Ziare.com

Jocul de-a baba oarba cu banii europeni

de Octavian Serban, presedinte KNOMACONS
Duminica, 11 Noiembrie 2018, ora 20:00

   

Jocul de-a baba oarba cu banii europeni
Octavian Serban
Cu totii am asistat in ultima vreme, mai mult sau mai putin stupefiati, la iesirile comisarului european Corina Cretu, care atragea in mod expres atentia autoritatilor romane ca nu depun proiecte, ca vor pierde banii si investitiile respective nu vor fi realizate.

Citeste toate textele scrise de Octavian Serban pentru Ziare.com

Erau lucruri stiute demult, dar care au mocnit sub o fetida intelegere atata timp cat in partidul majoritar exista intelegere.

E pacat sa constatam ca aceste aspecte sunt exprimate in mod clar si corect doar atunci cand se regleaza conturile in partid. Dar in materie de absorbtie a fondurilor europene, mai bine mai tarziu decat niciodata.

Intre timp, ministrul Fondurilor Europene, ca si cum activitatea pe care o gestiona mergea ca unsa, mai primeste si portofoliul interimar al Educatiei si cel la fel de interimar al Presedintiei Organizatiei de partid Dambovita.

Halucinant, cu atat mai mult cu cat activitatea Ministerului Fondurilor Europene este practic blocata, iar in curand opinia publica va afla, in mod oficial, ca doamna ministru dispune in aceste zile desfiintarea unor Organisme Intermediare (pam-pam).

Practic, pentru ca autoritatile de acum sunt incapabile sa realizeze proiectele necesare care stau la baza atragerii fondurilor europene, se prefera o abordare privata, in conditii de transparenta si responsabilitate mult diminuate, dar care vor impovara generatiile viitoare in mod inutil.

Vom circula pe sosele private platind din buzunar sau ne vom trata in spitale private pe cheltuiala individuala. Avand in vedere situatia economica a tarii, efectul va fi realizarea unor drumuri pe care nu va putea nimeni sa circule, spitale ultradotate si goale etc.

In schimb, guvernantii vor bifa maretele realizari, vor taia voiosi "pamblici" dand uitarii angajamentele asumate in fata UE si a cetatenilor romani.

Principiile unei investitii eficiente

Trebuie plecat de la un principiu de baza conform caruia, indiferent de sursa de finantare, investitia e aceeasi, iar pasii de urmat si procedurile sunt similare.

Intr-o gestionare eficienta a fondurilor pentru investitiile publice se tine cont de importanta obiectivului, de rezultatul studiului de fezabilitate si de impactul economic, social si de mediu.

In timpul guvernarii tehnocrate, premierul insista in cadrul intalnirilor de la Guvern sa nu se mai faca distinctie intre fondurile de la buget si fondurile europene. Cu alte cuvinte, sa se foloseasca la maxim oportunitatea finantarilor nerambursabile pentru obiectivele propuse in cadrul Programelor Operationale negociate cu Comisia Europeana si sa se foloseasca fondurile din bugetul de stat pentru asigurarea contributiei nationale sau realizarea de obiective stabilite a fi realizate din aceste fonduri.

Ce rezulta din aceasta abordare? Ei bine, pe de o parte, sa nu se mai faca jonglerii cu mutatul investitiilor de colo-colo, iar, pe de alta parte, sa se asigure principiul managementului financiar riguros, indiferent de sursa de finantare.

Acestea nu sunt lucruri auzite sau preluate pe surse, ci am participat personal la nenumarate intalniri oficiale in care s-a stabilit abordarea folosirii judicioase a fondurilor pentru investitii.

Toate acestea nu sunt nici inventia unui premier anume, nici vreo fantezie rebela a unui guvern sau altul. Sunt lucruri de bun simt, fundamentale, prevazute de regulamentele europene.

Vorbim aici de principiul bunei gestiuni financiare, principiul complementaritatii, principiul proportionalitatii, principiul subsidiaritatii, al parteneriatului cu UE si al dezvoltarii integrate.

Mai sunt si altele precum principiul gestiunii partajate, principiul aditionalitatii, principiul cofinantarii, principiul economiei de piata si multe altele
, care intaresc o abordare responsabila a alocarii fondurilor pentru investitii.

Ce vreau sa zic prin asta este ca lucrurile in domeniul finantarii investitiilor sunt bine reglementate, sunt fundamentate si functioneaza uniform pe tot teritoriul Uniunii Europene.

Tot ce este necesar este ca Guvernul si autoritatile sa respecte aceste principii, sa deruleze politica de investitii asumata in cadrul Politicii de Coeziune, respectarea Acordului de Parteneriat cu Uniunea Europeana si legislatia nationala in materie.

Jocul asta de-a baba oarba, in care anulam sansele de a folosi banii europeni riscand dezangajari de miliarde si folosim cu precadere fonduri dintr-un buget si asa sarac, nu poate duce la efecte care sa asigure o dezvoltare armonioasa pe termen lung.

