Rata de absorbtie a fondurilor europene este ingrijoratoare - KPMG

Joi, 05 Iulie 2012, ora 21:26
1651 citiri
Rata de absorbtie a fondurilor europene este ingrijoratoare - KPMG

Rata de absorbtie a fondurilor europene in Romania este ingrijoratoare, potrivit unui raport al firmei de consultanta financiara KPMG.

In timp ce Estonia, Letonia, Lituania si Cehia se afla pe primele pozitii, Romania oscileaza intre penultimul si ultimul loc din punctul de vedere al ratei de absorbtie, cu putin peste 60 la suta contractat in ultimii 5 ani din bugetul european alocat Romaniei si sub 15% rambursat beneficiarilor, se arata in raportul KPMG, remis Ziare.com.

Romania si tarile din Europa Centrala si de Est au suferit o reducere semnificativa a investitiilor straine de la inceputul crizei pe masura ce investitorii au parasit pietele emergente, indreptandu-se catre economiile cu dezvoltare rapida (BRIC - Brazilia, Rusia, India si China), in cautarea unor oportunitati de afaceri mai profitabile si a unor piete mai sigure, se arata in raport.

In aceste conditii, este vital ca Romania sa se mobilizeze pentru captarea sumelor inca disponibile din fondurile UE acordate pana in 2013 si sa-si traseze prioritatile pentru urmatoarea perioada de finantare, spun analistii KPMG.

Potrivit lui Dinu Bumbacea, partener management consulting si sector public din cadrul companiei, nivelul scazut al absorbtiei in Romania este cauza, in principal, de lipsa unui proces consistent pentru elaborarea proiectelor.

"Tinand cont de stadiul de dezvoltare al economiei romanesti raportat la partenerii din Uniunea Europeana, Romania ar trebui sa fie un beneficiar net, si nu un contribuitor net. Aceasta este singura modalitate prin care decalajul fata de economiile mai dezvoltate ar putea fi recuperat", a precizat Bumbacea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#rata absorbtie fonduri europene, #solutii crestere absorbitie fonduri , #fonduri europene