Regio, a "doua sansa" pentru Scoala nr. 7 din Onesti

Marti, 01 Octombrie 2013, ora 08:50
4744 citiri
Regio, a "doua sansa" pentru Scoala nr. 7 din Onesti

Proiectul "Reabilitarea Scolii cu clasele I - VIII nr. 7" a insemnat, pentru unitatea de invatamant, reintegrarea pe harta scolilor cautate de elevii si parintii din Municipiul Onesti.

Scopul proiectului a fost acela de a imbunatati calitatea infrastructurii educationale din municipiul Onesti, prin asigurarea unui proces educational la standarde europene si cresterea participarii populatiei scolare la procesul educational. La un an de la terminarea proiectului, numarul de copii inscrisi la scoala a crescut de la 392 in 2009, la 765 pentru anul de invatamant 2012-2013.

Scoala nr. 7 din Municipiul Onesti a fost construita in 1977, intr-o zona de periferie a orasului, unde predomina populatia rroma si este singura unitate de invatamant din localitate care scolarizeaza copii cu dizabilitati de vorbire.

De asemenea, aici se desfasoara cursuri in cadrul programului "A doua sansa", destinat persoanelor de peste 14 ani care nu au terminat scoala generala, astfel incat acestea sa-si poata completa educatia de baza, obligatorie.

In anul 2010, din cauza scaderii numarului de copii inscrisi, s-a pus problema inchiderii unitatii de invatamant. In cele din urma, acest lucru a putut fi evitat prin fuziunea scolii cu Liceul Tehnologic Onesti.

O scoala dotata este o scoala cautata

Municipiul Onesti se numara printre orasele din regiune cu un ridicat potential scolar, cu rezultate peste media nationala la olimpiadele scolare. Finantarea Regio pentru reabilitarea Scolii cu clasele I-VIII nr. 7 a venit din nevoia pastrarii unui standard educational ridicat la nivelul orasului si, nu in ultimul rand, din preocuparea Consiliului Local de a asigura o infrastructura educationala moderna si flexibila.

Proiectul s-a desfasurat timp de aproximativ doi ani si a constat in lucrari de reabilitare si consolidare a cladirii scolii, precum si in dotarea unitatii de invatamant cu mobilier si aparatura specifica laboratoarelor si atelierelor de specialitate.

Cladirea, cu suprafata desfasurata de 2.800 mp, alcatuita din parter si doua etaje, a fost reabilitata termic, atat exterior, prin izolarea fatadei cu materiale termoizolante, cat si interior, prin inlocuirea instalatiilor de incalzire. A fost schimbata pardoseala, tamplaria de lemn a fost inlocuita cu geamuri termopan si toata instalatia electrica a fost refacuta. Grupurile sanitare au fost modernizate prin inlocuirea instalatiilor sanitare, a gresiei, a faiantei si a obiectelor sanitare.

Poate cel mai important aspect al proiectului a fost dotarea completa a salilor de clasa si a atelierelor de specialitate. Au fost achizitionate peste 1.400 de echipamente IT (calculatoare, monitoare, imprimante etc). Laboratoarele de chimie, de fizica si de biologie au fost dotate cu microscoape, mese speciale de lucru si toate instrumentele necesare efectuarii experimentelor.

Sala de sport a fost in intregime echipata si au fost cumparate instrumente si amplificatoare pentru sala de muzica unde vor avea loc repetitiile orchestrei scolii.

Un proiect care aduce copiii la scoala

Municipiul Onesti s-a confruntat in ultimii 10 ani cu o scadere dramatica a numarului de locuitori, de la aproximativ 50.000 in anul 2002 la mai putin de 39.000, dupa ultimul recensamant. Totusi, numarul de copii inscrisi la scoala a ramas constant, iar la Scoala nr. 7, dupa terminarea proiectului de reabilitare, s-a dublat. Anul trecut au fost inscrisi 765 de elevi, din care 94 au urmat cursurile programului "A doua sansa", iar 28 de copii au beneficiat de pregatire speciala pentru corectarea deficientelor de vorbire.

Proiectul "Reabilitarea Scolii cu clasele I - VIII nr. 7" este finantat prin Regio - Programul Operational Regional si implementat in Regiunea de dezvoltare Nord-Est. Proiectul a fost depus in cadrul Axei Prioritare 3 - Imbunatatirea infrastructurii sociale si are o valoare totala de 3.668.591,82 lei, din care cofinantarea de la Uniunea Europeana a fost de 1.790.385,15 lei.

Acesta este unul din cele 3.500 de proiecte finantate prin Regio, in toate cele opt regiuni de dezvoltare regionala care contribuie la dezvoltarea oraselor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri si promovarea si restaurarea obiectivelor turistice din Romania. Pe pagina www.inforegio.ro puteti consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finantate prin Regio- Programul Operational Regional 2007-2013.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#fonduri europene Regio, #reabilitare scoala Onesti, #program A doua Sansa , #fonduri europene