Editorial: Paduchele lesinat din fundul ursului

Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 12:40
5776 citiri
Editorial: Paduchele lesinat din fundul ursului

Teribil de simpatici sunt romanii cand se baga in seama si-si clameaza statutul de stat independent, suveran si neatarnat, ca si cand relatia cu farfuria cu supa pe care ne-o da Uniunea Europeana, ca sa avem puteri sa cumparam de la ei felul doi, ne-ar pune in situatia de a trai pe Luna.

Dar daca asta am invatat la scoala, ca suntem nu paduchele lesinat din fundul ursului, ci unul care pisca, atunci conducatorii nu au alta maniera de a se infatisa in fata noastra. Insa daca ei se iau in serios, treaca de la mine.

Domnul Victor Ponta a anuntat ca-i va cere lui Traian Basescu mandat sa reprezinte Romania la summit-ul extraordinar al UE pe tema bugetului pe 2014-2020, deoarece subiectul este de competenta Guvernului. Are dreptate! Pe o asemenea tema cugeta si face cadrul Guvernul, numai ca importanta povestii ar califica la prezenta un tandem duios, o mostra de coabitare de natura sa impresioneze pana si pietrele.

Si nu e exclus sa-l vedem. Ceea ce conducatorii nostri par sa nu sesizeze sau poate o fac, dar nu avem o clasa politica in stare sa detecteze ridicolul in care s-ar putea plasa si sa-l evite, este penibilul situatiei: Romania merge sa participe la o sedinta pe o tema la care nu se pricepe.

Suntem codasii lumii in materie de accesat fonduri europene, deci tot ce am putea face, ca sa ne pastram bruma de credibilitate, este sa le cerem partenerilor nostri sa ne aloce exact cat putem lua. N-ar fi nicio paguba, am demonstra ca ne cunoastem locul.

In plus, suntem pe buza suspendarii banilor pe inca doua Programe Operationale Sectoriale, Transporturi si Competitivitate, din cauza manierei in care am asigurat eligibilitatea unor proiecte, din cauza suspiciunilor de frauda. Frumoasa ocazie ca scoatem nasul in lume.

Imi aduc aminte, ca tot vorbeam de statutul nostru de importanti desi nu ne intreaba nimeni cum ne cheama, o declaratie a lui Emil Boc de luna trecuta, cand a avertizat ca Romania risca sa intre in unele derapaje populiste, deoarece actuala Putere a redus banii de investitii. Avea dreptate, dar totusi, cat tupeu!

In loc sa stea pe burta, caci este responsabil in mare parte, ca fost sef de guvern aproape patru ani, pentru slaba performanta a tarii in materie de atras bani europeni, domnul Boc gaseste mereu prilej sa se laude cu volumul investitiilor din mandatul sau. Intr-adevar, a facut cateva sosele de centura, a finalizat niste bucati de autostrada, astea nu pot fi trecute cu vederea. Multe, cu bani europeni.

Insa iata ca acum procedurile de incredintare a lucrarilor se afla sub lupa UE, iar o eventuala suspendare a banilor aduce doua programe vitale in situatia POSDRU, unde din cauza neregulilor in achizitii, actualul Guvern este nevoit sa suporte din teschereaua si-asa goala sute de milioane de euro. Avem de ce sa mergem la Bruxelles!

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#suspendare fonduri UE, #fonduri europene Romania, #Ponta Basescu Consiliu European , #fonduri europene