Master Planul pe transport, batut in cuie in 2016

In 2016 a fost realizata strategia pentru infrastructura de transport, iar Master Planul pe transport a fost aprobat prin hotarare de guvern.

A fost un efort urias al guvernarii tehnocrate de a se bate in cuie dezvoltarea infrastructurii de transport, iar odata stabilit acest lucru prin lege, fiecare guvern nu trebuia sa faca altceva decat sa respecte ce s-a legiferat in materie de surse de finantare, termene de realizare, rute si amplasamente pentru 6.800 km de drumuri, 1.500 km de autostrazi, 1.300 km drumuri expres, modernizarea a 5.000 de km de cale ferata, a 15 aeroporturi precum si 32 de porturi.

Ca sa ne intelegem, Master Planul a fost obligatoriu pentru a reusi sa inchidem o conditionalitate ex-ante pe Programul Operational Infrastructura Mare. Lucrurile sunt atat de clare si fac parte din istoria recenta a dezvoltarii Romaniei, incat te intrebi daca actualii guvernanti sunt atat de necunoscatori sau, pur si simplu, sfideaza orice posibilitate de a crea o infrastructura puternica care va sta la baza unei dezvoltari economice solide.

Pe de alta parte, parteneriatul public-privat a fost asteptat ani de-a randul si, culmea, tot in 2016 s-a reusit legiferarea in materie si are si el rolul lui de a valorifica niste oportunitati privind fructificarea unor active publice prin concesionarea acestora, acolo unde este cazul, unor actori privati in vederea dezvoltarii potentialului economic si social cu impact asupra cresterii economice.

Dar sa fie clar din capul locului, cand vorbim de parteneriat public-privat, vorbim de profit, de recuperarea investitiei si de asumare de riscuri. In linii mari, parteneriatul public-privat are menirea sa sprijine realizarea unor proiecte, nu sa substituie obiective deja asumate in conditii cat se poate de clare.

Toate aceste lucruri sunt bune, dar nu trebuie amestecate si, cu atat mai mult, jonglate. Pana la a demara proiecte de infrastructura de transport in parteneriat public-privat, trebuie mai intai epuizate oportunitatile de care beneficiaza Romania ca stat membru al UE.

Alergatul asta prin terte lumi pentru atragerea de investitori incerti in conditiile in care noi nu reusim sa satisfacem potentialul asigurat prin tratatele europene reprezinta o abordare speculativa, lipsita de logica si de orizont, care impovareaza viitorul tarii si va fi decontat de cetateni in mod direct.

Octavian Serban este doctor in economie si dezvoltare regionala, presedinte al KM Institute Romania - KNOMACONS, organizatie care isi propune sa sprijine accesarea facila a fondurilor europene.

Despre ce vrei sa scriem?


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5852 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

O guvernare psd alde alcatuita din ministri incompetenti si needuca-

ti, oameni nepriceputi in niciun domeniu ! De exemplu, se poate vedea raspunsul halucinant la datele oferite de Corina Cretu: bani europeni pentru spitale si autostrazi, iar acesti guvernanti nu vor sa ii foloseasca ... Nu exista decat doua explicatii: prima, ca nu pricep nimic din guvernare si a doua, ca urmaresc alte obiective de natura dubioasa (sa nu serveasca pe romani sau sa-si faca rost de bani prin comisioane obtinute la parteneriatele public-private) !

 

Dl.Serban prezinta lucrurile cu un bun simt elementar!

Este o crima economica sa incepi investitii "public-privat"pana cand nu ai absorbit toate fondurile gratuite europene!
Mai mult,investitiile "public privat",daca se pot obtine(sic!)dureaza mult timp,sunt incerte si indatoreaza generatiile viitoare!
Este adevarat ca sunt nebuloase si permit o coruptie pe scara larga!
Visul de aur al mafiotilor PSD!
Ura lui dragnev contra banilor gratuiti europeni (devenita o ura contra interesului national)este generata de esecul deturnarii fondurilor europene in "afacerea"Belina!
Mai mult,politica de promovare in posturi administrative a rudelor,amantelor,prietenilor,total incapabili profesional,
blocheaza absorbtia fondurilor europene!
Un sabotaj pe scara larga a tarii!
Toata aceasta politica de incompetenta si subminare intentionata a interesului national ,va trebui amplu anchetata si sanctionata cu ani grei de puscarie!Teo

 

Atita timp cit GIO-ul lui Dragnea nu poate sa deturneze bani din

fondurile UE, ciuma politica nu va inainta nici un proiect la UE.

