Domnule Teodorovici, va condamnati singur la ESEC

Autor: Octavian Serban - presedinte KNOMACONS
Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 08:28
3221 citiri
Domnule Teodorovici, va condamnati singur la ESEC

A inceput un nou an, s-a instalat o noua echipa si auzim aceeasi marota: fondurile europene, prioritatea strategiei guvernamentale in perioada ce va urma.

Noul responsabil cu absorbtia banilor europeni, ministrul Eugen Teodorovici, imbraca haina de politician, o dezbraca pe cea de partas din pozitie de coordonare a esecului accesarii fondurilor in ultimii ani si declara zelos: pana la sfarsitul lui 2013, absorbtia va ajunge la 50%.

Nu mai tarziu de anul trecut, placa Guvernului Boc era 20% absorbtie, asta insemnand 6 miliarde de euro. Tintele au fost preluate la stafeta de MRU si continuate prin ministrul Orban, in primul Guvern Ponta, iar rezultatele au fost: blocarea Programelor Operationale, suspiciuni/certitudini de fraudare, asumarea unei corectii de 25%.

Chiar nu se trezeste nimeni! Pana unde merge politicianismul, unde incepe iresponsabilitatea si incompetenta si unde se termina bunul simt?

Daca domnul Teodorovici se deroba de sarcinile politice, acestea insele facand rau mecanismului de absorbtie, ar fi pus pe masa un pachet de masuri care sa aduca o transformare endogena la nivelul utilizarii banilor comunitari.

A arunca pe piata o halucinanta rata de absorbtie de 50% este ca si cum ai incerca sa iesi din bezna prin a alerga dupa o luminita care se apropie cu viteza.

Acum, nu ca ne-ar pasa prea mult de autoflagelarea noilor guvernanti, dar aceste vorbe goale, transformate in politica de stat, se repercuteaza asupra neacoperirii nevoilor economice si sociale ale romanilor.

In domeniul gestionarii fondurilor europene, mutarea centrului de putere de la o institutie, recte un minister, la alta, recte alt minister, e o joaca de-a alba-neagra cu final asteptat: ESEC - Eroare Sistemica de Eficientizare a Coordonarii.

Domnule Teodorovici, pentru a rupe sistemul incapabil si depasit, in loc sa folositi parghii administrative, mai bine apelati la instrumente de management performant:

- flexibilizarea procesului de evaluare prin diminuarea sarcinii din zona administrativa si mutarea in zona aplicantilor;

- standardizarea procesului de evaluare si transpunerea in format electronic;

- folosirea managementului cunoasterii pentru eficientizarea circuitului informational in cadrul autoritatilor;

- instaurarea obligativitatii e-procurement la toate nivelurile;

- conlucrarea institutiilor implicate in sistem cloud-computing si multe altele (pentru o lista completa, nu ezitati sa va manifestati interesul).

Mai mult, supralicitind demagogic tinta de 50% prin aducerea de experti straini, nu faceti decat un exercitiu de imagine, dar trageti si cartea ascunderii capului in nisip la momentul bilantului, aruncind vina pe... Bruxelles, dupa modelul instaurat in ultima vreme.

Imi permit, cu modestie, ca din pozitia de cercetator la Bruxelles tocmai in problematica absorbtiei si de cea de expert cu o vechime de 10 ani in acelasi domeniu, la nivelul administratiei din Romania, deci cunoscand ambele tabere, sa va atrag atentia ca la nivelul Comisiei Europene sunt o multime de lucruri de nuantat, dar asta nu inseamna ca in tara trebuie sa mergem pe principiul conform caruia, daca avem note proaste la scoala, sa certam profesorul, inainte de a face eforturi minime sa invatam lectia pe care o avem si sa ne facem temele.

Cu alte cuvinte, haideti sa fim profesionisti, sa lasam politica la o parte, macar in zona mecanismului de absorbtie, sa renuntam la episoadele compulsiv-demagogice si sa dam romanilor ceea ce merita: bani europeni pentru o viata mai buna!

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Teodorovici fonduri europene, #absorbtie fonduri europene, #tinta fonduri europene, #masuri absorbtie fonduri UE , #fonduri europene
Comentarii
Poza SC USL Felix SRL
SC USL Felix SRL
rank 1
Eșecul naturii este în întreg guvernului eșecului mai mare, USL.
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5