Regio sprijina dezvoltarea infrastructurii sociale din Bistrita Nasaud

Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 08:00
1972 citiri
Regio sprijina dezvoltarea infrastructurii sociale din Bistrita Nasaud

50 de persoane cu probleme speciale din Bistrita Nasaud au fost beneficiarii directi ai proiectului de reabilitare a Centrului de Ingrijire si Asistenta pentru Persoane cu Handicap Nuseni.

Acest proiect, al Consiliului Judetean, a presupus mai mult decat reamenajarea complexului social: in prezent, locatarii beneficiaza de conditii de trai si servicii comparabile cu cele oferite de un hotel de 3 stele, iar activitatile zilnice le-au readus optimismul si increderea in fortele proprii.

Cladirea in care functioneaza Centrul de Ingrijire si Asistenta pentru Persoane cu Handicap Nuseni a fost o resedinta de familie construita in 1816, iar in perioada interbelica aici si-a desfasurat activitatea o scoala de cantareti bisericesti. In anul 2000 Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului, detinatorul de drept al imobilului si terenului aferent, a cedat aceasta proprietate, cu drept de folosinta gratuita, Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bistrita-Nasaud, care a infiintat aici un complex de servicii sociale comunitare pentru adulti. Anul 2000 a fost si ultima data cand cladirea a fost amenajata, iar in 2009 s-a pus problema ridicarii acreditarii serviciilor sociale, daca nu ar fi fost luate masuri de imbunatatire a conditiilor de viata in centru.

Un complex social exemplar...

Proiectul s-a derulat pe o perioada de aproximativ doi ani, iar locuitorii centrului s-au putut intoarce in casa nou amenajata in luna martie 2013. Imobilul care a fost reamenajat, modernizat, extins si dotat cu mobilier si echipamente noi, inclusiv medicale, era initial doar un parter cu sase camere.

In urma efectuarii lucrarilor, cladirea a fost consolidata, prin realizarea unei fundatii, inaltata cu doua etaje si reabilitata termic. S-au construit incaperi cu destinatii speciale (spatii de recreere, o camera de recuperare, grupuri sanitare, bai, spatiu pentru centrala termica etc.) fiind inlocuit in totalitate sistemul de utilitati.

Avand in vedere ca Centrul adaposteste persoane cu handicap fizic, gradele I-IV (gradul I fiind cel mai usor grad de handicap), au fost construite rampe de acces, o pasarela pentru accesul pe orizontala si un lift pentru accesul pe vericala.

In urma recompartimentarilor, numarul de camere a crescut la 16, iar in prezent, o camera gazduieste maximum 4 persoane. Fiecare camera are baie proprie, mobilier si accesorii specifice persoanelor cu handicap, pardoseli antifonate, echipamente pentru sprijinirea deficientelor fizice si aparatura electrocasnica noua.

De asemenea, a fost amenajat un spatiu special pentru cabinetul de kinetoterapie, care a fost dotat cu mese pentru gimnastica pasiva, mingi medicinale, greutati de diferite marimi, paturi pentru electrofototerapie, cazi pentru bai galvanice, aparate speciale pentru masaj si incaltaminte ortopedica pentru corectarea handicapului locomotor.

In plus, proiectul le-a adus locatarilor Centrului Nuseni un mic cabinet de informatica, echipat cu aparatura IT, cu acces la internet pentru corespondenta, informare si socializare. S-au cumparat televizoare si radio-casetofoane pentru meloterapie. Proiectul a permis si achizitionarea unui microbuz care sa faciliteze transportul persoanelor cu handicap in scop medical sau personal (casa de cultura, excursii, vizite la familii, cimitir etc.)

... si mai mult optimism pentru locatarii Centrului

Impactul proiectului s-a reflectat in primul rand asupra beneficiarilor directi, care au devenit mai increzatori in ei insisi, odata cu recuperarea partiala a abilitatilor fizice, cu cresterea mobilitatii, autonomiei si a gradului de socializare. Independenta dobandita de cei internati aici a permis degrevarea familiilor de responsabilitatea ingrijirii acestora.

Nu in cele din urma, proiectul are impact si asupra locuitorilor din Nuseni, care se implica activ in multe din activitatile proiectului si organizeaza alaturi de locuitorii Centrului actiuni sociale sau activitati culturale.

Proiectul "Responsabilitate sociala durabila - prin modernizarea, dezvoltarea si echiparea cladirii Centrului de Ingrijire si Asistenta pentru Persoane cu handicap din cadrul complexului de servicii sociale comunitare pentru adulti - Nuseni" este finantat prin Regio - Programul Operational Regional si implementat in Regiunea de dezvoltare Nord-Vest. Proiectul a fost depus in cadrul Axei Prioritare 3 - Imbunatatirea infrastructurii sociale si are o valoare totala de 3.015.772 lei, din care cofinantarea de la Uniunea Europeana a fost de 2.022.372 lei.

Acesta este unul din cele 3.500 de proiecte finantate prin Regio, in toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraselor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri si promovarea si restaurarea obiectivelor turistice din Romania. Pe pagina www.inforegio.ro puteti consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finantate prin Regio - Programul Operational Regional 2007-2013.

De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
Kaspersky, compania rusă de securitate cibernetică, a raportat recent activitățile unui grup de hackeri numit ToddyCat, care vizează organizații guvernamentale și militare din regiunea...
#Centru ingrijire Nuseni, #reabilitare centru Nuseni, #fonduri europene reabilitare, #fonduri europene Bistrita , #fonduri europene