarea clasata in ordinea descrescatoare a performantei inregistrate.

Mai ingrijorator este faptul ca pozitia tarii noastre reprezinta o ruptura negativa de panta, ceea ce denota ca, pe langa problemele inerente intampinate in accesarea fondurilor nerambursabile, exista si o problema de sistem.

Este necesar ca la nivelul tarii noastre factorii de decizie sa inteleaga ca problema accesarii fondurilor europene nu este una politica, ci una administrativa, nu este o abordare doctrinara, ci una profesionala si, nu in ultimul rand, nu este o competitie, ci este mai degraba o colaborare.

Evident ca factorul politic, contextul economic si starea sociala sunt variabile care influenteaza sistemul, iar gestionarea instrumentelor structurale trebuie sa ia in considerare aceste aspecte. Totusi, potrivit unei concluzii preliminare deja exprimate, accentul trebuie mutat de la abordarea cantitativa si alergatul dupa tinte procentuale, la abordarea calitativa si asigurarea unui impact corespunzator obiectivelor de convergenta.

Prin aceasta jonctiune se poate castiga inclusiv la accelerarea ritmului de absorbtie, iar baza creata va fi una solida, care va crea premise favorabile pentru o performanta net sporita pentru cadrul financiar 2014-2020.

Ce ar trebui facut

Referitor la contaminarea datelor publicate de autoritatile romane, trebuie adaugat ca informatiile oficiale au fost puternic influentate de interesele politice, schimbarile de guverne si alternantele electorale.

La fel ca si pana acum, comunicarile oficiale nu includ si penalizarile, deducerile si corectiile, numai acestea din urma fiind de 700 de milioane de euro. Mai mult decat atat, oficialii romani ascund pericolul iminent al dezangajarilor, ceea ce se traduce prin faptul ca slaba performanta in domeniul absorbtiei duce inevitabil la luarea deciziei din partea Comisiei Europene de a taia din bugetul alocat Romaniei pentru Politica de Coeziune.

Asa cum recomanda si Parlamentul European prin aprobarea raportului din 7 ianuarie 2014, am spus de nenumarate ori ca realizarea unui climat colaborativ la nivelul grupurilor interesate, autoritati, consultanti si beneficiari, reprezinta argumentul suprem al functionarii optime a mecanismului de absorbtie.

O reforma reala a sistemului de absorbtie a fondurilor europene ar putea incepe cu scoaterea functiei de decizie, in ceea ce priveste administrarea si gestionarea banilor europeni, din zona administratiei centrale si mutarea spre entitati private, structuri asociative, organizatii reprezentative de tip patronal sau sindical, institutii financiare.

Cu putere de exemplu, mult mai bine ar putea functiona Autoritatea de Management a POS-CCE prin delegarea de responsabilitati unei structuri de tip Camera de Comert si Industrie decat in cadrul Ministerului Economiei.

S-ar crea un climat de colaborare in cadrul unui mecanism deja rodat, iar modul de reprezentare a potentialilor beneficiari in procesul de luare a deciziei ar putea pune in valoare un nivel mai mare de responsabilitate si competenta prin grija de directionare a fondurilor spre sectoare cu impact sporit asupra procesului de convergenta.

O masura cu efect imediat poate fi scoaterea serviciului de evaluare, efectuat acum de specialisti independenti la care apeleaza Autoritatile, si mutarea lui in faza de design a proiectului. Aceiasi evaluatori agreati de Autoritati pot evalua proiectele beneficiarilor inainte de a fi depuse, iar functionarii din cadrul Autoritatilor, ar verifica numai cheile de control in faza de evaluare.

Prin acest mod de regandire a procesului de evaluare s-ar crea o redistribuire a efortului din zona Autoritatilor catre zonele cu incarcatura mai mica de sarcini, realizand astfel o descongestionare rapida a mecanismului de absorbtie.

Solutiile oferite reprezinta un instrumentar care ajuta la reasezarea mecanismului de gestionare a fondurilor pe noi baze de cunoastere, pornind de la mentalitate, model de dezvoltare si armonizare de interese, continuand cu eficientizare, flexibilitate si profesionalism, terminand cu inovativitate, creativitate si spirit antreprenorial.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#absorbtie fonduri europene, #solutii absorbtie fonduri europene, #Octavian Serban fonduri europene, #opinii fonduri europene , #fonduri europene