Pe Drumul Vinului aradean

Marti, 25 Martie 2014, ora 08:00
2536 citiri
Pe Drumul Vinului aradean

Drumul Vinului serpuieste spre Podgoria Aradului prin localitatile Paulis, Ghioroc, Covasant si Siria. Un drum ca o incursiune in trecut, spre valori autentice si cultura traditionala: reabilitat prin Regio, drumul pune din nou aceasta zona pe harta destinatiilor turistice.

Pe meleagurile aradene, viticultura are o traditie care dateaza de pe vremea dacilor, care cultivau vita-de-vie pe colinele de la poalele Muntilor Zarandului. Prima atestare documentara a podgoriilor aradene o gasim la inceputul secolului al IX-lea, deci ne aflam intr-unul dintre cele mai vechi "tinuturi ale vitei-de-vie" din Romania. Viile judetului Arad sunt concentrate, aproape in totalitate, in aria Minis - Maderat, intinzandu-se pe o lungime de circa 60 km si pe o latime cuprinsa intre 1 si 4 km.

Aici, Drumul Vinului traverseaza localitati cu istorie in viticultura: in 1881, la Minis (comuna Ghioroc), s-a infiintat prima scoala de viticultura si tot aici functioneaza cea mai veche Vinoteca, cu cel mai vechi vin (produs in 1926), precum si Muzeul Viei si Vinului, creat in 1987. La Baratca - Paulis s-a infiintat prima pepiniera viticola, in anul 1885, iar in zona Minisului a fost produs pentru prima data vin de tip Aszu din soiul Cadarca, in 1744.

Relansarea turismului

Proiectul de reabilitare a fost demarat in 2010, iar inaugurarea se va face in vara anului 2014. Lungimea Drumului Vinului este de 24,8 kilometri. Primul tronson face legatura intre localitatile din Podgorie, de la DN 7: din Paulis spre Minis, Cuvin, Covasant si o parte din comuna Siria. Cel de-al doilea tronson leaga Sambateni de Ghioroc. Lucrarea este una destul de complicata, pe traseu fiind realizate peste 400 de podete si modalitati de acces la curti, impreuna cu patru poduri mari.

Acesta zona bogata in traditii merita sa fie revitalizata, prin promovarea turismului vini-viticol. In acest scop, proiectul presupune crearea unor programe pentru petrecerea timpului liber, in care oamenii sa poata participa la culesul viilor, la procesul tehnologic si la degustarea vinurilor. Astfel, aceasta investitie de infrastructura va stimula industria turistica din regiune.

Dezvoltarea potentialului local

Infrastructura de transport, factor determinant in atragerea de noi investitori, influenteaza intr-o mare masura dezvoltarea economica a unei regiuni. O infrastructura dezvoltata ofera mai multe oportunitati pentru investitorii aflati in cautarea locatiilor pentru afaceri. Dezvoltarea acestora va sprijini si relansarea plantatiilor de vita-de-vie si inmultirea pensiunilor agroturistice.

Reabilitarea drumurilor judetene DJ 708B si DJ 708C, care strabat localitatile din zona viticola aradeana, va favoriza accesul turistilor la statiunea balneo-climaterica Lipova, situata la 3 km de centrul orasului si recunoscuta pentru tratarea afectiunilor tubului digestiv si ale celor cardio-vasculare.

In orasul Lipova se regasesc foarte multe obiective turistice renumite: Muzeul orasenesc Lipova, Biserica Ortodoxa "Adormirea Maicii Domnului", bazarul turcesc, Manastirea si biserica de pelerinaj "Maria Radna", Cetatea Soimos, Biserica "Buna Vestire".

Prin facilitarea accesului spre statiunea balneo-climaterica Lipova se urmareste cresterea numarului de turisti si a gradului de ocupare a fortei de munca in aceste localitati. Astfel, pe termen mediu si lung, va fi stimulata dezvoltarea economica a statiunii si a comunitatilor locale din zona.

Celelalte localitati cu potential turistic din zona Podgoriei sunt Ghioroc, Paulis, Covasant, Siria, Tarnova. Intre obiectivele turistice, nu putem trece cu vederea Cetatea Siria, Manastirea cu schitul de la Feredeu, lacul Ghioroc, Muzeul Viei si Vinului, tabara de elevi de la Casoaia.

Modernizarea drumurilor judetene, vizata de proiectul Consiliului Judetean Arad, va transforma Podgoria Aradului intr-un pol de atractie turistica regionala, usor accesibila dinspre destinatiile turistice de la sud de Mures si din judetele Timis, Bihor si Alba.

Proiectul "Drumul Vinului: Paulis - Ghioroc - Covasant - Siria" este finantat prin Regio - Programul Operational Regional si implementat in regiunea de dezvoltare Vest. Proiectul a fost depus in cadrul Axei Prioritare 2 - Imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale si are o valoare totala de 61.353.550 lei, din care cofinantarea de la Uniunea Europeana a fost de 46.455.423 lei.

Acesta este unul din cele 3.500 de proiecte finantate prin Regio, in toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraselor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri si promovarea si restaurarea obiectivelor turistice din Romania. Pe pagina www.inforegio.ro puteti consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finantate prin Regio - Programul Operational Regional 2007-2013.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#fonduri europene Drumul Vinului, #drumul vinului aradean, #Regio drumul vinului aradean , #fonduri europene