Regio finanteaza dezvoltarea mediului de afaceri din Craiova

Marti, 22 Octombrie 2013, ora 08:00
1976 citiri
Regio finanteaza dezvoltarea mediului de afaceri din Craiova

Proiectul "Executia Centrului Multifunctional Craiova - Pavilionul Central", derulat in prezent de Consiliul Local Craiova, urmareste dezvoltarea infrastructurii de afaceri locale si stimularea activitatii agentilor economici. Dupa inaugurare, centrul va gazdui 137 de agenti economici, care vor crea 197 locuri de munca.

Ideea construirii Centrului Multifunctional a aparut in 2006, ca parte a unui plan strategic al administratiei locale de a impulsiona dezvoltarea mediului de afaceri si pentru cresterea gradului de competitivitate a comunitatii locale. Construirea acestei structuri de sprijinire a afacerilor, cu spatii si facilitati pentru operatorii economici care desfasoara activitati de prestari de servicii, este cel mai grandios proiect al Primariei Craiova.

Regio sprijina investitiile durabile

Proiectul de construire a Centrului Multifunctional a venit din nevoia de a oferi o infrastructura puternica IMM-urilor locale, care reprezinta 98% din totalul intreprinderilor si au o contributie majora la PIB-ul regional si la crearea de noi locuri de munca.

Contractul de finantare a fost semnat in anul 2010, iar lucrarile au demarat cateva luni mai tarziu. Eforturile constructorului au permis finalizarea lucrarilor inainte de termen: receptia constructiei se va face in octombrie 2013, cu aproximativ jumatate de an mai devreme.

Viitorul "Romexpo de Craiova", cum este supranumit Pavilionul Expozitional, se construieste pe locul fostului Targ Romanesti si va cuprinde pavilionul central, primul dintr-un grup de patru pavilioane care vor fi realizate pe locul fostului targ.

Cladirea va include aproape 7.000 de metri patrati de spatii expozitionale interioare, peste 1.500 de metri patrati de depozite, un centru de presa, sali polivalente etc. Alti 6.000 de metri patrati vor fi ocupati de spatii expozitionale exterioare, 4.000 de metri patrati vor fi ocupati de parcari, iar spatiile verzi se vor intinde pe circa 37.000 de metri patrati.

Consiliul local estimeaza ca aici vor fi atrasi (conform indicatorilor din proiect) 137 de agenti economici, (23 de microintreprinderi, 67 de intreprinderi mici, 43 de intreprinderi mijlocii si patru intreprinderi mari), care ar putea crea aproximativ 200 de locuri de munca. Alte 40 de locuri de munca vor fi create pentru personalul care va administra Centrul.

Dupa inaugurare, suprafata spatiilor multifunctionale interioare din Craiova va fi cu 90% mai mare, iar cea a spatiilor exterioare va creste cu peste 30%. De asemenea, se va mari cu 15% suprafata spatiilor destinate conferintelor, seminariilor si simpozioanelor din municipiul Craiova.

O criza inseamna o oportunitate

Impactul crizei asupra IMM-urilor a determinat reducerea ratei de dezvoltare si cresterea numarului de falimente. In prezent, pe fundalul tendintei de descrestere economica la nivel national, Consiliul Local Craiova se confrunta cu probleme legate de sustenabilitatea proiectului si rentabilitatea investitiei.

In urma cu cateva luni, primarul Olguta Vasilescu a anuntat intrarea Craiovei in competitia pentru titlul de capitala culturala europeana, Centrul Multifunctional putand sa fie utilizat si pentru desfasurarea unor activitati economico-sociale si culturale. Aici ar putea fi organizata o galerie de arta si o sala de proiectii de film. Biblioteca judeteana si celelalte institutii de cultura din subordinea Consiliului Local pot beneficia de spatiu pentru a-si promova activitatile - inclusiv "cafenele culturale", dupa modelul Bibliotecii Centrale din Bucuresti.

Proiectul "Executia Centrului Multifunctional Craiova - Pavilionul Central" este finantat prin Regio - Programul Operational Regional si implementat in regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia. Proiectul a fost depus in cadrul Axei Prioritare 4 - sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri regional si local si are o valoare totala de 86.770.371,58, din care cofinantarea de la Uniunea Europeana a fost de 32.461.496,88 lei.

Acesta este unul din cele 3.500 de proiecte finantate prin Regio, in toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraselor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri si promovarea si restaurarea obiectivelor turistice din Romania. Pe pagina www.inforegio.ro puteti consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finantate prin Regio- Programul Operational Regional 2007-2013.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#fonduri europene Craiova, #Romexpo de Craiova, #fonduri Regio Craiova , #fonduri europene