Regio reface Drumul de glorie al Armatei Romane in Primul Razboi Mondial

Miercuri, 19 Martie 2014, ora 07:59
3063 citiri
Regio reface Drumul de glorie al Armatei Romane in Primul Razboi Mondial

Mausoleele de la Marasesti, Marasti, Focsani si Soveja, ale caror nume sunt similare cu eroismul soldatilor romani cazuti in primul razboi mondial, precum si alte obiective istorice din judetul Vrancea au fost complet restaurate si renovate prin Regio.

Proiectul Consiliului Judetean, apreciat de UNESCO, va contribui la valorificarea potentialului turistic, cultural si istoric, precum si la cresterea cu 25% a numarului de turisti care viziteaza judetul.

Pe aici... se trece

Proiectul Drumul de glorie al Armatei Romane in Primul Razboi Mondial s-a derulat timp de 49 de luni si s-a incheiat la sfarsitul anului 2013. Cele patru Mausolee ale Eroilor din Focsani, Marasesti, Marasti si Soveja au fost reabilitate prin lucrari de refacere a hidroizolatiei, imbunatatirea sistemului de ventilare, amenajari exterioare, lucrari la instalatiile electrice, sanitare si termice. Au fost refacute drumurile, aleile si parcajele si s-au amenajat puncte de informare.

Totodata, au fost introduse in circuitul turistic alte monumente istorice: Monumentul eroilor panceni cazuti in timpul Primului Razboi Mondial si Cimitirul ostasilor germani cazuti in timpul Primului Razboi Mondial, aflate in apropierea orasului Panciu; monumentul Ecaterina Teodoroiu din localitatea Straoane, Monumentul fratiei de arme romano-franceze 1916-1919 - din Varnita si Cimitirul ostasilor germani - din Soveja. Dupa terminarea lucrarilor de restaurare, noua persoane si-au gasit, aici, locuri de munca.

Acest proiect constituie un prim pas al unui program de revitalizare si valorificare a potentialului cultural regional. S-au creat astfel premisele pentru dezvoltarea turismului la nivel local si regional, cresterea gradului de ocupare a populatiei din localitatile strabatute de acest traseu, atragerea de investitori si oportunitati pentru noi locuri de munca.

Un proiect apreciat de UNESCO

Comisia Europeana a lansat programul - EDEN - Destinatii Europene de Excelenta, un program de promovare a unor modele de dezvoltare turistica durabila. Prin destinatiile selectate, programul vrea sa atraga atentia asupra valorilor si diversitatii destinatiilor turistice europene.

In toamna anului 2013, Consiliul Judetean (CJ) Vrancea a castigat locul al III-lea la nivel national cu un proiect de promovare a potentialului turistic al zonei Focsani - Marasesti - Panciu - Marasti - Soveja, atat din punct de vedere cultural-istoric, cat si din perspectiva cadrului natural existent, cu accent pe promovarea mausoleelor reabilitate in carul proiectului Drumul de glorie al Armatei Romane in Primul Razboi Mondial.

Astfel, CJ Vrancea a devenit membru al Asociatiei EDEN si al Retelei turistice EDEN, a fost premiat in cadrul festivitatii care a avut loc la Bruxelles pe 11 noiembrie 2013 si a beneficiat de un stand de prezentare din partea Autoritatii Nationale pentru Turism, cu ocazia Targului de Turism al Romaniei desfasurat in perioada 14 - 17 noiembrie 2013 la Romexpo (Bucuresti).

In octombrie 2013, presedintele CJ Vrancea, Marian Oprisan, a primit o distinctie din partea UNESCO pentru reabilitarea mausoleelor ridicate in cinstea eroilor cazuti pe campurile de lupta. Cu acest prilej, Marian Oprisan a declarat ca va face toate demersurile necesare pentru includerea mausoleelor vrancene in patrimoniul UNESCO.

Proiectul "Drumul de glorie al Armatei Romane in Primul Razboi Mondial" este finantat prin Regio - Programul Operational Regional 2007-2013 si implementat in Regiunea de dezvoltare Sud-Est. Proiectul a fost depus in cadrul Axei Prioritare 5 - Dezvoltarea durabila si promovarea turismului si are o valoare totala de 21.214.265 lei, din care cofinantarea de la Uniunea Europeana a fost de 17.127.167 lei.

Acesta este unul din cele 3.500 de proiecte finantate prin Regio, in toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraselor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri si promovarea si restaurarea obiectivelor turistice din Romania. Pe pagina www.inforegio.ro puteti consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finantate prin Regio - Programul Operational Regional 2007-2013.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#reabilitare monumente armata, #fonduri europene monumente, #Regio monumente armata , #fonduri europene