Lipsa de proiecte feroviare ar putea lipsi Romania de miliarde de euro

Duminica, 08 Februarie 2009, ora 15:23
1845 citiri
Lipsa de proiecte feroviare ar putea lipsi Romania de miliarde de euro

Comisia Europeana ar putea sa aloce fonduri in valoare de circa 2,5 miliarde de euro pentru sectorul feroviar, insa banii vor putea fi folositi doar daca vor fi demarate proiecte pentru infrastructura feroviara.

"Romania risca sa nu primeasca finantare europeana in sectorul feroviar pana nu demareaza proiecte pentru infrastructura feroviara" a declarat secretarul general al AIF, Stefan Roseanu, pentru NewsIn.

Mai mult chiar, reprezentantii AIF si cei ai Comisiei Europene au fost categorici in a respinge orice proiect din domeniul feroviar atat timp cat Romania nu propune proiecte viabile care se incadreaza in Prioritatea 1.

"Totusi, o reanalizare a strategiei sectoriale nu este respinsa ci chiar agreata, astfel incat sa permita realizarea de investitii in infrastructura feroviara si in perioada de reanalizare a parametrilor tehnici si economici ai Coridorului IV Pan European", a spus Roseanu.

Acesta sustine ca s-au realizat harti strategice de zgomot ale indicatorilor Lzsn si Ln (indicatoare de zgomot asociat disconfortului pe o perioada de 24 de ore si, respectiv, tulburarii somnului in perioada de noapte) pentru tronsoanele Bucuresti Nord - Chitila si Saligny - Palas si pentru statiile de cale ferata Arad, Simeria si Ploiesti Sud.

Inca din 2007, din fondurile POS-T in valoare de 2,5 miliarde de euro s-au cheltuit doar 300.000 de euro pentru proiectul de realizare a hartilor de zgomot. Roseanu s-a mai referit si la grabirea etapei de realizare a proiectelor si pe teren nu numai pe hartie la calea ferata.

"Pentru calea ferata din Romania existe o cofinantare de pana la 85% de la UE si restul de 15% bani de la bugetul de stat sau din surse proprii ale companiei. Comisia Europeana are disponibili pe perioada 2007-2013 peste doua miliarde de euro pentru calea ferata din Romania" a declarat DG Regio din cadrul Comisiei Europene, Anastassios Bougas.

La randul sau, Roseanu a spus pentru NewsIn ca Guvernul Romaniei trebuie sa propuna strategia sectoriala tinand cont de resursele financiare de care dispune si de pasii necesari pentru cresterea sustenabila a tarii si nu pentru constructia retelelor europene.

Iin cazul celor din urma, proiectele trebuie sa tina seama de standardele tehnice impuse prin directivele europene.

Reprezentantii AIF au mai spus ca, in urma unor discutii care au avut loc recent cu reprezentanti ai Comisiei Europene, au fost identificate cateva probleme legate de atragerea fondurilor europene prin Programul Operational Sectorial - Transporturi (POS-T).

Pentru proiectele feroviare, fondurile atrase prin POS-T nu sunt directionate apriori catre un proiect specific, cat spre un sector.

"Atat timp cat Prioritatea 1 a dezvoltarii Romaniei feroviare este considerata reabilitarea Axei Prioritare 22 (Coridorul IV Pan European) intreaga atentie este indreptata asupra atingerii standardelor de performanta stabilite la nivel european (viteza de circulatie a trenurilor de calatori de minim 160 km/h) si pe sectorul romanesc al Coridorului prin proiectul co-finantat cu fonduri POS-T.

Refacerea studiilor de fezabilitate pentru sectiunile propuse la finantare a devenit imperios necesara in conditiile in care DG Regio nu are incredere in vechile rezultate", au mai spus reprezentantii AIF.

Acestia sustin ca banii aprobati de la bugetul european nu implica acceptarea unor parametri tehnici ci finantarea activitatilor incluse in POS-T Prioritatea 1, iar in functie de redefinirea strategiei de dezvoltare a transportului feroviar la nivelul Guvernului Romaniei, fondurile existente in POS-T pot fi alocate si/sau pentru alte proiecte.

La acest moment, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii elaboreaza un nou Master Plan al Transporturilor, care va sta la baza fundamentarii aplicatiilor de co-finantare europeana prin fondurile gestionate de Comisia Europeana, respectiv DG Regio.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#Caile Ferate Romane, #fonduri europene dezvoltare , #fonduri europene