 

care bani europeni

zona euro este indatorata enorm. La un acelasi nivel de indatorare si Africa ar avea bani de dat. Ideea de alaturare de 16+1 pentru a creste imprumuturile este tot una gresita.
Se foloseste aceeasi retorica cu nevoia de transport cand avem deja sute de mii km de drumuri si cai ferate plus transport pe dunare. Daca exista cerere de autostrazi ele se si construiesc privat, e o economie de piata nu una controlata de stat in scop de indatorare a populatiei. Preturile enorme la locuinte au aceeasi natura care nu este in favoarea populatiei.

 

Iarta-ma

dar tu ori traiesti pe alta lume, ori nu intelegi nimic. Toate tarile din UE se dezvolta pe fonduri nerambursabile, adica zeci de miliarde de euro care nu trebuiesc dati inapoi, daca dovedesti ca ai proiecte viabile si justifici fiecare firfiric. Romania putea construi mii de km de autostrada, putea reconverti profesional mii de someri si putea construi spitale si scoli si reabilita pe cele existente. Fara sa cheltuiasca aproape nimic. Dar asta insemna niste oameni competenti prin ministere care sa isi stie meseria si sa scrie proiecte si jale mare, bani care se duc apoi acolo unde au fost destinati, nu in buzunarele politicienilor. Faptul ca veorica umbla dupa parteneriate public private pentru autostrazi in loc sa le faca pe bani care nu trebuiesc returnati, denota ori incompetenta crasa si prostie la nivel guvernamental, ceea ce stiam deja, ori intentia clara de deturnare a fondurilor. Adica furt calificat.

globalizarea ar trebui discutata franc

cu un proiect de indatorare si dezvoltare pe 30-50 ani, fara astfel de incercari ocolite de indatorare care nu duc decat la frustrari. Romanii ar trebui sa stie ca daca acum au alimente,locuinte care ar trebui sa fie contributia globala pentru ca in 30 ani sa aiba si masini electrice sau turism.
Acum se munceste, se exporta alimente la preturi mici in interes global dar degeaba din cauza monedei devalorizate.

 

canta bre la alta masa....

e mai bine sa facem autostrazi PPP ?!
de ce sa platesc pentru folosirea autostrazii cand pot accesa fonduri europene nerambursabile si sa le pot folosi gratuit ?

Grupul Infractional Organizat in frunte cu Daddy au alte prioritati

decat sa absorbe fonduri europene.Pentru acest grup fondurile europene sunt o prioritate minima. Principala prioritate este aceea de a subordona Justitia si Statul de Drept. Shalom

 

nu vrea guvernul să acceseze fonduri nerambursabile știm și este o mare nesimțire. Că nu sunt lăsați nici alții, in speță tinerii, este o mare crimă.

 

Problemele sunt

* ca nu se deschid apelurile conform calendarului initial
* ca atunci cand se deschid apeluri, evaluarea dureaza extrem de mult
* chiar si cand evaluarea se finalizeaza, contractarea este amanata cat mai mult timp posibil

adica, pe scurt, autoritatile acestei tari nu sunt capabile sa urmeze niciun calendar pe care si l-au asumat la inceputul perioadei curente de programare (numita initial 2014-2020, dar deschisa dupa 2015 :D)

 

Imi mentin parerea

Banii Uniunii europene sunt intangibili hotilor. E unul din motivele pentru care nu s-a facut nimic
Hotii nu-i gasiti numai la nivel inalt, ci si la esaloanele inferioare. Slugi, mediocri, incompetenti ajunsi in pozitiile respective pe criteriul Pile-Cunostinte-Relatii.
Aveti si zile acestea demisia domnului Negrescu ce a dovedit ca are coloana vertebrala, ca de altfel si cazul Corinei Cretu. Astfel de oameni sunt de admirat.
Nefolosirea fondurilor nerambursabile este cea mai mare crima. Atat pentru popor, cat si pentru Uniunea Europeana. In acest caz, investitia este in folosul comun de dezvoltare zonal.
Referitor la preturile incasate de la producatorul agricol, sunt total impotriva opiniei exprimate. Exploatarile agricole nu se mai fac in sistem de subzistenta, implica tehnologie, specialisti, comasare de terenuri si capital circulant.
Aceiasi problema o avem si-n industrie sau proiectare.
Singurul mod de a avansa este unirea capitalului disponibil la nivelul populatiei, atragerea de capital si know-how strain in investitii cu plus-valoare.
Daca von gandi ca vanzand fiare, neplanificand orice actiune, fara studii de fezabilitate... ramanem de caruta!
Azi l-am pomenit pe Alwin Troffer ce-n "Powershift" pomenea de cele 3 viteze folosite de chinezi in dezvoltare. In Europa fiind, ne plasam ca furnizori de industrie orizontala sau stabilim domeniile de excelenta.
Dat fiind infrastructura drumurilor azi, e bine sa ne gandin la IT, la centre de proiectare si dezvoltare de modele, etc. domenii ce au pus-valoare mare.

 

la PPP isi pot trage politicienii comisionul,

iar la fonduri europene o iau in barba daca deturneaza vreun cent!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor