Filiera "vocea si talentul" la fondurile UE pentru Energie

Autor: Octavian Serban - presedinte KNOMACONS
Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 16:42
4738 citiri
Filiera "vocea si talentul" la fondurile UE pentru Energie

Constantin Nita, Ministrul Delegat pentru Energie, isi va legitima o sinecura in pozitia de Director General al Organismului Intermediar pentru Energie, in persoana unui brasovean pesedist (ce coincidenta), pe nume Beltechi Viorel Madalin, in data de 14.11.2013.

Cine este Beltechi Viorel Madalin? Oficial, este fostul secretar al primariei din orasul Victoria, cel care a candidat in 2012 din partea PSD-ului la primaria orasului Victoria, pierzand in fata candidatului PDL.

Ulterior, PSD il "recupereaza", iar pe filiera "Vocea si talentul", in septembrie 2013, il unge consilier al Ministrului Delegat Nita, conform declaratiei de avere 105 din 18.09.2013.

Cateva zile mai tarziu, pe sistem repede-inainte, acelasi Nita il numeste pe Beltechi in functia de Director General al Organismului Intermediar pentru Energie, din cadrul aceluiasi Minister, conform declaratiei de avere 141 din 21.10.2013.

Pentru a evita neplacerile numirilor cu delegatie si pentru a securiza pozitia pentru proaspatul Director General Beltechi, Ministrul Nita ordona scoaterea postului la concurs pentru data de 14.11.2013.

Procedura este indeplinita intr-o maniera vadit regizata de catre Agentia Nationala a Functionarilor Publici. Pentru a-i putea permite lui Beltechi sa participe la concurs, singura conditie pusa pentru o asfel de pozitie cheie in absorbtia celor 638 de milioane de euro pentru energie este de a avea studii superioare in orice domeniu si o vechime de numai 3 ani.

Straniu este ca nu se cere nici CV, nu se cer nici alte acte din care sa reiasa atestarea si expertiza in managementul proiectelor finantate din fonduri europene, ci doar cazier si adeverinta medicala.

Bibliografia de concurs este bazata pe reglementarile Comisiei Europene in materie de fonduri structurale care se abroga de drept, din simplul motiv ca la 31 decembrie 2013 se finalizeaza prezentul ciclu multianual 2007-2013, urmand ca de la 1 ianuarie sa intre in vigoare alte regulamente, valabile pentru perioada de programare 2014-2020.

Teoretic, 1 ianuarie este si data la care isi va incepe activitatea si participantul declarat admis la concursul pentru ocuparea pozitiei din fruntea fondurilor europene pentru Energie.

Anuntul de selectare pentru participarea la concurs nu a mai fost comunicat fiecarui posibil candidat, ci doar strecurat oarecum clandestin la avizierul institutiei, printre alte sute de anunturi de tot felul. Elementul diferentiator in anuntul afisat este prezentarea unei ore diferite de incepere a concursului fata de cea anuntata pe site-ul oficial (sic!).

Tot filiera domnului Nita a gasit si un "iepure", in persoana unei foste reprezentante a guvernului in comisia de acreditare a spitalelor, aruncata in asa-zisa lupta doar pentru a crea senzatia de competitie.

Ghiciti surpriza! Beltechi Viorel Madalin se inscrie la concurs pentru ocuparea functiei pe care sta acum, avand deja o vechime de... 3 saptamani, dar o experienta ceva mai mare la organizatia de partid din Victoria si oarece aptitudini in pozitia de secretar.

Intr-un efort de vointa, va invit sa ghiciti cine va castiga concursul, ce culoare politica vor urma fondurile europene pentru Energie, cat de fericit va fi ministrul Nita pentru reusita protejatului si cat de departe este Comisia Europeana in stradania de a intelege astfel de manevre si de a-si explica aceasta rata de absorbtie, dureros de mica, a fondurilor europene in Romania.

Iata ca in interval de o saptamana avem deja conturata o filiera "Vocea si talentul" inceputa de "folclorista" de la Ministerul Dezvoltarii, confirmata de "nemtoaica" de la Institutul Cultural Roman si desavarsita de secretarul de primarie de la Departamentul de Energie (ce are primaria cu energia!?).

Sigur, exista si alte exemple, dar cele care implica mecanismul de absorbtie a fondurilor europene sunt cele mai daunatoare pentru interesele economice si de dezvoltare ale Romaniei, in perioada actuala.

Mergem spre nimic, ne intoarcem nicaieri, suntem ai nimanui. Pe cand o tara a profesionistilor, pe cand o politica a interesului public, pe cand o Romanie europeana?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#director fonduri europene, #Nita fonduri europene, #Beltechi fonduri europene , #fonduri europene