Polonia obtine fonduri europene de circa 8,6 miliarde dolari

Luni, 09 Februarie 2009, ora 22:37
1156 citiri
Polonia obtine fonduri europene de circa 8,6 miliarde dolari

Polonia se asteapta ca proiectele sustinute de Uniunea Europeana (UE) sa determine in 2009 aporturi de capital de circa 30 miliarde zloti (8,6 miliarde dolari) in economia afectata de criza, pentru a combate recesiunea.

Cresterea economica din cea mai mare tara din estul Europei ce este membra a UE se confrunta cu probleme in contextul crizei economice mondiale, iar analistii se asteapta ca avansul economiei Poloniei sa se tempereze anul acesta la mai putin de 2%, de la 4,8% in 2008 si 6,7% in 2007, arata Reuters, potrivit NewsIn.

Ajutorul de la UE reprezinta o parte importanta a strategiei guvernului de centru-dreapta pentru combaterea crizei, iar ministrul dezvoltarii regionale din Polonia, Elzbieta Bienkowska a spus ca valoarea fondurilor va creste, ca urmare a deprecierii zlotului, ceea ce va contrabalansa scaderea creditarii din Polonia.

Bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2007-2013 aloca Poloniei 67 miliarde euro, scadenta pentru cheltuieli fiind fixata pentru 2015.

"Din toamna trecuta, am semnat contracte pentru proiecte in valoare de 13 miliarde zloti si avem o suma suplimentara de 34 miliarde in proiecte care au fost acceptate in perioada noiembrie-ianuarie si care asteapta semnarea contractelor finale", a spus Bienkowska.

Guvernul estimeaza ca va primi 16,8 miliarde zloti in 2009 de la UE, dar injectia de fonduri ce au legatura cu UE in economia Poloniei va fi mai mare, a mai spus Bienkowska.

Proiectele finantate de Uniunea Europeana dureaza adesea ani intregi, iar banii sunt cheltuiti pe termen lung, asa ca valoarea contractelor semnate la un anumit moment nu reprezinta neaparat si fondurile injectate in economie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Polonia fonduri europene, #temperare crestere economica, #criza financiara globala , #fonduri europene