La Voluntari, primul spital crestin din Romania

Marti, 03 Septembrie 2013, ora 08:02
5555 citiri
La Voluntari, primul spital crestin din Romania

Ingrijirea paliativa sau hospice este un concept aproape necunoscut in Romania si se refera la un tip de ingrijire complexa, activa si intensiva, care promoveaza atat calitatea vietii bolnavilor, cat si a familiilor acestora.

Fundatia Sf. Irina, infiintata in anul 1998 de catre familia doctorilor Chirila, a deschis, in urma cu sapte ani, primul centru de acest tip din Romania, destinat bolnavilor de cancer in stadiu terminal. In 2012, prin intermediul proiectului Regio "Cancerul, prioritate absoluta - dezvoltarea unui sistem real de servicii sociale", centrul pentru ingrijiri paliative a fost extins, aici putand fi internate aproximativ 880 de persoane in fiecare an.

Un nou concept - spitalul crestin

Fundatia Sf. Irina a fost infiintata cu scopul de a valorifica psihoterapia si asistarea sociala in sprijinul bolnavilor de cancer. Prof. Dr. Pavel Chirila, coordonatorul fundatiei, este cel care a introdus in Romania conceptul de "spital crestin", pornind de la ideea ca medicina trebuie sa trateze fiinta umana in integralitatea sa, fizica, psihologica si spirituala.

Centrul de ingrijiri paliative, cunoscut sub numele de Hospice Sf. Irina, a fost deschis la sfarsitul anului 2005, in comuna Voluntari, judetul Ilfov. Centrul, care avea la infiintare 16 paturi, a fost construit pentru a veni in sprijinul bolnavilor de cancer in faza ireversibila a bolii, care erau practic abandonati de sistemul sanitar si trimisi acasa pentru a lasa locul unor bolnavi diagnosticati recent.

Un an mai tarziu, centrul inregistrase deja 186 de internari. Pana la sfarsitul anului 2008, numarul bolnavilor ingrijiti a crescut la 357, constatandu-se o cerere foarte mare pentru acest tip de servicii.

Regio dubleaza capacitatea de ingrijire a centrului

"Dupa 2007, a trebuit sa ne gandim la extinderea proiectului fiindca eram pusi in situatia in care sa trebuiasca sa refuzam internari grave. Se facusera cozi si liste de asteptare cu bolnavii care doreau sa se interneze pe la sfarsitul lui 2009, inainte sa se termine noul corp de cladire", isi aminteste Cristian George Popescu, managerul proiectului.

Asa a aparut ideea proiectului Regio "Cancerul, prioritate absoluta - dezvoltarea unui sistem real de servicii sociale". In anul 2011, s-a semnat contractul de finantare pentru proiectul menit sa mareasca capacitatea centrului prin construirea unui nou corp de cladire de 710 mp, care sa poata gazdui zilnic un numar suplimentar de 21 de pacienti. Preconizat sa se incheie in luna decembrie 2013, proiectul a creat deja 5 locuri de munca, pe langa cele 14 din faza de constructie, si isi propune sa isi dubleze capacitatea de ingrijire a pacientilor, pana la 880 de pacienti in fiecare an.

"Societatea civila din Romania este extrem de defavorizata. Daca am fi gasit acele parghii prin care sa dezvoltam societatea civila in general, Romania ar fi fost mult mai departe. Sper ca pe viitor, Regio sa permita construirea a cat mai multe centre sociale de acest gen", este de parere Cristian Popescu.

Proiectul "Cancerul, prioritate absoluta - dezvoltarea unui sistem real de servicii sociale" este finantat prin Regio - Programul Operational Regional, implementat in regiunea de dezvoltare Bucuresti-Ilfov. Proiectul a fost depus in cadrul Axei Prioritare 3 - Imbunatatirea infrastructurii sociale. Valoarea totala a proiectului a fost de 3.645.064,19 lei, din care cofinantarea de la Uniunea Europeana a reprezentat 2.503.960,53 lei.

Acesta este unul din cele 3.500 de proiecte finantate prin Regio, in toate cele opt regiuni de dezvoltare regionala care contribuie la dezvoltarea oraselor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri si promovarea si restaurarea obiectivelor turistice din Romania. Pe pagina www.inforegio.ro puteti consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finantate prin Regio- Programul Operational Regional 2007-2013.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
#fonduri europene spital Voluntari, #spital crestin Voluntari, #fonduri Regio Voluntari , #fonduri europene