Iulian Dumitrescu (PNL): Pariul Romaniei, o absorbtie a fondurilor europene de 100%

Luni, 28 Octombrie 2013, ora 08:51
1632 citiri
Iulian Dumitrescu (PNL): Pariul Romaniei, o absorbtie a fondurilor europene de 100%

Senatorul PNL Iulian Dumitrescu a declarat ca obiectivul Romaniei pentru perioada 2014-2020 ar trebui sa fie o absorbtie a fondurilor europene de 100%, pentru ca, in acest fel nu am mai avea nevoie de acord cu FMI.

"Atunci cand reduci birocratia se reduce si nivelul de spaga: asta s-a intamplat si la noi in ultima vreme. In 2014-2020 avem 40 de miliarde de euro, asta inseamna 5,6 miliarde de euro pe an. Va dati seama ce impact poate sa aiba din punct de vedere economic. Nu am mai avea nevoie de acord cu FMI, am avea crestere economica generata de absorbtie, apoi cresterea economica ar genera noi locuri de munca, noi venituri la stat, apoi poti sa reduci fiscalitatea care sa genereze alta crestere. Practic pariul pentru 2014-2020 e de 100% nu ce a fost intre 2007-2013", a spus Dumitrescu, pentru Capital.

Liberalul mai sustine ca evaluarea dosarului la Fondul de Garantare ingreuneaza procedura de accesare a fondurilor europene, cerand ministrului de resort, Eugen Teodorovici, sa lucreze la aceasta problema.

"Va luati un consultant, va faceti un proiect pe fonduri europene, vi se aproba mult mai rapid proiectul si constatati ca aveti un proiect de 200.000 de euro si nu aveti banii necesari. Mergeti la banca si banca va cere o multime de garantii. Nu aveti garantii, dureaza evaluarea.

Mergeti la Fondul de Garantare unde trebuie sa mergi cu un alt dosar pentru alta aprobare si aici este o zona unde se mai poate lucra si noi in PNL am analizat unde se pierde mult timp. Aici dl. ministru mai are nevoie de sprijin politic, dar si de sprijinul sistemului bancar", a spus Iulian Dumitrescu.

In plus, in viziunea senatorului PNL, reducerea fiscalitatii si relanseara creditarii nu par posibilitati viabile, deocamdata.

"Avem ca masura de crestere economica reducerea fiscalitatii si nu prea exista la ora asta spatiu fiscal. Se vorbeste de scaderea CAS de 3%, dar sa vedem in bugetul pe anul viitor. Am avea ca posibilitate relansarea creditarii, dar si aici sunt probleme cu sistemul bancar, BNR a scazut dobanda de politica monetara, dar rezultatele se lasa asteptate. Si a ramas ca singura masura care poate sa aiba un impact major si reprezinta prioritatea primordiala a USL: absorbtia fondurilor europene", a mai spus Dumitrescu.

Acesta i-a sfatuit pe cei care vor sa obtina bani din fonduri europene sa se adapteze cerintelor pietei si "sa aiba curaj".

"Trebuie sa se gandeasca foarte bine pentru ce vor sa le acceseze, sa isi gaseasca un consultant bun, apoi sa depuna dosarul si sa aiba curaj. Exista riscuri in ceea ce priveste afacerea in sine. Economia este dinamica si este important ca fondurile europene sa le obtii intr-un timp scurt. Altfel ceea ce ai gandit acum 2, 3 ani e posibil sa nu mai fie valabil azi si de asta suntem preocupati sa diminuam timpul in care oamenii isi dobandesc banii inapoi", a spus Iulian Dumitrescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#Iulian Dumitrescu senator PNL, #dosar Fond Garantare, #fonduri europene dosare minister , #fonduri europene